Çevre Ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Müsilaj Temizleme Çalismalarini Inceledi Açiklamasi
'Hem aldigimiz tedbirler hem yaptigimiz eylemle temizlik çalismalari ve atacagimiz adimlarla insallah biz Marmara'mizi beklenenden daha kisa sürede eski haline getirecegiz' 'Toplamda bugüne kadar 4 bin 41 denetim gerçeklestirdik ve bu denetimler kapsaminda 8 isletmeye kapatma cezasi, toplamda 12,5 milyon lira idari para cezasi uyguladik. 7 gün 24 saat denetimlerimiz devam edecek' 'Marmara'da kararli bir sekilde açiklamis oldugumuz eylem planlari çerçevesinde adimlarimizi atmamiz gerekiyor. Tabii bu konuda oldukça kararli gidiyoruz' 'Yapmis oldugumuz çalismalar çerçevesinde toplamda 3 bin 850 metreküp müsilajin temizligini saglayarak almis oldugumuz müsilajlari da bertaraf tesislerine gönderiyoruz'
Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, "Hem aldigimiz tedbirler hem yaptigimiz eylemle temizlik çalismalari ve atacagimiz adimlarla insallah biz Marmara'mizi beklenenden daha kisa sürede eski haline getirecegiz." dedi.
Bakan Kurum, Ege-8 isimli gemi ile Marmara Denizi'ndeki müsilaj temizleme çalismalarini inceledi. Incelemede Bakan Kurum'a Istanbul Valisi Ali Yerlikaya da eslik etti.
Burada basin mensuplarina açiklamada bulunan Bakan Kurum, sabahki programina iliskin bilgi vererek, Üsküdar'da Ferah, Mehmet Akif Ersoy ve Küplüce mahallelerini kapsayan bir dönüsümü baslattiklarini aktardi.
Toplamda 7 bin konutluk bir dönüsüm projesini Üsküdar'da yürüteceklerini ifade eden Kurum, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in talimatlari çerçevesinde önemli bir dönüsüm süreci yürütmek adina ilçede vatandaslarla birlikte olduklarini ve ilk yikimlari yapmak suretiyle projenin baslangicini gerçeklestirdiklerini söyledi.
Kurum, ülkenin bir deprem gerçegi oldugunu, bu gerçege iliskin tüm adimlari sahada kararli sekilde atmaya gayret gösterdiklerini dile getirerek, "Diger taraftan da bugün dünyanin en önemli gündem maddelerinden biri olan iklim degisikligi ve iklim degisikliginin sehirlere olan etkilerini azaltmak adina da çok önemli projeler yapiyoruz." diye konustu.
Bu çerçevede ??????Birlesmis Milletler (BM) 26. Iklim Degisikligi Taraflar Konferansi (COP26) Baskani Alok Sharma'nin kasim ayinda Glasgow'da gerçeklestirilecek olan çalistay öncesinde Türkiye'yi ziyaret ettigini hatirlatan Kurum, iklim degisikligi noktasinda Glasgow'un Türkiye adina çok önemli kararlarin alinacagi bir konferans olacagini düsündügünü kaydetti.
Bakan Kurum, görüsmede, ülke olarak, beklentileri ve talepleri dile getirdiklerini belirterek, Türkiye'nin BM Çerçeve Sözlesmesi kapsaminda Ek-1 listesinde bulundugunu aktardi.
Görüsmede Türkiye'nin Ek-1 listesinden çikarilmasi taleplerini ilettiklerini, bir de iklim degisikligiyle ilgili mücadelede daha da kararli adimlarin atilmasina yönelik Iklim Finansman Fonu'ndan ülkenin faydalanmasina iliskin mutabakatin da neticelendirilmesi gerektigini ifade ettiklerini anlatan Kurum, söyle devam etti:
"Çok olumlu bir görüsme gerçeklesti. Insallah Glasgow öncesinde bu mutabakatin imzalanmasi ve imzalanmasina müteakip de iklim degisikligiyle ilgili mücadele kapsaminda adimlarimizi daha da kararli hale getirecegimiz projelerimizi yapacagimizi ifade ettik. Tabii iklim degisikliginin etkilerine baktiginizda iste bugün denizlerin sicakliginin arttigini görüyoruz. Marmara Denizi'miz su an Ege'ye, Akdeniz'e, Karadeniz'e oranla bir derece daha sicak gözüküyor. Yani öbür denizlerimiz 1,5 derece isinmisken, Marmara Denizi'miz 2,5 derece isinmis durumda. Aslinda tüm Paris Anlasmasi ve çerçevesinde atilmasi gereken adimlar da tüm dünyada denizlerin bir derece daha isinmamasi adina atilan adimlardir. Dolayisiyla bizim de Marmara'da kararli bir sekilde açiklamis oldugumuz eylem planlari çerçevesinde adimlarimizi atmamiz gerekiyor. Tabii bu konuda oldukça kararli gidiyoruz. Açikladigimiz eylem planlarini bir takvim çerçevesinde illerde valiliklerimizin koordinasyonunda yürütüyoruz ve bu konuda kararliyiz. Yani belirledigimiz takvim çerçevesinde atilacak tüm adimlari atmaya gayret gösteriyoruz. Bu noktada da Sayin Cumhurbaskanimiz bizzat konunun takipçisi ve destekçisi. Ben sizlerin huzurunda hassaten kendilerine sükranlarimi arz ediyorum. Bu çerçevede hemen bir koordinasyon kurulu olusturduk. Koordinasyon kurulunda bakanligimiz, ilgili bakanliklarimiz, valiliklerimiz, belediyelerimiz, sivil toplum kuruluslarimiz, hocalarimiz var. Bu koordinasyon kurulu içinde alt gruplar olusturduk. Alt gruplarimiz da atilmasi gereken tüm adimlari bu takvim çerçevesinde atmaya gayret gösteriyor."
- "7 gün 24 saat denetimlerimiz devam edecek"
Marmara'nin bir hafta, 10 gün öncesine göre daha temiz durumda oldugunu belirten Kurum, "Hem aldigimiz tedbirler hem yaptigimiz eylemle temizlik çalismalari ve atacagimiz adimlarla insallah biz Marmara'mizi beklenenden daha kisa sürede eski haline getirecegiz." dedi.
Sahada, 1550 kisinin çalistigini kaydeden Bakan Kurum, söyle konustu:
"Toplamda bugüne kadar 4 bin 41 denetim gerçeklestirdik ve bu denetimler kapsaminda 8 isletmeye kapatma cezasi, toplamda 12,5 milyon lira idari para cezasi uyguladik. 7 gün 24 saat denetimlerimiz devam edecek. Bu noktada da açikçasi Marmara'nin kirletilmesine müsaade etmeyecegiz ve göz açtirmayacagiz. Bu anlayisla arkadaslarimiz çalisiyorlar. Gerek Sahil Güvenligimizle gerek Bakanligimizin ve diger bakanliklarimizin denetim ekipleriyle bu süreci yürütüyoruz. Kapattigimiz isletmelerin 3'ü Yalova'da, 3'ü Balikesir'de, 2'si de Tekirdag'da. Toplamda 8 isletmeye de kapatma cezasi verdik. Toplamda su an sahada 255 noktada da müsilaj toplama faaliyetleri yürütülmekte. Bugüne kadar yapmis oldugumuz çalismalar çerçevesinde toplamda 3 bin 850 metreküp müsilajin temizligini saglayarak almis oldugumuz müsilajlari da bertaraf tesislerine gönderiyoruz."
- Müsilajla "organik" mücadele
Bakan Kurum, Istanbul Üniversitesi ile bir organik bakteriyle deniz yüzeyindeki müsilajin ayrismasina iliskin adim attiklarini ve bunun da takibini yaptiklarini bildirdi. Daha önce bazi göllerde oksijen seviyesini artirdigini tespit ettikleri araçlari da buraya getireceklerini belirten Kurum, "Sali günü Marmara'da belirleyecegimiz iki noktada denizdeki oksijen seviyesini artirmak adina bu çalismayi da baslatacagiz. Bize bildirilen bir makinenin yaklasik 15-20 hektar arasinda denizde temizlik yapabildigi, denizdeki oksijen seviyesini artirabildigi." dedi.
Bilim gemisinin sahada çalismalarini sürdürdügünü anlatan Kurum, söyle konustu:
"Takip ettigimiz 3 nokta var. Birincisi azot, ikincisi fosfor seviyesi ve yine ayni sekilde denizin dibindeki oksijen seviyesi. Biz azot ve fosforun azalmasini günbegün takip edecegiz. Bir hedefimiz var. Toplamda su an denizin dibindeki azotun yüzde 40 azalmasi halinde bilim adamlarimiz Marmara'mizin eski haline dönebilecegini bize söylüyorlar. Bu çerçevede çalismalarimizi yogunlastiriyoruz. Yine eylem planimiz çerçevesinde Marmara'daki atik su aritma tesislerini biyolojik hale getirecek adimlari atacagimizi söylemistik. Buna iliskin de Meclisimizde çalismamizi yürütüyoruz. Insallah önümüzdeki hafta meclisimizin de takdiriyle belediyelerimizin bu isleri daha hizli yapmalarina iliskin bir kanuni düzenleme yapilacaktir. Buna iliskin Meclis ile birlikte ortak bir çalisma yürütüyoruz. Gerek PPP model (Kamu-Özel ortakligi) ile gerek yap-islet-devret modeliyle aritma tesislerinin çok daha kisa zamanda etkin bir sekilde yapilmasinin önünü açacak düzenlemeyi de Meclisimiz ile birlikte takip ediyoruz."
Gelecek nesillere bugünden daha iyi durumda bir Marmara birakmayi istediklerini dile getiren Kurum, "Milletimiz müsterih olsun." dedi.
- Marmara'da nerelerde yüzülebilecek?
Tedbirlerin sonuçlarini olumlu sekilde görmeye basladiklarini kaydeden Kurum, müsilajdan alinan numunelerin agir metaller içermedigi bilgisini de verdi. Marmara kiyisinda hangi noktalarda yüzülebilecegine yönelik de bir çalisma yürütüldügünü anlatan Kurum, söyle konustu:
"Yüzme noktasinda Halk Sagligi Genel Müdürlügümüzün sitesinde deniz suyunun kalitesi, yüzmeye iliskin her türlü bilgi, marmarahepimizin.gov.tr adresinde detayli sekilde açiklanmakta. Vatandaslarimizin bu sitede açiklanan yüzülebilecek kalitede su seviyesi olan yerlerde yüzmelerinde de bir sakinca olmadigi yine bu sitemizde detayli sekilde vatandaslarimiz bilgilendirilmekte. Denizdeki canlilarin, baliklarin da alinan ilk numuneleri çerçevesinde, herhangi bir olumsuz neticeye rastlanmadi. Detayli analizlerimiz, incelemelerimiz, Halk Sagligi Genel Müdürlügümüz, Tarim Bakanligimiz nezdinde detayli bir sekilde yapilmakta. Ama alinan ilk sonuçlara göre de baliklara iliskin de herhangi bir olumsuz bulguya rastlanmadi."
- Ergene Nehri'ne yönelik çalismalar
Ergene Nehri'ne Türkiye'nin en büyük çevre projesinin yapildigini belirten Kurum, 5 atik su tesisine sahip proje için yaklasik 5 milyar lira harcandigini ifade etti.
Bölgedeki tüm organize sanayi bölgelerinin, evsel atiklarin baglandigi ileri biyoloji aritma yapilarak denize desarjinin saglandigi bir proje oldugunu vurgulayan Kurum, "Bu proje yüzde 85 asamasina gelmistir. Tarim Bakanligimiz ve Sanayi Teknoloji Bakanligimiz bu projeyi yürütüyorlar. Biz de Çevre ve Sehircilik Bakanligi olarak verilmesi gereken destekleri veriyoruz. Su an denize derin desarj edilen kisim toplamin yüzde 3'ü kadar, 15 bin metreküp. Toplamda 450 bin metreküplük bir aritma söz konusu ve bu aritilan sular ileri biyolojik aritma, yani bizim su an Marmara'da yapmaya çalistigimiz sistem aslinda fiilen orada islemeye çalisiyor. Yüzde 3'ü tamamlandi, kalan kismina iliskin adimlar atiliyor." dedi.
Denize derin desarj yapilan kisimda kirlilik ve renk noktasinda parametre söz konusu oldugunu dile getiren Kurum, hem renk parametresinin, hem de tuzluluk oraninin fazla olduguna iliskin elestirilerin oldugunu kaydetti. Kurum, bu durumun müsilaja veya denizdeki kirliligi sebebiyet verdigine iliskin bir rapor olmadigina dikkati çekti.
Burada atilan suyun Marmara'ya zarar vermesinin mümkün olmadigina deginen Kurum, yine de gerekli tedbirleri aldiklarini ve gerekli takibi yaptiklarini kaydetti.
Kurum, ileriki süreçte buradaki renk parametresi ve tuzlulugun giderilecegi adimlari atacaklarinin altini çizdi.
Denizlerdeki oksijen, azot ve fosfor seviyesini takip ettiklerine vurgu yapan Kurum, "Bizim insallah bu kararli durusumuz devam ettigi sürece, attigimiz adimlar, yapmis oldugumuz projeler, gerçeklestirdigimiz eylemler çerçevesinde en kisa sürede insallah Marmara'yi eski haline getirecegiz. Milletimiz müsterih olsun." diye konustu.
- "Ilk 30 metrede müsilajin az oldugu tespit edildi"
Açiklamanin ardindan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsünün arastirma gemisi Bilim-2 gemisine geçen Kurum'a ve beraberindekilere, yürütülen çalismalar hakkinda bilgi verildi.
Kurum, TÜBITAK ve ODTÜ Bilim- 2 gemisi ile temizleme çalismalariyla ilgili tüm takibi yaptiklarini belirterek, "Ilk 30 metrede müsilajin az oldugunu hocalarimiz yaptiklari tespitte söylüyorlar. Bu da bizim adimiza sevindirici bir durum. 30 metrenin altindaki müsilajlara da iliskin tedbirlerimizi devam ettirdigimiz takdirde topladigimiz müsilajlar disinda ilave bir müsilaj gelmeyecegini hocam ifade ediyor." diye konustu.
Bakan Kurum, temizlik faaliyetlerimi hizli bir sekilde sürdürdüklerini vurgulayarak, söyle konustu:
"Tedbirlerimizi aliyoruz, denizdeki oksijen, azot ve fosfor seviyesini aylik belirledigimiz noktalardan periyodik olarak ölçecegiz. Ölçtügümüz noktalarda da azot ve fosfor seviyesinin azalmasini hedefliyoruz. Buna iliskin olusturdugumuz eylem plani içerisinde ne kadar basarili oldugumuzu da alacagimiz numuneler çerçevesinde tespitini yapacagiz. Süreci bu sekilde takip edecegiz."
Daha sonra Bakan Murat Kurum, Çevre ve Sehircilik Bakanligi Mobil Su ve Atik su Analiz Laboratuvari ve Pendik sahilinde müsilaj temizleme çalismalarini da inceledi.
- "Ergene havzasinda Türkiye'nin en verimli tarim arazilerinin bulunuyor"
Tekirdag Valiligi görevinden 2015 yilinda ayrildigini belirten Istanbul Valisi Ali Yerlikaya ise Ergene havzasinda Türkiye'nin en verimli tarim arazilerinin bulundugunu söyledi.
Bölgenin ayni zamanda endüstri bölgesi oldugunu dile getiren Yerlikaya, Ergene'den mevsimine göre ortalama 11 metreküp su aktigini ifade etti.
Endüstriyel atiklarin desarj edildigi Ergene'den kendi dogal suyundan 3 kat fazla su aktiginin altini çizen Yerlikaya, projenin sürdürülebilir tarim ve sürdürülebilir endüstriye katki sagladigini vurguladi.
Yerlikaya, projenin bir iki seneye tamamlanacagina inandigini kaydetti.
Kaynak: AA
Bakan Kurum, Ege-8 isimli gemi ile Marmara Denizi'ndeki müsilaj temizleme çalismalarini inceledi. Incelemede Bakan Kurum'a Istanbul Valisi Ali Yerlikaya da eslik etti.
Burada basin mensuplarina açiklamada bulunan Bakan Kurum, sabahki programina iliskin bilgi vererek, Üsküdar'da Ferah, Mehmet Akif Ersoy ve Küplüce mahallelerini kapsayan bir dönüsümü baslattiklarini aktardi.
Toplamda 7 bin konutluk bir dönüsüm projesini Üsküdar'da yürüteceklerini ifade eden Kurum, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in talimatlari çerçevesinde önemli bir dönüsüm süreci yürütmek adina ilçede vatandaslarla birlikte olduklarini ve ilk yikimlari yapmak suretiyle projenin baslangicini gerçeklestirdiklerini söyledi.
Kurum, ülkenin bir deprem gerçegi oldugunu, bu gerçege iliskin tüm adimlari sahada kararli sekilde atmaya gayret gösterdiklerini dile getirerek, "Diger taraftan da bugün dünyanin en önemli gündem maddelerinden biri olan iklim degisikligi ve iklim degisikliginin sehirlere olan etkilerini azaltmak adina da çok önemli projeler yapiyoruz." diye konustu.
Bu çerçevede ??????Birlesmis Milletler (BM) 26. Iklim Degisikligi Taraflar Konferansi (COP26) Baskani Alok Sharma'nin kasim ayinda Glasgow'da gerçeklestirilecek olan çalistay öncesinde Türkiye'yi ziyaret ettigini hatirlatan Kurum, iklim degisikligi noktasinda Glasgow'un Türkiye adina çok önemli kararlarin alinacagi bir konferans olacagini düsündügünü kaydetti.
Bakan Kurum, görüsmede, ülke olarak, beklentileri ve talepleri dile getirdiklerini belirterek, Türkiye'nin BM Çerçeve Sözlesmesi kapsaminda Ek-1 listesinde bulundugunu aktardi.
Görüsmede Türkiye'nin Ek-1 listesinden çikarilmasi taleplerini ilettiklerini, bir de iklim degisikligiyle ilgili mücadelede daha da kararli adimlarin atilmasina yönelik Iklim Finansman Fonu'ndan ülkenin faydalanmasina iliskin mutabakatin da neticelendirilmesi gerektigini ifade ettiklerini anlatan Kurum, söyle devam etti:
"Çok olumlu bir görüsme gerçeklesti. Insallah Glasgow öncesinde bu mutabakatin imzalanmasi ve imzalanmasina müteakip de iklim degisikligiyle ilgili mücadele kapsaminda adimlarimizi daha da kararli hale getirecegimiz projelerimizi yapacagimizi ifade ettik. Tabii iklim degisikliginin etkilerine baktiginizda iste bugün denizlerin sicakliginin arttigini görüyoruz. Marmara Denizi'miz su an Ege'ye, Akdeniz'e, Karadeniz'e oranla bir derece daha sicak gözüküyor. Yani öbür denizlerimiz 1,5 derece isinmisken, Marmara Denizi'miz 2,5 derece isinmis durumda. Aslinda tüm Paris Anlasmasi ve çerçevesinde atilmasi gereken adimlar da tüm dünyada denizlerin bir derece daha isinmamasi adina atilan adimlardir. Dolayisiyla bizim de Marmara'da kararli bir sekilde açiklamis oldugumuz eylem planlari çerçevesinde adimlarimizi atmamiz gerekiyor. Tabii bu konuda oldukça kararli gidiyoruz. Açikladigimiz eylem planlarini bir takvim çerçevesinde illerde valiliklerimizin koordinasyonunda yürütüyoruz ve bu konuda kararliyiz. Yani belirledigimiz takvim çerçevesinde atilacak tüm adimlari atmaya gayret gösteriyoruz. Bu noktada da Sayin Cumhurbaskanimiz bizzat konunun takipçisi ve destekçisi. Ben sizlerin huzurunda hassaten kendilerine sükranlarimi arz ediyorum. Bu çerçevede hemen bir koordinasyon kurulu olusturduk. Koordinasyon kurulunda bakanligimiz, ilgili bakanliklarimiz, valiliklerimiz, belediyelerimiz, sivil toplum kuruluslarimiz, hocalarimiz var. Bu koordinasyon kurulu içinde alt gruplar olusturduk. Alt gruplarimiz da atilmasi gereken tüm adimlari bu takvim çerçevesinde atmaya gayret gösteriyor."
- "7 gün 24 saat denetimlerimiz devam edecek"
Marmara'nin bir hafta, 10 gün öncesine göre daha temiz durumda oldugunu belirten Kurum, "Hem aldigimiz tedbirler hem yaptigimiz eylemle temizlik çalismalari ve atacagimiz adimlarla insallah biz Marmara'mizi beklenenden daha kisa sürede eski haline getirecegiz." dedi.
Sahada, 1550 kisinin çalistigini kaydeden Bakan Kurum, söyle konustu:
"Toplamda bugüne kadar 4 bin 41 denetim gerçeklestirdik ve bu denetimler kapsaminda 8 isletmeye kapatma cezasi, toplamda 12,5 milyon lira idari para cezasi uyguladik. 7 gün 24 saat denetimlerimiz devam edecek. Bu noktada da açikçasi Marmara'nin kirletilmesine müsaade etmeyecegiz ve göz açtirmayacagiz. Bu anlayisla arkadaslarimiz çalisiyorlar. Gerek Sahil Güvenligimizle gerek Bakanligimizin ve diger bakanliklarimizin denetim ekipleriyle bu süreci yürütüyoruz. Kapattigimiz isletmelerin 3'ü Yalova'da, 3'ü Balikesir'de, 2'si de Tekirdag'da. Toplamda 8 isletmeye de kapatma cezasi verdik. Toplamda su an sahada 255 noktada da müsilaj toplama faaliyetleri yürütülmekte. Bugüne kadar yapmis oldugumuz çalismalar çerçevesinde toplamda 3 bin 850 metreküp müsilajin temizligini saglayarak almis oldugumuz müsilajlari da bertaraf tesislerine gönderiyoruz."
- Müsilajla "organik" mücadele
Bakan Kurum, Istanbul Üniversitesi ile bir organik bakteriyle deniz yüzeyindeki müsilajin ayrismasina iliskin adim attiklarini ve bunun da takibini yaptiklarini bildirdi. Daha önce bazi göllerde oksijen seviyesini artirdigini tespit ettikleri araçlari da buraya getireceklerini belirten Kurum, "Sali günü Marmara'da belirleyecegimiz iki noktada denizdeki oksijen seviyesini artirmak adina bu çalismayi da baslatacagiz. Bize bildirilen bir makinenin yaklasik 15-20 hektar arasinda denizde temizlik yapabildigi, denizdeki oksijen seviyesini artirabildigi." dedi.
Bilim gemisinin sahada çalismalarini sürdürdügünü anlatan Kurum, söyle konustu:
"Takip ettigimiz 3 nokta var. Birincisi azot, ikincisi fosfor seviyesi ve yine ayni sekilde denizin dibindeki oksijen seviyesi. Biz azot ve fosforun azalmasini günbegün takip edecegiz. Bir hedefimiz var. Toplamda su an denizin dibindeki azotun yüzde 40 azalmasi halinde bilim adamlarimiz Marmara'mizin eski haline dönebilecegini bize söylüyorlar. Bu çerçevede çalismalarimizi yogunlastiriyoruz. Yine eylem planimiz çerçevesinde Marmara'daki atik su aritma tesislerini biyolojik hale getirecek adimlari atacagimizi söylemistik. Buna iliskin de Meclisimizde çalismamizi yürütüyoruz. Insallah önümüzdeki hafta meclisimizin de takdiriyle belediyelerimizin bu isleri daha hizli yapmalarina iliskin bir kanuni düzenleme yapilacaktir. Buna iliskin Meclis ile birlikte ortak bir çalisma yürütüyoruz. Gerek PPP model (Kamu-Özel ortakligi) ile gerek yap-islet-devret modeliyle aritma tesislerinin çok daha kisa zamanda etkin bir sekilde yapilmasinin önünü açacak düzenlemeyi de Meclisimiz ile birlikte takip ediyoruz."
Gelecek nesillere bugünden daha iyi durumda bir Marmara birakmayi istediklerini dile getiren Kurum, "Milletimiz müsterih olsun." dedi.
- Marmara'da nerelerde yüzülebilecek?
Tedbirlerin sonuçlarini olumlu sekilde görmeye basladiklarini kaydeden Kurum, müsilajdan alinan numunelerin agir metaller içermedigi bilgisini de verdi. Marmara kiyisinda hangi noktalarda yüzülebilecegine yönelik de bir çalisma yürütüldügünü anlatan Kurum, söyle konustu:
"Yüzme noktasinda Halk Sagligi Genel Müdürlügümüzün sitesinde deniz suyunun kalitesi, yüzmeye iliskin her türlü bilgi, marmarahepimizin.gov.tr adresinde detayli sekilde açiklanmakta. Vatandaslarimizin bu sitede açiklanan yüzülebilecek kalitede su seviyesi olan yerlerde yüzmelerinde de bir sakinca olmadigi yine bu sitemizde detayli sekilde vatandaslarimiz bilgilendirilmekte. Denizdeki canlilarin, baliklarin da alinan ilk numuneleri çerçevesinde, herhangi bir olumsuz neticeye rastlanmadi. Detayli analizlerimiz, incelemelerimiz, Halk Sagligi Genel Müdürlügümüz, Tarim Bakanligimiz nezdinde detayli bir sekilde yapilmakta. Ama alinan ilk sonuçlara göre de baliklara iliskin de herhangi bir olumsuz bulguya rastlanmadi."
- Ergene Nehri'ne yönelik çalismalar
Ergene Nehri'ne Türkiye'nin en büyük çevre projesinin yapildigini belirten Kurum, 5 atik su tesisine sahip proje için yaklasik 5 milyar lira harcandigini ifade etti.
Bölgedeki tüm organize sanayi bölgelerinin, evsel atiklarin baglandigi ileri biyoloji aritma yapilarak denize desarjinin saglandigi bir proje oldugunu vurgulayan Kurum, "Bu proje yüzde 85 asamasina gelmistir. Tarim Bakanligimiz ve Sanayi Teknoloji Bakanligimiz bu projeyi yürütüyorlar. Biz de Çevre ve Sehircilik Bakanligi olarak verilmesi gereken destekleri veriyoruz. Su an denize derin desarj edilen kisim toplamin yüzde 3'ü kadar, 15 bin metreküp. Toplamda 450 bin metreküplük bir aritma söz konusu ve bu aritilan sular ileri biyolojik aritma, yani bizim su an Marmara'da yapmaya çalistigimiz sistem aslinda fiilen orada islemeye çalisiyor. Yüzde 3'ü tamamlandi, kalan kismina iliskin adimlar atiliyor." dedi.
Denize derin desarj yapilan kisimda kirlilik ve renk noktasinda parametre söz konusu oldugunu dile getiren Kurum, hem renk parametresinin, hem de tuzluluk oraninin fazla olduguna iliskin elestirilerin oldugunu kaydetti. Kurum, bu durumun müsilaja veya denizdeki kirliligi sebebiyet verdigine iliskin bir rapor olmadigina dikkati çekti.
Burada atilan suyun Marmara'ya zarar vermesinin mümkün olmadigina deginen Kurum, yine de gerekli tedbirleri aldiklarini ve gerekli takibi yaptiklarini kaydetti.
Kurum, ileriki süreçte buradaki renk parametresi ve tuzlulugun giderilecegi adimlari atacaklarinin altini çizdi.
Denizlerdeki oksijen, azot ve fosfor seviyesini takip ettiklerine vurgu yapan Kurum, "Bizim insallah bu kararli durusumuz devam ettigi sürece, attigimiz adimlar, yapmis oldugumuz projeler, gerçeklestirdigimiz eylemler çerçevesinde en kisa sürede insallah Marmara'yi eski haline getirecegiz. Milletimiz müsterih olsun." diye konustu.
- "Ilk 30 metrede müsilajin az oldugu tespit edildi"
Açiklamanin ardindan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsünün arastirma gemisi Bilim-2 gemisine geçen Kurum'a ve beraberindekilere, yürütülen çalismalar hakkinda bilgi verildi.
Kurum, TÜBITAK ve ODTÜ Bilim- 2 gemisi ile temizleme çalismalariyla ilgili tüm takibi yaptiklarini belirterek, "Ilk 30 metrede müsilajin az oldugunu hocalarimiz yaptiklari tespitte söylüyorlar. Bu da bizim adimiza sevindirici bir durum. 30 metrenin altindaki müsilajlara da iliskin tedbirlerimizi devam ettirdigimiz takdirde topladigimiz müsilajlar disinda ilave bir müsilaj gelmeyecegini hocam ifade ediyor." diye konustu.
Bakan Kurum, temizlik faaliyetlerimi hizli bir sekilde sürdürdüklerini vurgulayarak, söyle konustu:
"Tedbirlerimizi aliyoruz, denizdeki oksijen, azot ve fosfor seviyesini aylik belirledigimiz noktalardan periyodik olarak ölçecegiz. Ölçtügümüz noktalarda da azot ve fosfor seviyesinin azalmasini hedefliyoruz. Buna iliskin olusturdugumuz eylem plani içerisinde ne kadar basarili oldugumuzu da alacagimiz numuneler çerçevesinde tespitini yapacagiz. Süreci bu sekilde takip edecegiz."
Daha sonra Bakan Murat Kurum, Çevre ve Sehircilik Bakanligi Mobil Su ve Atik su Analiz Laboratuvari ve Pendik sahilinde müsilaj temizleme çalismalarini da inceledi.
- "Ergene havzasinda Türkiye'nin en verimli tarim arazilerinin bulunuyor"
Tekirdag Valiligi görevinden 2015 yilinda ayrildigini belirten Istanbul Valisi Ali Yerlikaya ise Ergene havzasinda Türkiye'nin en verimli tarim arazilerinin bulundugunu söyledi.
Bölgenin ayni zamanda endüstri bölgesi oldugunu dile getiren Yerlikaya, Ergene'den mevsimine göre ortalama 11 metreküp su aktigini ifade etti.
Endüstriyel atiklarin desarj edildigi Ergene'den kendi dogal suyundan 3 kat fazla su aktiginin altini çizen Yerlikaya, projenin sürdürülebilir tarim ve sürdürülebilir endüstriye katki sagladigini vurguladi.
Yerlikaya, projenin bir iki seneye tamamlanacagina inandigini kaydetti.