ANALIZ - Cezayir'deki Seçim Sonuçlari, Cumhurbaskani Tebbun'a Kuracagi Hükümet Için Birçok Seçenek Sunuyor

Anayasa'nin 103. maddesine göre, milletvekili seçimlerinde cumhurbaskanini destekleyenlerin çogunlugu elde etmesi halinde hükümeti cumhurbaskani kurar Bu madde uyarinca cumhurbaskani 'yetkileri hükümetin çalismalarini koordine etmekle sinirli olan' bir basbakan atayabilir

ABBAS MEYMUNI - Cezayir'deki erken parlamento seçimlerinin kesinlesmeyen sonuçlari, Cumhurbaskani Abdulmecid Tebbun'a kurulacak hükümet için birçok seçenek sunarken, "uzlasi hükümeti" seçeneginin en agir basan ihtimal oldugu ifade ediliyor.

Cezayir'de seçimleri yöneten Bagimsiz Ulusal Seçim Idaresi (ANIE) Baskani Muhammed Serfi, 15 Haziran'da yaptigi açiklamada, Ulusal Kurtulus Cephesi'nin (UKC), 407 sandalyeli Meclisin yüzde 25,79'una tekabül eden 105 sandalyeyi aldigini ve seçimlerin galibi oldugunu açiklamisti.

Bagimsizlarin parlamentoda yüzde 19,16 oranla 78, Islami egilimli Baris Toplumu Hareketi'nin yüzde 15,72 oranla 64, Demokratik Ulusal Birlik (RND) partisinin ise yüzde 14 oranla 57 sandalye kazandigini belirten Serfi, Mustakbel Cephesi'nin 48, Ulusal Bina Hareketi'nin de 40 sandalye kazandigini belirtmisti.

Serfi, geri kalan 15 sandalyenin de diger küçük partiler arasinda birer veya ikiser seklinde dagildigini aktarmisti.

- Anayasa ne diyor?

Seçimlerle ilgili açiklanan sonuçlar, parlamentoda yüzde 50+1 çogunluga (204 sandalye) ulasarak hükümeti kurmak için Mecliste en az 3 ortakli bir koalisyonun gerekli oldugunu ortaya koyuyor.

Hükümetin kurulmasi, Kasim 2020'de degistirilen Anayasa'ya göre, Meclise hakim olan çogunlugun durumuna bagli.

Anayasa'nin 103. maddesine göre, milletvekili seçimlerinde cumhurbaskanini destekleyenlerin çogunlugu elde etmesi halinde hükümeti cumhurbaskani kurar ve cumhurbaskani "yetkileri hükümetin çalismalarini koordine etmekle sinirli olan" bir basbakan atar.

Cumhurbaskanini destekleyen çogunluk, Meclisteki milletvekili sayisinin en az yüzde 50+1'ini karsilayan ve cumhurbaskaninin programini kabul eden veya destekleyen bir parlamento bloku anlamina gelir.

Anayasa'nin ayni maddesine göre, seçimleri muhalefet partilerinin olusturdugu blokun kazanmasi halinde ise hükümete tam yetki sahibi basbakan baskanlik eder.

Basta anayasa degisikligi taslagi olmak üzere Cumhurbaskani Tebbun'un tüm siyasi girisimlerini destekleyen UKC, RND, Mustakbel Cephesi ve Ulusal Bina Hareketi'nin pozisyonlari göz önüne alindiginda, parlamentonun cumhurbaskanini destekleyen bir çogunluga tanik olacagi ortaya çikiyor.

- En büyük blok Tebbun'un elinde

UKC Genel Sekreteri Ebul Fadl Baci, dün düzenledigi basin toplantisinda, Cumhurbaskani Tebbun'un belirleyecegi çogunluk hükümetini desteklemeye hazir olduklarini belirtti.

Baci, "Programimiz Cumhurbaskani Tebbun'un programina yakin ve dolayisiyla kendimizi Tebbun'un belirleyecegi çogunluk hükümetinin içinde görüyoruz." diye konustu.

- Baris Toplumu Hareketinden hükümete sartli katilim sinyali

Yönetimdeki rejime 2012'den beri muhalif olan Islami egilimli Baris Toplumu Hareketi, seçimlerde yüzde 15,72 oranla 64 milletvekili çikararak, bagimsiz milletvekillerinin olusturdugu bloktan sonra 3'üncü sirada yer aldi.

Baris Toplumu Hareketi Baskani Abdurrazzak Mukri, 16 Haziran'da yaptigi açiklamada, sartlarin uygun olmasi ve yeni kurulacak hükümetin siyasi vizyonunun partinin genel görüslerine uymasi durumunda uzlasi hükümetine dahil olabileceklerini söyledi.

Koalisyonda yer almak konusunda gelen teklifleri degerlendireceklerini ifade eden Mukri, "Ülkeye hizmet etmek için stratejik ve iyi bir diyalog mu olacak görecegiz." dedi.

Kosullarin uymasi ve yeni kurulacak hükümetin siyasi vizyonunun partinin genel görüslerine uymasi durumunda uzlasi hükümetine dahil olabileceklerini vurgulayan Mukri, bunun için kapiyi aralik biraktiklarini kaydetti.

- Hükümeti kurmak için 3 senaryo

Siyasi analist Ridvan Buheydel, AA muhabirine yaptigi açiklamada, seçimde ortaya çikan çogunlugun cumhurbaskanini destekliyor olmasinin hükümeti kurma yetkisini Cumhurbaskani Tebbun'a verdigini söyledi.

Buheydel, Meclisteki çogunlugun cumhurbaskanini desteklemesinin ayrica Tebbun'a hükümeti kurma konusunda birçok seçenek de sundugunu belirtti.

Siyasi analist Buheydel, söyle devam etti:

"Mevcut tablo, hükümeti kurmasi için Cumhurbaskani Tebbun'a birçok partiden olusan uzlasi hükümeti, Mecliste kendisini destekleyen çogunluktan olusan hükümet ve bagimsiz milletvekillerini de içeren teknokrat hükümet olmak üzere üç seçenek sunuyor."

Buheydel, ülkedeki özel kosullar göz önüne alindiginda kurumsal istikrari saglamak için yürütmenin karar alma sürecine katilim çemberini genisletme ihtiyaci dogdugunu ve dolayisiyla uzlasi hükümeti kurulmasinin beklendigini dile getirdi.

Kaynak: AA