Dede Mirasi Antika Merakini Torunlar Sürdürüyor

Zonguldak'ta yasayan Songül Tanik Ekici, dedesi ve babasinin antika toplama gelenegini, agabeyiyle 20 yilda biriktirdikleri 200'e yakin objeyi sergileyerek devam ettiriyor Songül Tanik Ekici: 'Önce evimizde toparlamaya basladik, baktik ki evimizdeki köselere sigamiyoruz bir dükkan edinip burada antikalarimizi sergilemeye karar verdik'.

ERSEN BERK ÇELIK - Zonguldak'in Eregli ilçesinde yasayan Songül Tanik Ekici ve agabeyi Hacibey Tanik, tarihi ve kültürü gelecek nesillere aktarmak için topladiklari antika esyalari, meraklilari için sergiliyor.

Ilçede kirtasiye dükkani isleten evli ve iki çocuk annesi 31 yasindaki Songül Tanik Ekici, dedesi ve babasinin hurdacilik yaptigi dönemlerde köy ve mahallelerden topladigi antika esyalarin sayisini, agabeyi Hacibey Tanik ile çogaltmaya karar verdi.

Tanik kardesler, 20 yildir biriktirdikleri antikalari ve aile büyüklerinden kalma esyalari sergilemek için Gülüç beldesinde 150 metrekarelik dükkan satin aldi.

Hem yöre halkinin hem de sehir disindan gelenlerin bu esyalari görmelerini isteyen kardeslerin olusturduklari sergi alaninda 200 yillik sandigin yani sira Osmanli döneminden kalma kapi tokmaklari ve zilleri, eski kilise çanlari, ibrikler, semaverler, radyolar, daktilolar, gramofonlar, eski tip telefonlar, samdanlar, kiliçlar ve migferler bulunuyor.

- "Insanlar dükkanimizi severek ve ilgiyle geziyor''

Songül Tanik Ekici, AA muhabirine, ülkenin dört bir yanindan antika esya topladiklarini söyledi.

"Önce evimizde toparlamaya basladik, baktik ki evimizdeki köselere sigamiyoruz güzel bir dükkan edinip burada antikalarimizi sergilemeye karar verdik." diyen Ekici, bugüne kadar yaklasik 200 parça antika esya edindiklerini belirtti.

Agabeyiyle bu isi sürdürmekten keyif aldiklarini dile getiren Ekici, "Kendisi esyalari Türkiye'nin birçok yerinde arastirdi, buldu. Artik ürünleri fazlalastirmaya baslayinca bu bölgede ve bu sehirde böyle bir dükkan olmadigini fark ettigimiz için böyle bir yer açmayi planladik. Insanlar dükkanimizi severek ve ilgiyle dolasiyorlar." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA