Karaciger Yetmezliginden Yogun Bakimda Bulunan Kadin, Doku Nakliyle Yasama Tutundu

Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Egitim Arastirma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk: 'Hastaya salginin pik yaptigi dönemde karacigerin çikmasi, tabiri caizse çölde yürürken vahaya rastlamak gibi bir sey' Organ nakledilen Pervin Yilan: 'Organ nakliyle hayata tutundum, adeta ölümden döndüm. Insan nakil sonrasi yeni dogmus gibi oluyor. Gözümü açtigimda yeni bir hayata yeni bir umutla basladim'

ILHAMI ERKILIÇ - Erzurum'da karaciger yetmezliginden komaya giren ve acil nakil gereken hasta, Kovid-19 salgini nedeniyle beyin ölümü bildiriminin azaldigi dönemde bagislanan dokuyla hayata tutundu.

Hinis ilçesinde yasayan 34 yasindaki Pervin Yilan, yaklasik 10 ay önce gözlerindeki sararma ve bilinç kaybiyla Hinis Devlet Hastanesine basvurdu.

Rahatsizliginin artmasi üzerine komaya giren ve kaldirildigi Atatürk Üniversitesi Arastirma Hastanesinde yogun bakima alinan Yilan'a tetkik sonucu karaciger yetmezligi teshisi konuldu.

Aile bireylerinden uygun doku bulunamayan Yilan için hastanenin Organ Nakli Egitim Arastirma ve Uygulama Merkezince acil karaciger nakli bildiriminde bulunuldu.

Hayata tutunmak için yogun bakimda karaciger nakli bekleyen Yilan'in, bildirimlerin azaldigi salgin döneminde Giresun'da beyin ölümü gerçeklesen kisiden bagislanan dokuyla yüzü güldü.

Yilan, Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk ve ekibince yapilan basarili nakille sifa buldu.

Öztürk, AA muhabirine, hastanin ani gelisen karaciger yetmezligi sikayetiyle kendilerine koma halinde getirildigini söyledi.

Salginin yaygin oldugu dönemde nakil bekleyen hastalarin birtakim sikintilar çektigini belirten Öztürk, bu süreçte yapilan doku bagisinin hastayi hayata bagladigini anlatti.

Öztürk, Giresun'da beyin ölümü gerçeklesen bir hastadan yapilan bagisin Saglik Bakanliginca kendilerine ulastirildigini ve vakit kaybetmeden nakli gerçeklestirdiklerini dile getirerek, operasyon sonrasinda hastanin saglik durumunun da iyi oldugunu ifade etti.

Taburcu edilen hastanin daha sonra Kovid-19'a yakalandigi ve kalple ilgili tedavi de gördügünü kaydeden Öztürk, söyle konustu:

"Hastaya salginin pik yaptigi dönemde karacigerin çikmasi, tabiri caizse çölde yürürken vahaya rastlamak gibi bir sey. Bu tarz hastalarda en büyük sikinti beyin hasari gelismesi, geç kalinmasi durumunda nakli yapsaniz da beyindeki hasari geri döndüremiyorsunuz. Dolayisiyla belli asamaya kadar sabrettikten sonra elinizde karaciger olmasi bir hayatin kurtulmasi demek. Türkiye'de bagis sayisi zaten yeterli degil, bunun üzerine bir de salgin döneminde yogun bakimlarin dolmasi, beyin ölümü bildirimlerinin yetersiz olmasi hayat bekleyen acil durumdaki insanlarin beklentisini bosa çikariyor."

Hasta Pervin Yilan da adeta ölümden döndügünü, organ nakliyle hayata tutundugunu söyledi.

Insanin nakil sonrasi yeni dogmus gibi oldugunu belirten Yilan, "Gözümü açtiginda yeni bir hayata yeni bir umutla basladim. Nakil sayesinde Allah’a çok sükür sagligima kavustum." dedi.

Öztürk ve ekibi ile bagista bulunan aileye tesekkür eden Yilan, çok sayida insanin organ bekledigini, bagislanacak organlarla birçok hayatin kurtulabilecegini vurguladi.
Kaynak: AA