Suriyeli Siginmacilarin Yüzde 65'I Ülkesine Dönmek Istiyor

Gaziantep Üniversitesinde görevli akademisyenlerin hazirladigi “Gaziantep’teki Suriyeliler” baslikli arastirmada dikkat çekici sonuçlara ulasildi. Arastirma sonuçlarina göre Gaziantep’te yasayan Suriyelilerin yüzde 65’i ülkesine dönmek isterken arastirmaya katilan Suriyelilerin yüzde 40’i ise uygun kosullar olustugunda Avrupa’ya göç etmeyi düsünüyor.

Suriyeli Siginmacilarin Yüzde 65'I Ülkesine Dönmek Istiyor
Gaziantep Üniversitesi’nde görevli akademisyenler Suriye’de baslayan iç savastan dolayi Gaziantep’e göç etmek zorunda kalan Suriyelilerle ilgili genis çapli bir arastirmaya imza atti. Akademisyenlerin 2018 ve 2020 yillarinda gerçeklestirdigi 2 asamali “Gaziantep’teki Suriyeliler” adli arastirmada çarpici sonuçlara rastlanildi. Arastirmada 2018’de ülkesine dönmek isteyen Suriyelileri orani yüzde 56 çikarken bu oranin 2020 yilinda yüzde 65’e yükselmesi dikkat çekti. Arastirma sonucunda Suriyelilerin en büyük probleminin gündelik hayat faturalari oldugu ortaya çikarken Suriyelilerin Gazianteplilere oranla entegrasyona daha yakin olduklari sonuçlara yansidi.

20 bin kisiyle bire bir görüsme yapildi

Sahinbey ve Sehitkamil ilçelerine bagli 174 mahallede yapilan arastirmada yarisi Suriyeli diger yarisi Gaziantepli olan 4 bin 500’den fazla haneye gidilirken yaklasik 20 bin kisiyle görüsüldü. Care International’in Turkey ve IOM’in katkilariyla yapilan arastirma “Gaziantep Monitörü 2020” ismiyle kitaplastirilirken arastirmada Gaziantepliler ve Suriyeliler arasindaki benzerlikler, farklilar, Suriyelilerin uyumu ve daha birçok konu ele alindi.

“Suriyelilerin yüzde 65’i ülkesine dönmek istiyor”

2020 yili arastirmalarinin sonuçlarini 2018 yilinda yayinladiklari “Gaziantep’teki Suriyeliler” arastirmasinin devami niteliginde oldugunu aktaran Gaziantep Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Nuri Gültekin, arastirmayi Suriyeliler adina uyumun ne asamada oldugunu ögrenme amaciyla yaptiklarini söyledi.

Görüstükleri hanelerin yarisinin Gaziantepli diger yarisinin Suriyeli oldugunu aktaran Gültekin, “Bizim için en ilginç sonuçlardan bir tanesi belli bir mesafeye ragmen hala uyumla ilgili umudun olmasiydi. Ancak o kadar da iyimser olmayi gerektirmeyen isaretler var. Politika olusturucularin göçe, uyuma, mültecilere dair çok dikkat etmesi gereken hususlar oldugunu kesfettik. Mesela buldugumuz en ilginç sonuçlardan bir tanesi 2018’de Suriyelilerin yüzde 56’si ülkelerine dönmek istiyordu. Ancak 2020 yilindaki arastirmada geri dönmeyi düsünenlerin orani yüzde 65’e çikti. Bu üzerinde durulmasi gereken bir husustur” ifadelerini kullandi.

“Kira artisinin Suriyelilerden kaynaklandigini düsünüyorlar”

Aradan geçen bu süre içerisinde Suriyelilere dair entegrasyon, egitim, saglik ve istihdam alanlarinda problem olustugunu paylasan Gültekin, çok sayida Suriyelinin bati ülkelerine göç etmesinin de Suriyelileri çikmak istemelerinde etkili oldugunu dile getirdi. Gazianteplilerin büyük çogunlugunun Suriyelileri ‘savastan kaçan insanlar’ oldugunu anlatan Gülketin, “Çok olumsuz yaklasanlar yok ama çok ciddi anlamda olumlu yaklasanlarda yok. Gazianteplilerin büyük bir kismi kendilerinin Suriyelilere hiç benzemediklerini söylüyorlar. Açikçasi bu Suriyeliler ve Gazianteplilerle ilgili önemli bir parametredir. Bir diger ilginç nokta ‘kardeslik’söyleminin sahada pek bir karsiligi olmadigini görüyoruz. Insanlar bu konuda çok daha gerçekçi bakiyorlar. Gaziantepliler sehirdeki kira artisinin en büyük nedeni olarak Suriyelileri görüyor” dedi.



“Suriyelilerin yüzde 40’i baska bir ülkeye gitmek istiyor”

Yaptiklari arastirmanin Türkiye’de bir ilk oldugunu sözlerine ekleyen Gültekin, “Özellikle Gaziantep’teki Suriyeliler meselesi aslinda bir yoksullarin karsilasmasi meselesidir. Türkiye’de Suriyelilere dair yapilan birçok arastirma var fakat sinif içi etkilesimler bakimindan ilk defa böyle bir arastirma yapildi. Biz daha çok yoksul, alt ve orta siniflar arasindaki etkilesime baktik. Türkiye’de Suriyelilere dair yapilan en detayli arastirma bizim arastirmadir diyebiliriz. 2018 ile 2020 yillarinda yapilan arastirmalar arasindaki en çarpici sonuç gitmek isteyenlerin oraninin artmasidir. Bunda pek çok sebep var. 2018 yilinda Suriyeliler için en büyük problem sehirdeki kiralardi. Fakat 2020 arastirmasinda en büyük problem olarak gündelik hayat faturalari çikti. Kararsizlarin orani dagitildiginda Suriyelilerin yüzde 40’i uygun kosullar olustugunda baska bir ülkeye gitmek istiyor” seklinde konustu.



“Suriyeli kadinlar is hayatina girmeye basladi”

Arastirma ekibinin içerisinde yer alan Dr. Senay Leyla Kuzu ise arastirma sonucunda hem Suriyeli hem de Gaziantepli kadinlarin çalisma hayatinin disinda olduklarini gördüklerini söyledi.

Kadinlarin daha çok hane isleriyle ugrastiklarini paylasan Kuzu, “Göç ve mültecilik kadinlar açisinda çok stresli bir süreç ve zaman geçtikçe hane gelirinin düsmesiyle ekonomik hayata katilmalari bir zorunluluk olarak karsimiza çikiyor. Egitimleri ve beceriyle dogru orantili olarak Suriyeli kadinlar is hayatina da girmeye basladiklarini söyleyebiliriz. Kadinlarin çocuklarin egitimiyle ilgili çok ciddi alakadar olduklarini gördük. Suriyeli kadinlar okullarda çok rahat olduklarini ve mahallelerinde kendilerini güvende hissettiklerini görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Suriyeliler medyayi sosyal medyadan takip ediyor”

Kültürel benzerlikler konusunda Suriyelilerin kendilerini Gazianteplilerle benzer gördüklerine dikkat çeken Dr. Mesut Yücebas’ta, Gazianteplilerin Suriye lokantalarina hiç gitmediklerini, Suriyelilerin ise Gaziantep lokantalarina gittiklerini söyledi.

Komsuluk iliskileri bakimindan Suriyelilerin Gazianteplilerle iliski yürütebildiklerini ifade eden Yücebas, “Suriyeliler ve Gaziantepliler en önemli iletisim araci olarak televizyonu görüyor. Yazili basin oldukça düsük seviyede takip ediliyor. Suriyeliler sosyal medyayi çok yogun bir sekilde kullaniyor. Suriyeliler kendi sorunlari konusunda bilgi almak isterken daha çok sosyal medyaya yöneliyorlar. Kendi cografyalarindaki iktidar iliskilerinden bagimsiz haber alma aglarina ulasma kolayligindan dolayi sosyal medyayi kullaniyorlar. En çok da nefret söylemine sosyal medyadan karsilastiklarini ifade ediyorlar. Suriyeliler yerel ve ana akim medyanin kendilerine dönük karsit dil kullanmasindan da yakiniyorlar” diye konustu.

Kaynak: İHA