Murat Hüdavendigar, Kosova'dan Sonra Bursa'da Da Anildi

Osmangazi Belediyesi, Osmanli Devleti’nin savas meydaninda sehit olan ilk ve tek padisahi olan 1. Murad Hüdavendigar’i vefatinin 632’inci yilinda Kosova’daki programin ardindan Bursa’daki türbesi basinda da dualarla andi.

Murat Hüdavendigar, Kosova'dan Sonra Bursa'da Da Anildi
Osmanli Devleti’nin 3. padisahi olan, sultan unvanini devlette ilk defa kullanan ve 1. Kosova Savasi’nda sehit edilen 1. Murat Hüdavendigar için ilk tören geçtigimiz Sali günü Kosova’da düzenlenmisti. Sultan Murad, 1389 yilinda sehit edildigi ve iç organlarinin gömülü oldugu Kosova’daki türbesinin ardindan bu kez Bursa’daki kabri basinda yad edildi. Bursa’daki anma töreninde ilk olarak, Çekirge 1. Murad Hüdavendigar Camii’nde Mevlid-i Serif okundu. Ikindi namazinin ardindan Sultan 1. Murad Hüdavendigar Han’in türbesine geçilerek sehit padisahin kabri basinda dua edildi. Duanin ardindan, Bursa Mehter Takimi ve Kiliç Kalkan ekibi gösteriler sundu.

“Atalarimiz Balkanlar’a Baris ve Huzur Için Gitti”

Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, anma töreninde yaptigi konusmada Osmanli Devleti’nin 3. padisahi Sultan Murad Hüdavendigar’i sehadetinin 632’inci yilinda rahmet ve minnetle andiklarini söyledi.

Sehit padisahin 27 yillik iktidari döneminde ülke topraklarini 95 bin kilometrekareden 500 bin kilometrekareye çikardigini ve at sirtindan inmedigini belirten Baskan Dündar, “Osmanli’ya Balkanlar’in kapisini açan Sultan Murad Hüdavendigar’i 16 yildir Kosova ve Bursa’da düzenledigimiz etkinliklerle yâd ediyoruz. Sultan Murad, ülke topraklarini büyütürken amaci, toprak kazanmak veya ülkeyi genis cografyaya yaymaktan ziyade, Allah rizasini kazanmak ve oradaki insanlarin baris, huzur ve güven içerisinde yasamasini temin etmekti. Eger bu düsünce olmasaydi, 600 sene oralarda kalinmazdi. Oradaki insanlar, bir sekilde isyan ederdi. O yüzdendir ki, bu kadar sene oralarda hüküm sürdü” dedi.



“Kendi Degerlerimize Sahip Çikarak Dimdik Ayakta Kalacagiz”

Günümüzde emperyalist güçlerin bir yere gittiklerinde kendi dillerini zorunlu kildigini, kendi kültürlerini oraya empoze ettigine vurgu yapan Dündar, “Ancak, bu sekilde ne kadar kalabiliyorlar, zenginlikler bitene kadar, ya da o zenginlikleri Afrika veya Asya’daki ülkelerden Avrupa’ya, Amerika’ya tasiyana kadar orada kalmislar ve o oradaki huzur güven ortami da hiçbir zaman tesis edilmemis. Iste bizim atalarimiz, baris ve güven için oralara gitmis. Bizler de, o bölgelere gittigimizde, insanlar bu düsünceden dolayi bizlere hürmet ve saygi gösteriyorlar. Bize, yine buralara gelin diyorlar. Siz buralara geldiginizde, zaten sosyal destek için geliyorsunuz diyorlar. 16 yildir bu etkinlikleri gerçeklestiriyoruz. Görüyoruz ki, o bölgelerde bizim kültürümüz ve mimarimiz yeniden canlaniyor. Eski eserlerimiz yeniden ayaga kalkiyor ve bunu gördükçe de oradaki insanlara huzur ve güven geliyor. Gitmis oldugumuz bu yerlerde kimsenin diline, dinine ve kültürüne müdahale etmeden bu çalismalarimizi sürdürüyoruz, barisi tesis etmeye çalisiyoruz. Kendi mimarimizin, kendi kültürümüzün oraya gittigini görüyoruz. Piristine’de 4 minareli güzel bir cami yapildigini gördük. Kültürel faaliyetlerimiz, oradaki insanlarin Bursa ile bag kurulmasina vesile oluyor” diye konustu.



“Kültürümüzü Gelecege Aktariyoruz”

Sultan Murad Hüdavendigar için Kosova’daki törenin ardindan Bursa’da ikinci anma programini gerçeklestirdiklerini ifade eden Baskan Dündar, “Bu programlarin Osmangazi’mizin, Bursa’mizin kültürel olarak yeniden ayaga kalktigini, kültürümüzün tarihten bugüne ve gelecege aktarilmasi adina önemli etkinlik oldugunu düsünüyoruz. Tabii ki, sehrimiz için önemli yatirimlar yapiyoruz. Fakat, bunlarla birlikte tarihimizi ve kültürümüzü bilmiyorsak, geleneklerimizi bugüne getiremiyorsak ve özellikle bugünün dünyasinda kendimizden onlara sahip çikmiyorsak, o emperyal zihniyet, haçli zihniyeti çalismaya devam edecektir. Ancak bu sekilde dimdik ayakta duracagiz ve bunun için de hep birlikte olacagiz” ifadelerini kullandi.

AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç de yaptigi konusmada, Osmanli’ya 632 yil önce Avrupa’nin kapilarini açan sehit padisah Sultan 1. Murad Hüdavendigar’in anilmasina vesile olmasindan dolayi Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar’a tesekkür etti. Ödünç, “Bu programlarla atalarimiza olan özlemimizi, onlara olan bagliligimizi sundugundan dolayi belediye baskanimiza çok tesekkür ediyorum. Bu programlari hem Kosova’da, hem de Bursa’da en iyi sekilde icra ediyorlar. Bizler, Osmanli Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti olarak her zaman bulundugumuz yerlerde milletimize ve halkimiza en güzel isleri yapmak maksadiyla büyük bir güçle çalismaktayiz. Bu programlarin gerçeklestirilmesinde emegi geçen basta Belediye Baskanimiz Mustafa Dündar ve ekibine çok tesekkür ediyorum” dedi.

Bursa Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Süleyman Çelik de, çok anlamli bir günde bir arada olmaktan duydugu memnuniyeti ifade ederek, “Sultan 1. Murad Hüdavendigar’i böyle bir mekânda yad etmenin gururunu yasiyoruz. Bu önemli programda emegi geçen herkese çok tesekkür ediyorum” diye konustu.

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Yusuf Oguzoglu da konusmasinda, 1. Murad Hüdavendigar’in hayati ve devlet yöneticiligine dair bilgiler verdi. Sultan Murad’in savas meydanlarinda sehit düsmüs ilk ve tek padisah oldugunun altini çizen Oguzoglu, “Osmangazi Belediye Baskanimiz Sayin Mustafa Dündar, bizi 3 gün önce Sultan Murad’in Kosova’daki türbesinin önünde bir araya getirdi. Simdi de Bursa’mizda onun ikinci türbesi önündeyiz. Sultan Murad’i anarken, dünya tarihine yön veren, Balkanlar’daki Türk varliginin köklerini saglam bir sekilde atan tarihi bir sahsiyet olarak düsünmemiz gerekiyor. Türk tarihinde fetihler yapilirken Müslüman olmayan yabanci toplulugu itaat altina almak veya siddet kullanmak biçiminde düsünmemeliyiz. Çünkü o devrin birçok kaynaginda fetihlerin bölgede siddet uygulanmadan gerçeklestigini görmekteyiz. Balkanlar’in fethini de Sirp hakimiyetini kirmak, yerli halkin istegi üzerine Osmanli’nin bu topraklarda yayilmasi ve idare merkezleri kurmasi biçiminde degerlendirebiliriz. 15 Haziran 1389’da gerçeklesen Kosova Meydan Savasi, Türklerin ezici galibiyeti ile sona erdi. Bunu bizzat Papa, Macar Krali’na yazdigi bir mektupta belirtir. Sultan Murat’in sehit olma pahasina olan bu zafer sayesinde, 1900’lerin baslarina kadar Balkanlar’in köklü bir sekilde Türk idaresi ve yerli halkin itaati ile Osmanli yönetiminde kalmasi saglandi” dedi.

Arastirmaci Yazar Mehmed Safiyüddin Erhan da, anma töreninde yaptigi konusmada bu anma programlarinin önemli sahsiyetlerin bizlere yol göstermesi açisindan çok önemli olduguna degindi. Ecdadimizin, bu vatan için çok büyük fedakarliklar yaptigini kaydeden Erhan, “Büyüklerimiz, büyük bir titizlikle memleket idaresinde bulundular ve bize bir vatan hediye ettiler. Bir seyi elde etmek ve kazanmak bir çalisma istiyor fakat kazandiktan sonra da elde tutmak, kadir kiymetini bilmek de gayret istiyor, bir seyler yapabilmek gerekiyor. Bu merasimler, bize bunlari hatirlatiyor. Sehit padisahimizi anma nezaketinde bulunan Osmangazi Belediyemize çok tesekkür ediyorum. Bu kiymetli faaliyetlerinin bundan sonra da basariyla devam etmelerini niyaz ediyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA