Korona Virüs Tekerlekli Sandalyeye Mahkum Eden Hastaligi Arttirdi

Grip ve korona virüs sonrasinda ya da hiçbir saglik problemi olmayan insanlari dahi tekerlekli sandalyeye mahkum edebilecek Guillain Barre sendromu konusunda uyarilarda bulunan uzmanlar,

Korona Virüs Tekerlekli Sandalyeye Mahkum Eden Hastaligi Arttirdi
Hiçbir saglik probleminiz yokken, grip ya da COVID 19 atlattiktan sonra birdenbire yürüme zorluguna sebep olan Guillain Barre sendromu, hastalarini tekerlekli sandalyeye dahi mahkum edebiliyor. Polinöropatik hastaliklar arasinda yer alan Guillain Barre sendromu, ayaktaki sinir uçlarini tutarak yol açtigi harabiyetle 1 hafta 10 gün içerisinde aniden hastalarda yürüme kabiliyetinin ortadan kalkmasina, hatta tekerlekli sandalyeye bagimli hale gelmesine sebep olabiliyor. Hastalik konusunda uyarilarda bulunan Özel Adatip Istanbul Hastanesi Nöroloji Uzmani Prof. Dr. Abdulkadir Koçer, hastaligin pandemi döneminde görülme sikliginin arttigini söyledi.



Kontrol altina alinmazsa felce sebep olabiliyor

Guillain Barre Sendromu’nda erken teshisin çok önemli oldugunu ifade eden Prof. Dr. Koçer, “Bu hastaligin tanisi önemlidir çünkü tani ne kadar hizla konulabilirse tedaviye de o kadar çabuk baslanir. Ayaklardan baslayan bu hastalik eger kontrol altina alinmazsa gögüs kaslarini tutup solunum yetmezligine, ellerdeki kaslari tutup ellerde de felce kadar götürebilmektedir. Vakit kaybetmeden baslanan medikal tedavi ile üç hastadan ikisi, hastaligin herhangi bir etkisini hissetmeden iyileserek normal hayatina dönebilmektedir” dedi.



Hastaligin Tanisinda “Bel Suyu Analizi”

Hastaligin tanisinin dogru sekilde konulmasinin çok önemli oldugunu söyleyen Prof. Dr. Koçer, “Polinöropatik hastaliklarin onlarca çesidi vardir. Onlarca çesit arasinda ise iki veya üç tanesi bu ilaç tedavisine cevap vermektedir. Dolayisiyla hastanin çok iyi bir sekilde degerlendirilmesi gerekmektedir. Ilaç tedavisine cevap alabilecek miyiz sorusuna en net yanit ise bel suyu analiziyle alinmaktadir. Analiz sonrasinda medikal tedaviye uygunluk ortaya çikarsa tedavi süreci hizla baslatilir” diye konustu.



“Tekerlekli sandalye ile geldi, yürüyerek ayrildi”

Guillain Barre Sendromu dolayisiyla, tekerlekli sandalye ile kendisine basvuran hastanin, 1 hafta içerisinde yürüyerek hastaneden ayrildigini belirten Prof. Dr. Abdulkadir Koçer, “53 yasindaki hastamiz Talip Dogan Karlibel, son iki hafta içerisinde yürüme güçlügü çekmeye baslamis. Aniden gelisen yürüme güçlügü, hastamizin tekerlekli sandalye olmadan hareket etmesine engel olmus. Seker hastasi olan hastamiz ayagindaki güçsüzlügün sekere bagli gelistigini düsündügü için iki hafta boyunca hastaligini ihmal etmis. Fakat adim atamayacak duruma gelince kurumumuza basvurmus. Bel suyu analizi ile hastamiza Guillain Barre Sendromu tanisini koyduk ve hizli bir sekilde ilaç tedavisine basladik. 1 hafta içerisinde hastamiz iyilesti ve tekerlekli sandalye ile geldigi hastanemizden yürüyerek ayrildi” seklinde konustu.



“Tedavi sansini yakalayamayabilirdi”

Dr. Koçer, sözlerine su sekilde devam etti: “Burada tablonun seker hastaligina bagli gelisip gelismediginin vurgulanmasi çok önemlidir. Eger hastamiz seker hastaligina bagli gelistigini kabul edip kurumumuza hiç basvurmasaydi, böyle bir tedavi sansini yakalayamayabilirdi. Toplumumuzda, ayaginda yürüme güçlügü olup seker hastaligindan kaynaklandigini düsünerek tedavisini ihmal eden çok sayida hastamiz mevcut. Toplumun, Guillain Barre Sendromu’nun farkina varip, bu dogrultuda hareket etmeleri tedavi sansi açisindan büyük önem tasimaktadir.”

Covid-19 hastalarinda sendrom gelistigi tespit edildi

Pandemi döneminde Guillain Barre Sendromu’nun görülme sikliginda artis oldugunu ifade eden Prof. Dr. Abdulkadir Koçer ise söyle konustu: “Covid-19 öncesinde, Guillain Barre Sendromu’nun belirtileriyle bizlere basvuran hastalarimiza son bir ay içerisinde grip geçirip geçirmedigini ya da ishal olup olmadiklarini sorardik. Son bir buçuk yildir ise Covid-19 sormaya basladik ve gerçekten de Covid-19 atlatan hastalarin bir kisminda Guillain Barre Sendromu gelistigini tespit etmis olduk.”
Kaynak: İHA