Elazig'da Kiz Kardesim Projesine Start Verildi, Ürünler Türkiye Ve Dünya Pazarinda Yer Alacak

Ülke genelinde ilk asamada 10 ilde uygulamasina karar verilen 4’üncü il olarak Elazig’da egitimlerine baslanan "Kiz Kardesim" Projesi kapsaminda bilgi veren Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece, kadinlarin ürettikleri ürünlerin sadece Türkiye pazarinda degil, dünya pazarinda da yer alacagini söyledi.

Elazig'da Kiz Kardesim Projesine Start Verildi, Ürünler Türkiye Ve Dünya Pazarinda Yer Alacak
Kiz Kardesim Projesi kapsaminda kirsal alanda yasayan ve kendi imkanlariyla üretim yapan kadinlara yönelik baslatilan egitim seferberligi kapsaminda toplam 10 ilde düzenlenecek yaklasik bin kadin girisimciye ulasilmasi beklenen programin dördüncüsü Elazig’da gerçeklestirildi.

Proje ile ilgili etkinlige katilan Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece bilgi verdi. Toplantiya, Coca Cola Türkiye Iletisim Müdürü Zeynel Çaglar da katildi.

Coca-Cola Vakfi’nin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi ve Habitat Dernegi ile birlikte 2015 yilindan bu yana devam eden Kiz Kardesim Projesi, kadinlarin ekonomik hayata katilimi konusunda gerekli bilgi ve becerilerle donatilarak toplumsal ve ekonomik konumlarinin güçlenmesi ve ekonomik kalkinmada aktif rol almalari için desteklenmesi amaçlaniyor.

Bugün burada çok önemli bir projeyi devreye aldiklarini belirten Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece, “Projemizin adi Kiz Kardesim. Ben özel sektörden geliyorum. Cumhurbaskanimizin ve bakanligimizin takdiriyle Cumhurbaskanligi Hükümet Sisteminin kamu özel arastirmasi kapsaminda geldim. Piyasada çok ciddi bir bosluk var. Suan ki yaptigimiz projenin temelleri olarak yani yerel ve yöresel ürünlerin pazarda yer bulmasi, tüketiciye tüm Türkiye’de ulasimi ile ciddi bir talep var ama ürünlerin satis kabiliyetini almasini ve hak ettigi degeri bulmasiyla ilgili de gidilecek bir mesafe var. Her bölgemiz çok zengin. Bu bölgeye özel endemik çesitlilik çok farkli tatlar var ama bu tatlarin düzgün ambalajlarda etiket mevzuatina uygun barkotlu hijyen ve güven standartlarina uygun ulusal pazarlarda yer almasini gerektirecek yolumuzda gittigimiz mertebede ciddi eksikliklerimiz var. Tam da bu anlamda ilk etapta 10 ilimizde çalisma baslattik. Kendi memleketim olan Elazig’da bu iller kapsaminda bugün burada baslangicini yaptik. 2 günlük bir egitim maratonu var. Buradaki eksikliklerimizi tamamlamaya yönelik egitimler olacak. Finansal okur yazarlik, hijyen, gida güvenligi, sosyal medya üzerinden bu ürünler nasil satilabilir, DITAP Dijital Tarim Portali Bakanimizin gelistirdigi önemli bir portal, bu gibi konularda üreticilerimizin, kadin kooperatiflerimizin ihtiyaçlarini tamamlayip egitim sonrasinda da onlari yalniz birakmadan bölgeye bir mentor bir danisman atayarak onlarin gittigi yolda her daim alo dediklerinde karsilarina yardim olarak kosacak vizyonlarini gelistirecek farkli ürün gelistirmelerini olanak saglayacak ve satis noktasina onlari tasiyacak mentor ve satis danisman destekleri ile devam edecegiz. Bu da yetmeyecek Ankara’da fuarlar düzenleyecegiz” dedi.



’Bu ürünler dünya pazarlarina tasinmis olacak’

Açiklamasini sürdüren Bakan Yardimcisi Isikgece, “Kiz Kardesim projesi kapsaminda ki kooperatiflerimizi Ankara’ya alip satin almaci camiasiyla bulusturacagiz ve bu ürünlerin reyonlarda hak ettigi degerleri bulmasi katma degerli hale gelmesi için çalisacagiz. Bu ilimiz olduktan sonra bu yolda basarili bir sonuca ulastiktan sonra yan bir iline Kiz Kardeslik yapacak. Dolayisiyla Kiz Kardeslik büyüyerek devam edecek. Ülke satinda bu ürünler ticarette tüm Türkiye’de degil hatta dünya pazarlarina tasinmis olacak. Tarim ve Orman Bakanligi olarak bu projeye çok önem veriyoruz. Çünkü kirsal kalkinma için bölgeye ekonomi olusturmasi için kadinlarimizin cebinin para görmesi için bio çesitliligimiz için sürdürülebilir tarim için bu miraslarin bu ata tohumu olan bu farkli ürünlerimizi gelecek kusaklara aktarilmasi için bu proje bizim için çok kiymetli. Içinde duygusunda kadin olan kalbinin ve yüzünün temizligiyle, hirsiyla ,basarisiyla ün salmis kadinlarimizin bu proje ile birlikte çok iyi bir noktaya gelecegini ve hak ettigi degeri bulacagini düsünüyoruz” ifadelerini kullandi.

Programa Bakan Yardimcisi Isikgece’nin yani sira AK Parti Elazig Milletvekilleri Metin Bulut, Sermin Balik, Zülfü Demirbag, AK Parti Elazig Il Baskani Serafettin Yildirim, Il Tarim ve Orman Müdürü Turan Karahan, ilgili kurum müdürleri, STK temsilcileri ve çok sayida kadin girisimci katildi.

Kaynak: İHA