AK Parti'li Akbasoglu, 4. Yargi Paketi'ne Iliskin Teklifi TBMM Baskanligina Sunduklarini Bildirdi Açiklamasi

'4. Yargi Paketi ile Ceza Muhakemesi Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Idari Yargilama Usulü Kanunu ve Anayasa Mahkemesi Kanunu olmak üzere, 4 kanunda degisiklik yapiliyor' '4. Yargi Paketi'yle yargi bagimsizligi ve adil yargilama hakkinin güçlendirilmesi, hukuki öngörülebilirlik ve seffafligin gelistirilmesi hedefleniyor' 'Türk Ceza Kanunu'nda yer alan kasten öldürme, yaralama, eziyet ve kisi hürriyetinden yoksun birakma suçlariyla ilgili bosanilan ese karsi bu suçlarin islenmesi durumunda nitelikli hal olarak ceza artirimina neden olacagi somut bir düzenlemeye baglaniyor'

AK Parti Grup Baskanvekili Muhammet Emin Akbasoglu, Insan Haklari Eylem Plani kapsaminda hazirlanan 4. Yargi Paketi'ne iliskin kanun teklifini TBMM Baskanligina sunduklarini bildirdi.

Akbasoglu, Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda, hem Yargi Reformu Strateji Belgesi hem de Insan Haklari Eylem Plani hazirlanma sürecinde katilimci bir anlayis benimsendigini animsatarak genis tabanli görüs alisverisinde bulunularak bu tekliflerin hazirlandigini söyledi.

Yargi Reformu Strateji Belgesi'nin açiklandigi günden bugüne, önemli reformlarin hayata geçirildigini anlatan Akbasoglu, "1. Yargi Paketi'yle ifade özgürlügü ve onarici adalet kapsaminda magdur haklari güçlendirilmis, hak arama yollari genisletilmis, sorusturma evresinde tutuklama süreleri sinirlandirilmis, seri muhakeme ve basit yargilama gibi alternatif usuller ceza muhakememizde yerini almistir. 2. Yargi Paketi'yle de kosullu saliverilme oranlari yeniden belirlenmis, özel infaz usulleri gelistirilmis ve infaz hakimligi müessesi güçlendirilmistir. 3. Yargi Paketi'yle de hukuk yargilamalarinin daha hizli ve etkin bir sekilde yürütülmesine imkan saglayan düzenlemelere yer verilmistir." diye konustu.

Akbasoglu, Yargi Reformu Strateji Belgesi ve Insan Haklari Eylem Plani'ndaki amaç ve hedefler dogrultusunda faaliyetlerin yürütülecegini, bunlarin yol haritasi olarak esas alinacagini bildirdi. Bu dogrultuda 4. Yargi Paketi'ni hazirladiklarini belirten Akbasoglu, 4. Yargi Paketi ile Ceza Muhakemesi, Türk Ceza, Idari Yargilama Usulü ve Anayasa Mahkemesi kanunlari olmak üzere 4 kanunda degisiklik yapildigini ifade etti. Kanun teklifinin 27 maddeden olustuguna isaret eden Akbasoglu, su degerlendirmeyi yapti:

"Teklifle yargi bagimsizligi ve adil yargilama hakkinin güçlendirilmesi, hukuki öngörülebilirlik ve seffafligin gelistirilmesi, kisinin maddi ve manevi bütünlügü, özgürlügü ve güvenligi ile özel hayatinin korunmasinda daha etkin adimlarin atilmasi, insan haklari konusunda üst düzey idari ve toplumsal farkindaligin artirilmasi amaçlarina yönelik öncelikli faaliyetlerin gerçeklestirilmesi hedeflenmektedir. Böylece Insan Haklari Eylem Plani'nda yer alan amaçlari gerçeklestirmek noktasinda önemli bir adimi daha atmis oluyoruz."

- Bosandigi ese karsi islenen suçlar agirlastirici neden olacak

Akbasoglu, Teklifte yapilmasi öngörülen degisiklikleri söyle siraladi:

"Kadina yönelik siddete karsi mücadelemizi çok yönlü ve bütüncül bir yaklasimla ve sifir tolerans ilkesiyle yürütüyoruz. Ülkemizde tek bir kadinin dahi siddete ugramasina asla ve kata tahammülümüzün olmadigini bir kez daha yineleyerek bunu Ceza Kanunundaki düzenlememizle somut bir hale dönüstürüyoruz. Türk Ceza Kanunu'nda yer alan kasten öldürme, yaralama, eziyet ve kisi hürriyetinden yoksun birakma suçlariyla ilgili bosanilan ese karsi, bu suçlarin islenmesi durumunda nitelikli hal olarak ceza artirimina neden olacagi somut bir düzenlemeye baglaniyor."

Idarenin 60 günde cevap verme süresini, 30 güne indireceklerini açiklayan Akbasoglu, idari yargiya basvurma süresinin ise vatandas yönünden aynen devam ettigini, 60 günlük hak süresinin de korundugunu söyledi.

Bilisim suçlari ile banka ve kredi kartlarina iliskin suçlarda magdurun oturdugu yer mahkemesinin de yetkili olacagini dile getiren Akbasoglu, kolaylastirici bir düzenleme getirdiklerini dile getirdi.

Akbasoglu, tebligatlar, dosyada varsa tüm taraflara ayrica telefon, telgraf, e-posta gibi yollarla da bildirilmesini ilave bir düzenleme olarak sunduklarini kaydetti.

- "Tutuklanabilme için kuvvetli suç süphesi somut delillere dayanacak"

Akbasoglu, ifadesi alinmak amaciyla yakalan kisi mesai saatleri disinda ve tatil günlerinde belirtilen tarihte, ilgili yargi merciinde olacagini taahhüt ederse her yakalama emri için bir kez geçerli olmak üzere Cumhuriyet Savcisi tarafindan serbest birakilmasinin emredilebilecegini, yargi merciine gitmemesi halinde 1000 TL idari para cezasi verilecegini bildirdi.

Katalog suçlarda bir kisinin tutuklanabilmesi için kuvvetli suç süphesinin somut delillere dayanmasi gerektigine iliskin bir düzenlemeyi de getirdiklerini ifade eden Akbasoglu, "Tutuklama kararlarinda adli kontrol uygulamasinin yetersiz kalacagini gösteren delillerle ilgili de eger adli kontrole degil de tutuklamaya karar verilecekse niçin adli kontrol karari verilmediginin gerekçesinin de bu kararlarda yer almasi gerektigine iliskin bir düzenlemeyi getiriyoruz." dedi.

- "Konutta geçen iki gün cezanin mahsubunda bir gün olacak"

Akbasoglu, konutunda bulunmayi gerektiren adli kontrol uygulamasinda, konutta geçen iki gün, cezanin mahsubunda bir gün olarak hesaplanacagini dile getirerek "Süpheli veya sanigin adli kontrol yükümlülügünün devam edip etmemesine en geç 4 ayda bir sorusturma evresinde Cumhuriyet Savcisinin talebi üzerine sulh ceza hakimi, kovusturma evresinde ise resen mahkemece karar verilecegi hüküm altina aliniyor." diye konustu.

Adli kontrol altinda geçecek süre, agir ceza mahkemesinin görev alanina girmeyen islerde en çok 2 yil olarak belirlenecegini, bu sürenin zorunlu hallerde gerekçesi gösterilerek bir yil daha uzatilabilecegini anlatan Akbasoglu, "Agir Ceza Mahkemesinin görev alanina giren islerde ise adli kontrol süresi en fazla 3 yil. Bu süre zorunlu hallerde gerekçesi de gösterilerek 3 yil daha uzatilabilecek. Terör suçlarinda ise bu uzatma süresi en fazla 4 yil olacak." ifadelerini kullandi.

-"Anayasa Mahkemesinde staj"

AK Parti Grup Baskanvekili Akbasoglu, söyle devam etti:

"Tespit ve dinlemeye iliskin kayitlar, kovusturmaya yer olmadigina dair karar verilmesi durumunda Cumhuriyet Savcisi denetiminde yok ediliyordu. Bununla beraber bir beraat karari söz konusu oldugunda, bu kayitlar hakimin denetiminde yok edilecek. Bu durum ilgilisine 15 gün içinde yazili olarak bildirilecek. Savcilikça hazirlanan iddianamede ilgiliye atfedilen suçu olusturan olaylar ve suçun delilleriyle ilgisi bulunmayan bilgilere yer verilmeyecek. Adalete daha kolay erisim amaciyla iddianameye iliskin bilgiler ve durusma tarihi saniga ayrica telefon, faks, e-posta gibi araçlarla bildirilecek. Bu bildirim ayrica suçun magduruna ve sikayetçiye de ayni usulle yapilacak. Hem saniga hem magdura iddianame mutlaka bu tebligatlarla da ulastirilmis olacak."

Seri muhakeme usulüne iliskin Anayasa Mahkemesinin verdigi karara istinaden yeni düzenlemeler getirildigine dikkati çeken Akbasoglu, Sulh Ceza Hakimliginin tutuklama ve adli kontrole iliskin verdigi karara karsi itirazlarin, Asliye Ceza Mahkemesine yapilacagini söyledi.

Akbasoglu, stajyer hakim ve avukatlarin Anayasa Mahkemesinde staj yapabilmesine imkan taniyan düzenlemeleri de bu teklifle getirdiklerini kaydetti.

- "Bu reform sürecimiz kesintisiz devam edecek"

Akbasoglu, açiklamalarinin ardindan gazetecilerin gündeme iliskin sorularini yanitladi.

Kadina siddet kapsaminda israrli takibin suç sayilmasina iliskin bir düzenleme yapilip yapilmayacagina yönelik soruya Akbasoglu, söyle karsilik verdi:

"Insan Haklari Eylem Plani çerçevesinde bütün çalismalarimiz devam ediyor. 5. Yargi Paketi'miz de söz konusu. Bu baglamda kendi bütünlügü içerisinde ele alinan konulara iliskin düzenlemeleri ihtiva ediyor. Bunun disinda birçok alanda ve birçok baslikta çalismalarimiz devam ediyor. 5. Yargi Paketi'miz de diger konularla ilgili hususlara mutlaka yer verilerek reform paketlerimiz, temel hak ve özgürlüklerinin genisletilmesi, kisi özgürlügü ve güvenliginin daha da tahkim edilmesi, adalete erisilebilirligin daha da hizlandirilmasi ve daha fazla imkana sahip olunmasi yönünde kuvvetli bir irademiz söz konusu. Bu reform sürecimiz kesintisiz bir sekilde devam edecek."

Akbasoglu, nasil birinci, ikinci ve üçüncü yargi paketleri, Meclis iradesiyle yürürlüge konulduysa 4. Yargi Paketi'nin yürürlüge girmesinden sonra 5. Yargi Paketi'nde de birçok konunun düzenlenmis olacagini dile getirdi.

- "Hiçbir siddet eylemi mesru gösterilemez"

Izmir'de HDP Il Binasina yapilan saldiriya iliskin degerlendirmesi sorulan Akbasoglu, hem Bodrum'da polise karsi yapilan saldiriyi hem de HDP binasina bir kaos olusturma amaciyla yapilan saldiriyi lanetlediklerini hatirlatti. Türkiye'nin demokratik bir hukuk devleti oldugunun altini çizen Akbasoglu, meselenin enine boyuna arastirilarak kamuoyunun dogru bilgilendirilecegini vurguladi. Hayatini kaybedenlerin ailelerine bassagligi dileyen Akbasoglu, "Hiçbir siddet eylemi mesru gösterilemez, kabul edilemez." dedi.

Akbasoglu, herkesin, bu tür kaotik ortamlar pesinde kosanlara karsi birlikte karsi durmasi gerektigini vurgulayarak demokratik hukuk devletinin kendi mekanizmalari çerçevesinde idari, emniyet ve yargi güçlerinin görevlerinin basinda oldugunu dile getirdi.

"Bir provokasyon olabilecegini düsünüyor musunuz?" sorusunu Akbasoglu, "Bu süreç, her türlü ihtimali içinde barindiriyor. Sahsi bir durum mudur? Provokatif amaçli midir? Baska bir boyutu mu vardir? Bu hem alinacak ifadeler hem savcilikta yapilacak sorusturma çerçevesinde daha da netlesecegi ve kamuoyuna da bu sekliyle yansiyacagi, mutlaka mahkemenin de ilgili deliller kapsamimda bu menfur olayi net bir sekilde ortaya çikaracagindan eminim." diye yanitladi.

Kaynak: AA