SGK Açiklamasi 'Ev Hizmetlerinde Ayda 10 Günden Az Çalisanlarinizi Kolaylikla Sigortali Yapabilirsiniz'

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafindan, ev hizmetlerinde ayda 10 günden fazla çalisanlar veya ayda 10 günden az çalisanlarin kolaylikla sigortali yapilabilecegi hatirlatildi.

SGK Açiklamasi 'Ev Hizmetlerinde Ayda 10 Günden Az Çalisanlarinizi Kolaylikla Sigortali Yapabilirsiniz'
SGK sosyal medya hesabindan yapilan paylasima göre, ev hizmetlerinde ayda 10 günden fazla çalisanlar için, ‘Ev Hizmetlerinde Ayda On Gün ve Daha Fazla Çalistirilacaklara Iliskin Bildirge’ ile Sosyal Güvenlik Il Müdürlüklerine veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine müracaat edilmesi gerekiyor. Paylasimda, ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalisanlar için ise ‘Ev Hizmetlerinde On Günden Az Çalistirilacaklara Iliskin Form’da dogrudan e-devlet üzerinden ya da SMS yolu ile basvuru yapilabilecegi belirtildi.

SGK web sitesinde yer alan EK-9’a göre, ev hizmetlerinde 10 günden az çalisanlar için söz konusu kisileri çalistiranlar ‘Ev Hizmetlerinde On Günden Az Çalistirilacaklara Iliskin Form’ ile SGK’ya müracaat edecek.

EK-9’a göre, ev hizmetlerinde ayda 10 günden az süre ile sigortali çalistiranlar “www.turkiye.gov.tr” uygulamasi araciligiyla da müracaat edebilecek. Uygulama ile müracaat edecekler, “e-hizmetler” menüsünden “SGK”yi seçerek “4A On Günden Az Süreli Ev Hizmetleri Isveren Basvuru ve Sorgulama” ekranindan çalistirilan sigortalinin T.C. numarasi ve çalistirilan gün girilerek sigortali bildirimi yapilacak. Uygulamadan müracaat edenlerin söz konusu formu düzenlemesine gerek olmayacak.

Çalisanlarin kolay tescil edilebilmesi ve tahsilatin daha kolay yapilabilmesi için SMS araciligi ile de islem yapilabiliyor. EK-9’a göre, SMS uygulamasinin, ev hizmetlerinde ayni isveren yaninda ayda 10 günden az çalisanlar için öncelikle sigortali çalistiracak kisinin bir defaya mahsus SMS ile kendi T.C. numarasini yazip “5510” kisa mesaj servisine kendini “çalistiran” olarak kaydettirmesi gerekecek. Ardindan çalistiran, çalistiracagi kisinin T.C. numarasi ve ayin hangi gününde çalistiracagi bilgisini “5510” kisa mesaj servisine göndererek sigortali için tescil kaydi olusturulmasi yoluyla yapilacak.
Kaynak: İHA