Sinavda Basarinin 5 Anahtari

Üniversiteye hazirlanan ögrencilerin sinavdaki basari performansini, günlük hayatta yaptigi yanlislarin düsürdügünü söyleyen Diyetisyen Melisa Karatas, ögrencilere sinavda basarili olmalari için 5 altin kurali anlatti.

Sinavda Basarinin 5 Anahtari


Sinav günleri kahvaltida ceviz, findik ve zeytini eksik etmeyin

Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Melisa Karatas, kahvaltinin çok önemli olduguna dikkat çekti. Karatas, “Kahvalti yapmadiginizda güne 1-0 yenik basliyorsunuz. 2012 yilinda Appetite dergisinde yayinlanan makaleye göre, kahvalti ögününü atlamanin ögrencilerin bilissel performanslarinin ciddi oranda düsmesine yol açtigi yapilan arastirmalarda ortaya konuldu. Arastirmalara göre güne kahvalti yapmadan baslayan bireylerde dikkat daginikligi, bas agrilari, ögrenme kapasitesinde azalma görülmekte ve buna bagli olarak da sinavlardaki basari seviyesi düsmektedir. Bu yüzden sinav günleri mükemmel bir kahvalti yapilmalidir; yumurta, peynir gibi protein kaynaklari, karbonhidrat kaynagi olan ekmek sofrada bulunmali, muz gibi önemli potasyum kaynagi ve yag içeren ceviz, zeytin, findik kahvaltida eksik olmamalidir” dedi.



Enerji kaynaklarina dikkat

Basariya giden yolda enerjinin kaliteli olmasi gerektigini, sadece enerji vermesi için tüketilen sagliksiz karbonhidratlarin kan sekerinde dengesiz dalgalanmalara yol açtigini, bu da sinav basarisinin düsmesine sebep oldugunu vurguladi. Karatas, “Ögünlerde yiyeceklerin karbonhidrat, protein, yag oranlarinin yani sira karbonhidratlarin yüksek lifli ve uzun süre tok tutacak türden olmasina özen gösterilmelidir. Bu konuda tam tahilli, kepekli, çavdarli ekmek, un, makarna gruplari, bulgur gibi kaliteli karbonhidratlari seçerek ani kan sekeri inis çikislarini önleyebilirsiniz. Ögünlerde yüksek oranda tüketeceginiz sekerli ürünler kan sekerinizin hizli yükselip hizli düsmesine ve bu yüzden de dikkatinizin kisa sürede dagilmasina, açlik hissetmenize, mide bulantisi, bas agrisi, gerginlik gibi yan etkilerin olusmasina sebep olacaktir” diye konustu.



Sabah erken kalkarak çalismak basari seviyesini yükseltiyor

Karatas, uyku düzeninin de önemli olduguna belirterek, söyle konustu:

“Melatonin hormonunun en yüksek salindigi saatler olan gece 23:00 ile sabah 05:00 saatleri arasinda uykusuz kalmaniz, basari performansini büyük oranda olumsuz etkiliyor. 2016 yilinda Journal of Sleep Research dergisinde yayimlanan bir makale, 16-19 yas arasi 7798 ögrenci üzerinde yapilan çalismaya göre, gece 23:00 saatleri civarinda uyuyan ögrencilerin, bu saat sonrasinda uyanik kalan ögrencilere göre sinav basarilarinin daha yüksek oldugunu göstermektedir. Bu yüzden gece geç saatlere kadar çalismak yerine, sabah erken kalkarak çalismaniz, zihninizin dinlenmesini ve basarinizin artmasini saglayacaktir.”

Su içmemek odaklanma problemi yapar

Su içmenin önemine vurgu yapan Karatas, “Vücudumuz metabolik olaylari düzenli devam ettirebilmek için ilk basta suya ihtiyaç duyar. Günlük hayatinizda yeterli su içmemenin stres, unutkanlik, panik ataklar, gerginlik, kabizlik ve hatta çalismada odaklanma problemlerine neden olacagi yapilan arastirmalarda kanitlanmistir. Bu yüzden kisiler kendi kilosunu 30 ile çarpip çikan sonuç miktari kadar mililitre cinsinden içmeleri gerekli su miktarini tespit edebilirler” açiklamasinda bulundu.

Kafeini asiri tüketmek konsantrasyonu artirmaz, dagitir

Kafein tüketmenin sanilanin aksine dikkati dagittigini belirten Karatas, “Ögrencilerin bir vazgeçilmezi haline gelmis kafeinli içecekler, gereginden fazla miktarda tüketildiginde vücutta fazla uyarilmaya bagli kalp çarpintilari, nabiz yükselmesi gibi olumsuz etkiler yaparak konsantrasyonun dagilmasina neden olmaktadir. Kafeinin sadece kahveden degil, yesil çay, siyah çay, enerji içecekleri ve çikolata tükettiginizde de vücutta biriktigi unutulmamalidir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA