Kurban Satis Ve Kesimine Iliskin Kurallar Belirlendi

Diyanet Isleri Baskanliginca hazirlanan 2021 Yili Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasina Dair Teblig'e göre, kurban satis yerleri Istanbul'da bayramdan 15 gün, diger illerde ise 1 ay önce hazir hale getirilecek ve bu tarihten önce kurbanlik hayvan girisine izin verilmeyecek Kesim yerlerinde randevu sistemi uygulanacak, satis ve kesim yerlerine giriste HES kodu sorgulamasi yapilacak Hayvan satis alaninda maske takilacak, müsteri ve satici arasinda el temasi (tokalasma) olmayacak Umuma açik ve kurban satis ile kesime uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 1000 lira, kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atiklarini topraga veren tesislere, toplu kesimler için 96 bin 561 lira, bu fiilin konutlarda islenmesi halinde 2 bin 399 lira idari para cezasi verilecek.

Diyanet Isleri Baskanligi tarafindan hazirlanan 2021 Yili Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasina Dair Teblig, Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Buna göre, illerde vali veya görevlendirecegi bir vali yardimcisinin, ilçelerde ise kaymakamin baskanliginda, müftülük, il veya ilçe saglik müdürlügü, il veya ilçe tarim ve orman müdürlügü, çevre ve sehircilik il müdürlügü, belediye ve Türkiye Diyanet Vakfi temsilcisinden olusan Kurban Hizmetleri Komisyonu kurulacak.

Sehirlerde ihtiyaci karsilayacak sayida ve kapasitede, kurban satis ve kesim yerleri ile adaklik kesim yerleri tesis edilecek. Kesim yerleri, genel saglik sartlarina uygun, dezenfekte edilebilir, zemininde su biriktirmeyen, yeteri derecede aydinlatma ve havalandirmasi bulunan mekanlardan seçilecek. Ayrica insanlarin sosyal ihtiyaçlarini karsilayacak sekilde hazirlanacak.

Halk egitim merkezlerinde 20 saatlik "kurban kesim elemani" kursu düzenlenecek. ??????? Kesim yerlerinde, kasaplik belgesi veya kurban kesim elemani kurslarindan alinmis kurs bitirme belgesi ve hijyen egitimi belgesi olanlar görevlendirilecek.

Kesim yerlerinde kesimlerin daha düzenli yapilmasi, zaman kaybinin ve karmasanin önlenmesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) bulasma riskini en aza indirmek için randevu sistemi uygulanacak. Kesim islemlerinin bayramin ilk gününde yogunlasmamasi için gerekli tedbirler alinacak. ???????

Kurban satis yerleri, Istanbul'da bayramdan 15 gün, diger illerde ise 1 ay önce hazir hale getirilecek ve bu tarihten önce kurbanlik hayvan girisine izin verilmeyecek. Istanbul'a kurbanlik hayvan girisleri 5 Temmuz'dan itibaren baslayacak.

Kurban satis yerlerinde her saticidan hayvanlarin kurban olmaya uygun olduguna dair taahhütname alinacak, denetimlerde uygun olmayan hayvanlarin satis yerine getirildiginin anlasilmasi durumunda (X) sembolüyle isaretlenerek vatandaslar uyarilacak.

- Kovid-19 tedbirleri

Satis ve kesim yerlerinde agiz ve burnu kapatacak sekilde maske kullanilmasi, en az 2 metre olacak sekilde fiziki mesafe kurallarina uyulmasi, satis ve kesim yerlerinin tüm girislerinde ve içerisinde belirli mesafelerde el antiseptigi bulundurulmasi hususlarinda gerekli tedbirler alinacak.

Hayvan satis alaninin etrafi sinirlandirilacak, insan kalabaligini önlemek için hayvan ve insanlarin giris-çikisina uygun kontrollü kapilar olusturulacak. Hayvan satis yerleri içinde uygun yönlendirmeler yapilacak. Hayvan satis alaninda 8 metrekareye bir kisi (müsteri ve satici beraber) olacak sekilde kontrollü insan girisi saglanacak.

Satis ve kesim yerlerinin girisinde HES kodu sorgulamasi yapilacak. Sorgulama sonucunda herhangi bir risk bulunmayan (Kovid-19 tanili ya da temaslisi olmayan) kisilerin girisine izin verilecek.

Satis ve kesim yerlerinin girislerinde vatandaslarin atesi ölçülerek, atesi 38 derece üzerinde olanlara tibbi maske takilmasi, girislerine izin verilmemesi ve saglik kurulusuna yönlendirilmesi saglanacak.

Hayvan satis alaninda maske takilacak. Müsteri ve saticilar satis alaninda fiziki mesafeye uyacak. Müsteri ve satici arasinda el temasi (tokalasma) olmayacak. Hayvan satis alani içerisinde ulasilabilir yerlerde el yikamak için lavabolar olusturulacak.

- Kurbanlik hayvan sevkleri ile ilgili alinacak önlemler

Iller arasi sevk edilecek kurbanlik hayvanlar için veteriner saglik raporu düzenlenmeden önce usulüne uygun bastirilmayan, silintili ve okunaksiz olan pasaportlar ve nakil belgeleri isleme konulmayacak. Küpelenerek tanimlanmamis, veri tabanina kaydedilmemis, yanlarinda pasaportlari veya nakil belgeleri bulunmayan büyükbas ve küçükbas hayvanlarin sevklerine izin verilmeyecek.

Kurbanlik olarak sevk edilecek hayvanlar için veteriner saglik raporu düzenlenmeden önce kulak küpe numaralari TURKVET'ten mutlaka kontrol edilerek hayvanlarin veri tabanindaki bilgileriyle uyum gösterip göstermedigi kontrol edilecek. Saglik açisindan kurban olmasi uygun olmayan hayvanlarin sevklerine izin verilmeyecek. Kurbanlik hayvan nakillerinde, hayvan refahi kurallarina uyulacak.

- Kurallara uymayanlara ceza uygulanacak

Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açik ve kurban satis ile kesime uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara Çevre Kanunu'nun 20'nci maddesi geregince, 1000 lira idari para cezasi uygulanacak.

Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atiklarini topraga veren tesislere, toplu kesimler için 96 bin 561 lira, bu fiilin konutlarda islenmesi halinde 2 bin 399 lira idari para cezasi verilecek.

Cadde, sokak ve parklari kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atik ve iç organlari sokak, cadde ve parklarda birakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptirimlar uygulanacak.

Hayvanlarin kesiminin ehliyetli kisilerce yapilmasi saglanacak. Bu hükümlere aykiri hareket edenlere hayvan basina 2 bin 75 lira idari para cezasi verilecek.

Hayvanlara kasitli olarak kötü davranan, acimasiz ve zalimce islem yapan, döven, aç ve susuz birakan, asiri soguga ve sicaga maruz birakan, bakimlarini ihmal eden, fiziksel ve psikolojik aci çektirenler 1033 lira idari para cezasina çarptirilacak.

- Özel mülk veya bahçesinde kurban keseceklere uyarilar

Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlik hayvan kesimleri yapilamayacak.

Kesim yerleri, resmi ve belediye veteriner hekimleri, belediye zabita ekipleri ile din görevlileri isbirliginde etkin olarak denetlenip kontrol edilecek.

Tebligde ayrica etrafi kapatilmis özel mülk veya bahçesinde kurban kesecekler için ise su uyarilarda bulunuldu:

"Kesim yeri beton, beton asfalt ve benzeri sizdirmaz malzemeden olur, çikan kanin topraga dagilmasini önlemek üzere hemen toprakla kapatilir, gerektiginde kireçlenir. Kurbandan çikan, kullanilmayacak olan iskembe ve diger benzeri atiklar sizdirmaz, dayanikli, yüksek yogunluklu polietilen siyah torbalara 2/3 oraninda konulur, gerektiginde ikinci torba kullanilir, agzi iyice kapatilip baglanir ve Kurban Bayrami süresince düzenli olarak hizmet verecek olan belediye temizlik ekiplerine teslim edilir. Kesim sonunda kesim mahalli kanli ve kirlenmis bir durumda birakilmaz, kan izi kalmayacak sekilde temizlenir, gerektiginde kireçlenir. Kurban derilerinin tasinmasi esnasinda kan sizmalarina ve çevre kirliligine neden olunmamasi yönünde tedbir alinir."

Kaynak: AA