ABD'deki Müslümanlarin Çati Kurulusundan, Biden Yönetimine Misir'daki Idam Kararlarini Kinama Çagrisi

ABD'de Müslüman sivil toplum kuruluslarinin çati organizasyonu olan ABD Müslüman Organizasyonlari Konseyi (USCMO), ABD Baskani Joe Biden'i ve Kongre'deki liderleri Misir'in darbe karsiti 12 kisi hakkindaki idam kararini kinamaya davet etti.

USCMO'dan yapilan yazili açiklamada, "USCMO, Biden yönetimini ve Kongre'deki liderleri, ABD destekli Misir hükümetinin demokrasi aktivistleri, inanç liderleri ve diger siyasi tutuklulari gelecek günlerde idam etme planini kinama ve bu konuda somut adimlar atmaya davet ediyor." çagrisinda bulunuldu.

Misir hükümetinin darbe karsiti 12 kisi hakkinda 2018'de aldigi idam kararinin bu hafta Yargitay tarafindan onandigina isaret edilerek, "Birçok insan haklari savunucusu kurulus hem darbe karsiti kisilere verilen cezalari hem de idam planlarini kinadi, ancak ABD bu konuda bir yorum yapmadi. Misir, ABD'den yilda 1 milyar dolardan fazla askeri yardim aliyor." ifadesine yer verildi.

- "Yeter artik"

Açiklamada görüslerine yer verilen USCMO Genel Sekreteri Usame Cemal, "ABD Baskani Biden gerçekten, Amerikan dis politikasini insan haklarinin yönlendirmesi gerektigine inaniyorsa, bu idam kararlari geri çekiline, tüm siyasi tutuklular serbest birakilana ve Misir halkina insan haklari saglanana kadar Misir askeri rejimine verilen mali ve siyasi destegi durdurmali. Yeter artik." degerlendirmesinde bulundu.

Misir'da 3 Temmuz 2013'te ordunun yönetime el koymasinin ardindan baskent Kahire'deki Rabiat'ul Adeviyye ve Nahda meydanlarinda genis çapli protestolar düzenlenmis, meydanlar 14 Agustos 2013'te güvenlik güçlerinin kanli müdahalesiyle bosaltilirken yüzlerce kisi hayatini kaybetmisti.

Darbe karsiti eylemler sirasinda binlerce kisi de tutuklanmis, haklarinda açilan davalarda idam ve müebbet hapse varan hükümler verilmisti.

Kahire Ceza Mahkemesinin Eylül 2018'de aralarinda HAP Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci ile Ihvan liderlerinden Safvet Hicazi'nin de oldugu darbe karsiti 12 kisi hakkinda verdigi idam cezasi 16 Haziran'da Yargitay tarafindan onanmisti.

Kaynak: AA