Unico Sigorta 'Sektörlerin Gelecegi-Firsatlar Ve Riskler' Webinari

Unico Sigorta Genel Müdürü Ahmet Sertem Demir: “Iyi denetlenen, güçlü sermaye ile güvence sunan bir sektör olarak teknolojinin nimetlerinden daha iyi faydalanirsak, kalici ve uzun vadeli büyümeyi yakalariz” Sur Yapi Yönetim Kurulu Baskani Altan Elmas: “Genel anlamda bakildiginda Istanbul’da su anda birinci el konut satislarinin neredeyse yarisi yabanciya yapiliyor” Pegasus Hava Yollari Genel Müdürü Mehmet Nane: “Geçen sene gerek ülkemizde gerekse dünyada havacilik sektörü yaridan fazla yolcusunu kaybetti. Ileriye dönük ümitliyiz ve ileriye dönük yapilan rezervasyonlar bu ümidimizi besleyen ana kaynak olarak karsimiza çikiyor”

Unico Sigorta Genel Müdürü Ahmet Sertem Demir, “Iyi denetlenen, güçlü sermaye ile güvence sunan bir sektör olarak teknolojinin nimetlerinden daha iyi faydalanirsak, kalici ve uzun vadeli büyümeyi yakalariz.” dedi.

Demir, Unico Sigorta’nin Fast Company is birligiyle gerçeklestirdigi “Sektörlerin Gelecegi-Firsatlar ve Riskler” baslikli webinarda yaptigi konusmada, Unico Sigorta’nin geçmisinde yapisal sorunlarin bulundugunu, 2019 yilinin sonunda sirkette sermayedar degisimi oldugunu ve 2020’nin basinda su anki yönetim ekibinin göreve geldigini söyledi.

Sirketin stabil bir karlilik rayina oturdugunu ifade eden Demir, Türkiye’de sigorta sirketlerinin stratejilerinin birbirine benzer oldugunu, sirketlerin üzerlerinde özellikle oto disi branslarda çok az risk tasiyarak is yaptigini, bunun sigortacilik ruhunu öldürdügünü düsündügünü aktardi.

Demir, sirketi devraldiklarinda 4 bölgenin bulundugunu, su anda 9 bölge temsilciligiyle hizmet verdiklerini belirterek, 71 ilde acentelerinin bulundugunu, 2022 sonunda her ilde bir temsilciliginin olmasini istediklerini dile getirdi.

Kasko tarifelerinin yenilendigini, temmuz ya da agustos aylarinda daha büyük prim üretimleri yapabilecekleri bireysel kasko tarifesi olusturduklarini anlatan Demir, “Unico Sigorta’nin saglik sigortasi konusunda bir ivme yakaladigini sektör neticelerinde görebiliyorsunuz. Mayis sonu itibariyla sirketimiz saglik üretiminde ilk 10’a girmis olacak. Bu da stratejik hamle anlamina geliyor. Oto disi üretim anlaminda yeni alanlara girecegiz.” diye konustu.

Demir, sirketin hem teknik hem de mali anlamda önemli basari yakaladigina dikkati çekerek, “745 milyon liralik prim üretiminin karsiliginda sirketimiz 106 milyon lira net kar elde etti.” dedi.

Salgin sürecinde sigorta sektörünün sosyal sorumluluk anlaminda iyi bir sinav verdigini ifade eden Demir, sigortacilar açisindan bu dönemin finansal olarak pozitif oldugunu aktardi.

Demir, sigortaciligin bu yil ve gelecek yil nominal anlamda yüzde 25 büyümesini bekledigini belirterek, salgin sürecinde her alanda online satis artarken, sigorta sektöründe online satislarin artmadigini, müsteriye direkt hizmet veren aracilarin teknolojiye yatirim yapmasi gerektigini söyledi.

Sigortaciliga güven arttikça sektörün büyüdügünü anlatan Demir, “Iyi denetlenen, güçlü sermaye ile güvence sunan bir sektör olarak teknolojinin nimetlerinden daha iyi faydalanirsak, kalici ve uzun vadeli büyümeyi yakalariz.” degerlendirmesinde bulundu.

- “Konut sektörü en büyük ihracatçi sektörlerden birisi ama kimse farkinda degil”

Webinar kapsaminda gerçeklestirilen panelde konusan Sur Yapi Yönetim Kurulu Baskani Altan Elmas ise salgin sürecinde gayrimenkul sektörünün dogrudan negatif etkilendigini söyledi.

Elmas, 2020’ye toparlanma yili olmasi ümidiyle basladiklarini anlatarak, “Sur Yapi olarak Çin’e sattigimiz ürünlerde bir istisna yasadik. Biz salgindan geçerken onlar toparlanmak üzereydi. Çin’e dijital konut satis yaparak bizim açimizdan bir miktar nefes alma imkani oldu. Bu süreçte Türkiye’nin en cazip konut kredileri kampanyalariyla 2 ay kadar önemli bir ivme olusmustu.” diye konustu.

Kasim 2020’den bu yana satislarin çok asagilara indigi bir süreci yasadiklarini ifade eden Elmas, her seye ragmen isleri durdurmadiklarini vurguladi.

Elmas, salgin sürecinde vatandaslik için Çin’den dijital olarak konut alanlarin oldugunu anlatarak, “Yabanciya konut satislari artti. Konut sektörü ülkenin en büyük ihracatçi sektörlerinden birisi ama kimse farkinda degil. Geçen yil 5,4 milyar dolarlik konut satmisiz. Özellikle son 1 yilda yabanciya satis yüzde 50’ler civarinda. Genel anlamda bakildiginda Istanbul’da su anda birinci el konut satislarinin neredeyse yarisi yabanciya yapiliyor.” dedi.

Altan Elmas, yapi sektörü için en önemli firsat basliginin kentsel dönüsüm oldugunu vurguladi.

- “Ileriye dönük rezervasyonlar gayet iyi görünüyor”

Pegasus Hava Yollari Genel Müdürü Mehmet Nane de havacilik sektörünün salgin sürecinden en negatif etkilenen sektörlerden biri oldugunu animsatarak, bu yila iyi baslamadiklarini, ancak sektör olarak enseyi karartmadiklarini söyledi.

Ileriye dönük baktiklarinda rezervasyonlarin gayet iyi göründügünü belirten Nane, “Rus heyeti su an Türkiye’de oradan da çikacak olumlu sonuç ile Rusya’nin açilmasi, Fransa, Ingiltere ve Avrupa’daki diger hareketlenmeler bu yazin iyi geçmesini saglayacak. Geçen sene gerek ülkemizde gerekse dünyada havacilik sektörü yaridan fazla yolcusunu kaybetti. Ileriye dönük ümitliyiz ve ileriye dönük yapilan rezervasyonlar bu ümidimizi besleyen ana kaynak olarak karsimiza çikiyor.” seklinde konustu.

- “Türkiye’de saglik açisindan kaynaklar, çevre ülkelerden çok daha iyi”

Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri Istiroti ise kurum olarak salgin öncesi baslamis yatirimlari tamamlayip hizmete açtiklarini belirterek, su anda asilama sürecinin yogun sekilde devam ettigini bildirdi.

Türkiye’de saglik açisindan kaynaklarin çevre ülkelerden çok daha iyi oldugunu gördüklerini ifade eden Istiroti, devletin sagliga yaptigi yatirimlarla da büyümenin belli bir ivme ile devam edecegini söyledi.

Istiroti, Türkiye'de su anda hastaneye gelen insanlarin tedavi edildigini, ancak online görüsmelerin ve saglik sigortasinin destek verdigi, e-reçetenin ve online muayenenin kabul gördügü yabanci ülkelerde binaya gelmeden hastalarin birinci basamak hizmetlerinin halledildigini anlatarak, “Saglik Bakanligi tarafinda bu konuda mevzuat hazirlaniyor. Bizim de istegimiz, videoklinik veya çesitli platformlar üzerinden hastane yazilimiyla entegre sekilde online görüsmelerin ve evlere yollanacak muayene ekiplerinin, birinci basamak hizmetleri sunarak hizmetlerin kapasitesini artirabilmek. Türkiye’nin de buna dönmesi gerekiyor.” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan Alman fütürist yazar Sven Gabor Janszky de global sektörel trendlere iliskin bir sunum gerçeklestirdi.

Kaynak: AA