Insaatta Dalgalanma Azaldi, Kritik Esikte Dengelendi
‘Hazir Beton Endeksi’ 2021 Mayis Ayi Raporu açiklandi. Hazir Beton Endeksi’nde son bir yildaki dalgalanmanin azaldigini ortaya koyan rapor, bunda özellikle Faaliyet ve Beklenti Endeksleri’ndeki dalgalanmanin azalmis olmasinin etkili oldugunu gösterdi. Endekslerin tamaminin esik degere çok yakin hareket etmesi, sektörde olumlu ya da olumsuz yönde hareketin azaldigina isaret etti.
Türkiye Hazir Beton Birligi (THBB), ‘Hazir Beton Endeksi’nin 2021 Mayis Ayi Raporu’nu açikladi.
Endeks degerleri, Hazir Beton Endeksi’nde son bir yildaki dalgalanmanin azaldigini ortaya koydu. Bunda özellikle Faaliyet ve Beklenti Endeksleri’ndeki dalgalanmanin azalmis olmasinin etkili oldugu anlasildi. Endekslerin tamaminin esik degere çok yakin hareket etmesi, sektörde olumlu ya da olumsuz yönde hareketin azaldigina isaret etti. Mayis ayinda faaliyet düzeyinin gerilemesiyle birlikte beklentinin yükselmesi, takip eden aylarda faaliyette yükselme ihtimalini beraberinde getirdi.
Raporda mayis ayinda bütün endeksler, pandeminin etkilerinin görüldügü geçen yilin mayis ayina kiyasla yüksek görüldü.
Oranlarin yüksek görünmesindeki baz etkisi gözden kaçirilmamali. Geçen yila göre artisin en yüksek oldugu Faaliyet Endeksi’nin mayis ayinda esik degerin altinda kalmasi dikkat çekici. Beklentinin geçen yila kiyasla sinirli düzeyde yüksek kalmasi ve Güven Endeksi’nin tam esik degerde kalmasi birlikte degerlendirildiginde, geride birakilan mayis ayinda göstergelerin istenilen düzeyde olusmadigi görüldü.
“Önümüzdeki aylarda insaat faaliyetlerinde yükselme bekleniyor”
Raporun sonuçlarini degerlendiren THBB Yönetim Kurulu Baskani Yavuz Isik, “Güven Endeksi’nin esik degerde kalmasi uzun dönemli toparlanma için henüz sartlarin olusmadigini göstermektedir. Mayis ayinda faaliyet düzeyinin gerilemesiyle birlikte beklentinin yükselmesi, takip eden aylarda faaliyette yükselme ihtimalini beraberinde getirmektedir” dedi.
“Insaatta hissedilir bir hareket gözlenmiyor”
Ekonomik gelismelerle ilgili degerlendirmelerini paylasan Isik, “Türkiye ekonomisi, 2021 yilinin ilk çeyreginde beklentilerin üzerinde bir büyüme performansiyla yüzde 7 büyüme kaydetti.
Beklentiler Türkiye’nin yüzde 6,5 civari büyüyecegi yönündeydi. Faaliyetler bazinda incelendiginde, tüm iktisadi faaliyetlerin, geçen yila kiyasla pozitif yönlü hareket ettigi anlasilmaktadir. Hiç kuskusuz Türkiye ekonomisi açisindan bu çok önemli bir basaridir ancak diger yandan, sektörler içinde, zincirlenmis hacim endeksi olarak en düsük iki büyüme yüzde 2,4 ile gayrimenkul faaliyetleri ve yüzde 2,8 ile insaatta görülmektedir. Daha da ilginç olani, geçen yilin ilk çeyreginde bütün sektörler içinde küçülen (yüzde 2,8) yegâne sektör insaatti. Yani baz etkisi ile bu yil insaatin diger sektörlere kiyasla çok daha yüksek oranda büyümesi gerekirken ne yazik ki insaatta bu gerçeklesmemistir. Ikinci çeyregin geride biraktigimiz iki ayinda insaatta hissedilir bir hareketten bahsedilememektedir. Bir yandan yüksek faiz ile birlikte artan finansman maliyeti diger yandan döviz kurundaki artisa bagli ithal girdi maliyetlerindeki artislar karsisinda insaat sektörü ivme kazanamamaktadir ” açiklamasinda bulundu.