6 Aylik Bebegin Böbrekleri 6 Yasindaki Çocuga Nakledildi

Bursa’da 2 yildir böbrekleri bittigi için diyalize giren 6 yasindaki çocuk, bir bebekten yapilan nakille diyalize girmekten kurtuldu.

6 Aylik Bebegin Böbrekleri 6 Yasindaki Çocuga Nakledildi
Inegöl ilçesinde yasayan 6 yasindaki Mustafa Pal, böbrek hastasi olarak dogdu. Minik çocugun iki böbregi de 4 yasinda iflas etti. 2 yil boyunca diyalize giren minik çocuk, Samsun’da yatakta havasiz kalip beyin ölümü gerçeklesen 6 aylik bebegin böbrekleri nakledilerek sagligina kavustu. Mustafa Pal’a, Uludag Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalinda Prof. Dr. Mehmet Çagatay Çiçek ve Uzman Doktor Kadir Ömür Günseven ve ekibi tarafindan basarili bir nakil yapildi. Sagligina kavusan minik çocugun mutlulugu gözlerinden okundu.

Uludag Üniversitesi Organ Nakli Bölümünün basarili operasyonuyla 6 aylik bebekten alinan böbrekler Bursa’ya saglikli sekilde ulasti. Su anda Uludag Üniversitesi Çocuk Nefroloji Bölümünde yatan minik çocugun takibini yapan Nefroloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Osman Dönmez, "Mustafa Pal 6 yasinda. Anne karnindan itibaren olan hastaligi sebebiyle böbrek yetmezligi tedavisi görüyor. Son 2 yildir diyalize bagli olarak yasiyordu. Samsun’da 6 aylikken beyin ölümü gerçeklesen bebegin ailesi tarafindan bagislanan organlar 6 yasindaki Mustafa’ya basarili sekilde nakledildi. Bagis yapan aileyi tebrik ediyorum. Bir kisinin organ bagisi 5 kisiyi hayata bagliyor. Minik çocugun böbrekleri saglikli bir sekilde çalisiyor. Minik böbrekler onunla birlikte büyüyecek" dedi.

Anne Selma Pal ise, "Çocugum dogustan itibaren böbrek rahatsizligi çekiyordu. Bagis yapan aileden Allah razi olsun. Çocugum nakledilen böbrekler sayesinde diyalize girmekten kurtuldu ve sagligina kavustu. Bu ameliyati gerçeklestiren hocalarima tesekkür ederim" seklinde konustu.

Ameliyati gerçeklestiren Dr. Kadir Ömür Günseven de, "Samsun’da 6 aylik beyin ölümü gerçeklesen bir yavrumuzdan 2 böbrek birden geldi. Bu böbrekleri 6 yasindaki bir yavrumuza taktik. Ameliyat çok basarili geçti. 2 saatte nakil islemini gerçeklestirdik. Çocugumuz nakilin ilk gününde idrar çikartti" diye konustu.

Kaynak: İHA