Antalya Diplomasi Forumu'nda Is Dünyasi Ve Ekonomi Diplomasisi Ele Alindi

DEIK Baskani Nail Olpak: 'DEIK olarak bunu (etkileme) yapmaya çalisiyoruz. Sloganimiz, Ticari Diplomasi' AKPM ve Hollanda Senatosu eski Baskani Rene van der Linden: 'Toplumun sirketlerden iyi yönetisim bekledigini, sürdürülebilir kalkinmaya ve iklim degisikligine önem vermesini istedigini görüyoruz' TÜSIAD Baskani Simone Kaslowski: 'Ekonominin, en iyi liberal bir ortamda ama ayni zamanda tüm dünya ve tüm piyasalarla iyi iliskiler içinde olan, kurallara dayali bir piyasa ekonomisinde gelisebilecegine inaniyoruz' Akkuyu Nükleer AS Genel Müdürü Anastasia Zoteeva: 'Biliyoruz ki siyasetçilerimiz, devlet kurumlarimiz günün sonunda vatandaslari mutlu etmek, ülkeyi gelistirmek ve firsat yaratmak için çalisiyor'

Antalya Diplomasi Forumu'nun (ADF) "Is Dünyasi ve Ekonomi Diplomasisi" baslikli panelinde konusmacilar, ticari iliskiler kurmada ve bu iliskileri ilerletmede diplomasinin önemini vurguladi.

Anadolu Ajansinin "Global Iletisim Ortagi" oldugu forum kapsaminda düzenlenen ve gazeteci Andrea Sanke tarafindan yönetilen "Is Dünyasi ve Ekonomi Diplomasisi" konulu panele, Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) Baskani Nail Olpak, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ve Hollanda Senatosu eski Baskani Rene van der Linden, Türk Sanayicileri ve Is Insanlari Dernegi (TÜSIAD) Baskani Simone Kaslowski ve Akkuyu Nükleer AS Genel Müdürü Anastasia Zoteeva konusmaci olarak katildi.

DEIK Baskani Olpak, sivil toplum örgütü kurmanin manasinin bir seyleri etkilemek oldugunu ifade etti.

STK'lerin baski merkezi oldugunu belirten Olpak, etkilemenin, baski kurmanin ana odaklar, kritik noktanin ise bunlari hukuk ve etik içinde yapmak olduguna dikkati çekti.

Olpak, "DEIK olarak bunu (etkileme) yapmaya çalisiyoruz. Sloganimiz 'Ticari Diplomasi'." diye konustu.

Ekonominin yarisini kurallar, diger yarisini ise beklentilerin olusturdugunu belirten Olpak "Araba alacaksaniz, fabrika kuracaksiniz yani para harcayacaksiniz, bu beklentidir." dedi.

- "Sirketler isini düzgün yapmazsa itibarlarina zarar verme riskini almis oluyor"

Eski AKPM Baskani van der Linden, sirketlerin uluslararasi nitelik kazandigini ve sinirlari astigini görmenin çok önemli oldugunu ifade etti.

Liberal ekonomilerin birçok problemi bulundugunu dile getiren van der Linden, "Toplumun sirketlerden iyi yönetisim bekledigini, sürdürülebilir kalkinmaya ve iklim degisikligine önem vermesini istedigini görüyoruz." diye konustu.

"Sirketler isini düzgün yapmazsa itibarlarina zarar verme riskini almis oluyor." ifadesini kullanan Van der Linden, kendisinin birçok sirkette danisman pozisyonunda bulundugunu, yönetim düzeyinde karma bir yapi olmasi halinde farkli kültürlerin bir arada uyum içinde çalisabildigini söyledi.

- "Ekonomi, en iyi liberal ortamda ve kurallara dayali bir piyasada gelisir"

TÜSIAD Baskani Kaslowski, üyelerinin çalismalara gönüllü katki verdigini belirterek, bu katkiyi saglayanlarin sanayiden hizmete bütün sektörlerden oldugunu dile getirdi.

Bu sene TÜSIAD olarak 50. yillarini kutladiklarini belirten Kaslowski, "Ekonominin, en iyi liberal bir ortamda ama ayni zamanda tüm dünya ve tüm piyasalarla iyi iliskiler içinde olan, kurallara dayali bir piyasa ekonomisinde gelisebilecegine inaniyoruz." dedi.

Kaslowski, son yillarda farkindalik yaratmak için birçok faaliyet düzenlediklerini, çevrim içi birçok panel yaptiklarini, uluslararasi kuruluslar, düsünce kuruluslari ve yurt disindaki bazi üniversitelerle is birligi içinde olduklarini anlatti.

Sik sik seyahat ettiklerini ve ziyaretlerde bulunduklarini söyleyen Kaslowski, "Bakanlari, akademik çevreleri ziyaret ederek ekonomi üzerine yaptigimiz çalismalarin sonuçlarini aktararak görüslerimizi paylasiyoruz." diye konustu.

- "Siyasetçiler ve devlet kurumlari vatandaslari mutlu etmek için çalisiyor"

Akkuyu Nükleer AS Genel Müdürü Zoteeva da Türkiye'nin nükleer kulübüne yeni gelenlerden oldugunu ifade etti. Zoteeva, nükleerin bulundugu ülke için kalkinma anlamina gelecegini belirtti.

Nükleer enerji yatirimlariyla yeni is imkanlari olustugunu söyleyen Zoteeva, bilim ve teknoloji alaninda da gelismeler olacagini dile getirdi.

Nükleer enerji yatirimlarinda yalnizca özel sektörün degil devletlerin de paydas olduguna isaret eden Zoteeva, "Biliyoruz ki siyasetçilerimiz, devlet kurumlarimiz günün sonunda vatandaslari mutlu etmek, ülkeyi gelistirmek ve firsat yaratmak için çalisiyor." dedi.
Kaynak: AA