Kuzey Kore Lideri Kim'den ABD Mesaji Açiklamasi 'Diyaloga Da Yüzlesmeye De Hazirlanmaliyiz'

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un, ABD Baskani Joe Biden yönetimiyle hem diyaloga hem de yüzlesmeye hazir olunmasi gerektigini ifade etti.

Kuzey Kore Lideri Kim'den ABD Mesaji Açiklamasi 'Diyaloga Da Yüzlesmeye De Hazirlanmaliyiz'
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’dan ABD’nin yeni yönetimine yönelik ilk mesaj geldi. Iktidardaki Isçi Partisi’nin Merkez Komitesinin dün gerçeklestirdigi Genel Kurul Toplantisina katilan Kim, yeni ABD yönetiminin politika egilimine yönelik ayrintili analiz yapti. Kim, "Hem diyalog hem de yüzlesme, devletimizin onurunu ve bagimsiz kalkinma konusundaki çikarlarini korumak için özellikle yüzlesmeye tam olarak hazirlanmaliyiz" dedi.

Kore yarimadasindaki durumu istikrarli bir sekilde kontrol altina almaya yönelik çabalari yogunlastirma çagrisinda bulunan Kuzey Kore lideri Kim, bölgede hizla degisen duruma net ve çabuk tepki verme ve bununla basa çikmanin önemini dile getirdi.

Yeni diyalog umudu

Toplantida Kim’in nükleer silahlardan ve kitalararasi balistik füzelerden söz edip etmedigi konusunda ayrintili bilgi verilmedi. Joe Biden yönetiminin Ocak ayinda iktidara gelmesinden bu yana ilk kez Biden yönetimiyle görüsme istegini açikça dile getirdigi ifade edilen Kim’in son çikisi, yaklasik 18 aydir beklemede olan nükleer silahlardan arindirma müzakereleri konusunda yeni umutlarin dogmasina neden oldu.

Kitlik açiklamasi yapmisti

Kim, 2 gün önce kamuoyuna yansiyan bir diger açiklamasinda ülkenin gida kitligi ile karsi karsiya oldugunun sinyalini vermisti. Tarim sektörünün geçtigimiz yil meydana gelen seller nedeniyle tahil üretim hedefini tutturamadigini belirten Kim, gida arzinda durumun "endise verici" oldugunu ifade etmisti. Bu nedenle Kim’in son açiklamasi, Birlesmis Milletler (BM) ve ABD’nin nükleer ve balistik füze programi nedeniyle yaptirim uyguladigi Pyongyang’i yasanilan zorlu ekonomik süreçten kurtarmak üzere atilan bir taktik adim olarak yorumlandi.
Kaynak: İHA