Eregli'de Orhan Gazi Büstü Açildi

Zonguldak’in Eregli ilçesinin düsman isgalinden kurtulusunun 101’inci yildönümünde Kdz. Eregli Belediyesi tarafindan yaptirilan kent tarihinde önemli bir yere sahip Osmanli Imparatorlugu’nun 2’nci Sultani Orhan Gazi’nin büstü açildi. Belediye Baskani Halil Posbiyik, “Bölgemiz Orhan Gazi döneminde Türklestirildi. Bu anlamli günde büstünün açilisini yapmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Eregli'de Orhan Gazi Büstü Açildi
Kdz. Eregli’nin düsman isgalinden kurtulusunun 101’inci yili çesitli etkinliklerle kutlaniyor. Kdz. Eregli Belediyesi’nin yaptirdigi kent tarihinde önemli bir yere sahip Orhan Gazi büstü açildi.

Orhan Gazi Cami’nin bulundugu sokagin Kaneri agzi girisine yerlestirilen ve Devlet Sanatçisi, Heykeltiras Metin Yurdanur tarafindan yapilan büstün açilisina Kaymakam Ismail Çorumluoglu, Garnizon Komutani Tugamiral Taner Gün, Belediye Baskani Halil Posbiyik, esi Neriman Posbiyik ve diger protokol üyeleri katildi.

Tarihçi-Yazar Recep Çetin, açilis töreni öncesi yaptigi konusmada Orhan Gazi ile ilgili bilgiler vererek, Orhan Gazi’nin Eregli’deki fetih ve biraktigi eserleri çalismalariyla anlatti. Eregli’ye bagli Orhanlar ve Süleymanlar Mahallesi’nin Osmanli arsivlerinde Sultan Orhan Mahallesi ve Sultan Süleyman Mahallesi olarak geçtigini ifade eden Çetin, Orhan Gazi’nin Eregli için önemini dikkate alarak halka tanitma gayreti içinde bulunan Kdz. Eregli Belediye Baskani Halil Posbiyik’a tesekkür etti.

Posbiyik: Bölgemiz Orhan Gazi döneminde Türklestirildi

Belediye Baskani Halil Posbiyik, Orhan Gazi büstünün açilisinda yaptigi konusmada, bölgenin Osman Gazi döneminde Türklestirildigini belirtti.

Posbiyik açiklamasinda sunlari söyledi:

“Sehrimiz ve bölgemiz açisindan önemli tarihi kisiliklerin unutulmamasi, hak ettikleri degerin bugün de karsiligini bulmasi ve yeni nesiller tarafindan sahip çikilmasi için bir dizi çalisma yapiyoruz. Tunali Hilmi Heykeli’nden sonra simdi de Orhan Gazi büstünü Eregli’mizin merkezine yerlestiriyoruz.

Orhan Gazi 1281 dogumlu ve 1362 yilina kadar yasamis. Bu süreçte bu bölgeyi de ilgilendiren çok büyük tarihi adimlar atilmis. Osmanli Hanedani’nin kurucusu Osman Gazi’nin oglu, Annesi Malhun Hatun. Orhan Gazi döneminde Osmanli sinirlari Karadeniz’e kadar genisledi. Bu bölge, Türk boylari ve onlari yönlendiren Ahi önderleri araciligiyla Türklestirildi. Bursa baskent yapildi. Ilk Osmanli gümüs akçesi bastirildi. Döneminde vakif sistemi ve adli teskilat düzenlendi.

Çok sayida medrese olusturuldu. Düzenli Türk ordusu ve donanmasi onun döneminde kuruldu. Yani çok büyük hizmetleri olan tarihi bir kisilik. Orhan Gazi büstü, tarihine ve geçmisine sahip çikma bilinciyle büyümelerinin önemine inandigimiz gençlerimize armaganimizdir. Gençlerimizin büyük bir tarih bilinciyle donanmis olarak gelecegi insa edeceklerine inaniyorum.”

Konusmalarin ardindan protokol üyeleri tarafindan kurdele kesildi.
Kaynak: İHA