Burun Ameliyatlarinda Revizyon Nedenleri
Her burun estetiginde düsük de olsa revizyon ihtimali bulundugunu söyleyen Doç. Dr. Erkan Soylu, "Rinoplastinin basarisi burun ve cilt yapisi, cerrahi deneyim ve hastanin iyilesme performansi gibi faktörlere baglidir” dedi.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Bölümünden Doç. Dr. Erkan Soylu, revizyon burun ameliyatlarina iliskin açiklamalarda bulundu. Doç. Dr. Soylu, revizyon ameliyatlarinin düzeltme veya islemi tamamlama için yapildigini belirterek, “Bir burun ameliyatinda hedeflenen sonuçlara ulasilamamasi veya uzaklasilmasi sonucunda düzeltme için gerekli olan ikinci, üçüncü veya daha fazla yapilan ameliyatlardir” dedi.
Doç. Dr. Soylu, sözlerine söyle devam etti: "Burun ameliyatlarinda hedeflenen sonuçlar hekim ve hasta tarafindan ameliyat öncesinde belirlenir. Çünkü hareket noktasi hastanin ilk burnudur. Dolayisiyla her burnun ulasabilecegi sonuç birbirinden farklidir. Burun ameliyatlarinda basarinin ölçütü fonksiyonel ve estetik olarak kayda deger degisimin, gelisimin elde edilmesidir. Bu degisim ve ilerlemenin ulasacagi son nokta her burunda farklidir".
Hasta ve hekim arasindaki iletisimin ameliyatin sonucunu etkiledigine dikkat çeken Doç. Dr. Soylu, "Yapi geregi burnu kusursuz olamayacak olan hastalarin ameliyat öncesinde bu durumu bilmeleri ve hekimlerin de bu gerçegi hastalarina söylemesi gerekir. Böylece hasta beklentisi ile ameliyat sonucu arasinda uyumsuzluk olmaz. Ameliyattan hiç fayda göremeyecek ve ilerleme saglanamayacak olan nadir de olsa hastalar vardir. Bu hastalarin ameliyat edilmesi uygun degildir. Eger ameliyat öncesinde hekim ve hasta arasinda beklenen sonuçlar konusunda bir konsensüs olusmamissa ameliyat sonrasinda hayal kirikliklari, mutsuzluklar beklenebilir. Sonuç olarak her hasta ameliyat öncesi burnunun ulasabilecegi muhtemel seviyeyi bilmelidir" ifadelerini kullandi.
"Revizyon ihtimali yüzde 5 ila 10 arasinda"
Her burun ameliyatinda düsük de olsa revizyon ihtimalinin bulunabilecegini ifade eden Doç. Dr. Soylu, “Burun ameliyatlarinda revizyon orani burun yapisi, hastanin iyilesme performansi ve cerrahin tecrübesi ile iliskili olmakla beraber genel olarak yüzde 5 ila 10 arasinda degisir. Çok tecrübeli ellerde bu oran daha düsük olmakla beraber kesinlikle yüzde sifir degildir. Ameliyat edilen burun ne kadar az soruna sahip olursa olsun revizyon orani sifir olmaz. Hastalarin ameliyat öncesinde bunu bilmeleri çok önemlidir. Iyilesme süreci devam ederken baska doktorlara danisilmasi veya internetten alternatif yaklasimlara ilgi duyulmasi gereksiz kafa karisikligina yol açacaktir. Dolayisiyla hastalarin ameliyat olduklari doktorla yakin irtibatta olmalarini tavsiye ediyoruz” açiklamalarinda bulundu.
"Problemin kaynagi estetik kusur ya da psikolojik sorun olabilir"
Doç. Dr. Soylu, revizyon nedenlerini de su sekilde açikladi: "Ameliyattan sonra yeterince süre geçmesine karsin burundan nefes almanin rahatlamamasi mutlak revizyon gerekçesidir. Ameliyattan önce hedeflenen tüm sonuçlarin bir seansta elde edilememesi veya ameliyattan sonra beklenmedik bir kanama, enfeksiyon gibi komplikasyon gelismesi de revizyon gerektirebilir. Sonucun hastanin bekledigi tarza uygun olmamasi, örnegin dogal sonuç isteyen hasta için çok kalkik olmasi veya kalkik sonuç isteyen hasta için çok dogal olmasi da bir baska nedendir. Bir diger neden de yüz asimetrisi, kalin cilt gibi kisitliliklara bagli veya yetersiz düzeltmeye bagli olarak iyilesme sürecinde çesitli sorunlar çikmasidir. Bazi psikolojik hastaliklara bagli olarak, normalde problemsiz olan burnunda hastanin sürekli sorun varmis gibi hissetmesi de önemli bir nedendir. Bu hastalarin aslinda ameliyat öncesinde hekim tarafindan tespit edilmesi ve bu psikolojik rahatsizligi ilgili hekimlere gönderilip kontrol altina alinana kadar ameliyatin ertelenmesi daha uygundur. Ancak bu problemi ameliyat öncesi görüsmede her zaman tespit etmek maalesef mümkün olmayabilir".
"Revizyon kararini kim vermeli"
Bir burun ameliyatinda revizyon gerekip gerekmedigine hasta ve doktorun birlikte karar vermesinin uygun oldugunu belirten Doç. Dr. Soylu, “Bazi hastalar fotograflariyla bize revizyon ameliyati için basvurduklarinda ‘Sizin burnunuzda bundan daha ileri bir sonuç elde edilemez’ diyerek revizyonu reddedebiliyoruz. Yani revizyon karari hastanin tek basina karar verebilecegi bir durum degildir. Ayni sekilde bir hekim burnunuzda su sorun var bir revizyon planlayip düzeltelim dediginde hasta elde ettigi sonuçla mutlu olabilir ve revizyon ameliyatini reddedebilir. Dolayisiyla revizyon karari hasta ve hekimin iyilesme tamamlandiktan sonra oturup birlikte karar vermeleri gereken bir süreçtir” degerlendirmesinde bulundu.
"Revizyon ilk ameliyattan ne kadar sonra yapilmali"
Doç. Dr. Erkan Soylu, ilk ameliyattan sonra revizyon için en uygun zamani ise söyle anlatti: "Deneyimlerimize göre normal ve ince ciltli hastalarda iyilesme süresi en az bir yil, kalin ciltli hastalarda ise en az iki yildir. Bu iyilesme süreleri dolmadan revizyon ameliyati planlanmasi sakincalidir. Çünkü bazi sorunlar iyilesme tamamlandikça ortadan kalkabilir veya ortaya çikabilir. Bu nedenle yeterince bekleyip tüm sonuçlari görmek ve ondan sonra gerekliyse ameliyat planlamak akilci yaklasimdir. Genel olarak revizyon ameliyatlari ilk ameliyatlardan daha zor ve özelliklidir. Çünkü ilk kez ameliyat olacak olan bir hastada eger dogumsal bir anomali yoksa burun yapisi ve anatomisi belli, cerrahi bekleyen problemler daha öngörülebilirdir. Revizyon ameliyatlarinda ise bu durum farklidir. Ameliyat sirasinda bazi yapilarin sekli, anatomisi degismis ve kikirdak yapi azalmis olabilir. Bu durumda vücudun baska yerlerinden örnegin kulak ve kaburgadan kikirdak almak gerekebilir".