Küresel Piyasalar, Fed Sonrasi Yön Arayisinda

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) beklentilerden sahin bulunan haziran toplantisi kararlari sonrasi karisik bir seyir izlemeye devam ediyor.

Fed'in politika faizi ve varlik alim programinda degisiklige gitmemesine karsin enflasyon ve faiz beklentilerindeki yukari yönlü revizyonlar ve varlik alimlarinin azaltilmasina yönelik çalismalarin yakinda tartisilmaya baslayabilecegi yönlendirmesi piyasalarda ilk olumsuz tepkinin ardindan karisik bir seyir izlenmesine neden oldu.

Fed sonrasi dolar endeksindeki yükselis ve emtia fiyatlarindaki gerileme devam ederken, pay piyasalarinda fiyatlamalarin zorlastigi görülüyor.

Dolar endeksi dün yüzde 0,5 artarak 13 Nisan'dan bu yana ilk kez 92'nin üzerini görürken, altinin ons fiyati yüzde 2,1 azalisla 1.773 dolara indi. Tarim emtialarinin fiyatlarinda da düsüs egiliminin sürmesi dikkati çeken gelismelerden biri oldu.

Enflasyon endiselerinin artmasinda, ekonomilerdeki canlanmayla birlikte en önemli unsur olan tarim emtia fiyatlarindaki düsüsün devam edip etmeyecegi beklentilerin yeniden gözden geçirilmesi konusunda belirleyici olacak.

Öte yandan ABD'de dün açiklanan verilere göre ülkede haftalik issizlik basvurulari 412 bin ile beklentileri asarken, Philadelphia Fed imalat endeksi 30,7 ile tahminlerin altinda kaldi.

Bu gelismelerle New York borsasi günü karisik seyirle tamamladi. Dow Jones endeksi yüzde 0,62 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,04 deger kaybederken, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,87 yükseldi.

Karisik görünüm, dün Avrupa borsalarinda da etkili oldu. Avro Bölgesi'nde, nisanda yüzde 1,6 olan yillik enflasyon, mayista yüzde 2'ye çikti. Avrupa Birligi'nde otomobil satislari ise mayista 2020'nin ayni dönemine kiyasla yüzde 53,4, artarak 891 bin 665'e ulasti.

Borsalarda sektör ve hisse bazli ayrismalarin belirginlesmesi dikkati çekerken, avro/dolar paritesi 1,1892 ile 13 Nisan'dan bu yana en düsük seviyesine geriledi.

Dün Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,44 ve Italya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,21 gerilerken, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,11 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,21 deger kazandi.

Bugün Japonya Merkez Bankasi (BoJ) beklentiler dogrultusunda yüzde eksi 0,1 olan politika faizi ve Getiri Egrisi Kontrollü Parasal Genisleme politikasinda degisiklige gitmedi. Ayrica yeni tip koronavirüs salgini etkilerine karsi finansman destegi sagladigi özel programinin süresini de 6 ay uzatarak Mart 2022 olarak belirledi.

BoJ kararinin ardindan kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yatay seyrederken, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,5 geriledi, Güney Kore'de Kospi endeksi ise yüzde 0,1 yükseldi.

Yurt içinde, dün saticili seyreden Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,20 deger kaybederek günü 1.414,15 puandan tamamladi. Dün yüzde 1,3 artisla 8,7194'ten kapanis yapan dolar/TL ise, bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,7220 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, enflasyon endiselerinin artik Fed'in beklenti ve açiklamalarinda da yer bulduguna isaret ederek, piyasalarin bundan sonraki süreçte enflasyona iliskin beklentileri belirleyecek veri ve fiyatlamalara daha duyarli olacagini vurguladi.

Bugün veri gündeminin sakin oldugunu ve Avro Bölgesi'nde maliye bakanlari toplantisi ile oynakligi artan emtia fiyatlarinin seyrinin takip edilecegini kaydeden analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.390 puanin destek, 1.470 ve 1.490 seviyelerinin direnç konumunda oldugunu söyledi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, nisan ayi kisa vadeli dis borç istatistikleri

11.00 Avro Bölgesi, nisan ayi cari islemler dengesi

Kaynak: AA