YÖK'ten, Yüksekögretimde Uygulamali Egitimlerin Çerçevesini Çizen Düzenleme

Yüksekögretim Kurulunca Resmi Gazete'nin bugünkü sayisinda yayimlanan düzenlemeyle yüksekögretimde uygulamali egitim türleri, isletmede mesleki egitim, staj ve uygulamali ders olmak üzere 3 sekilde tanimlandi Yeni düzenlemeyle sigorta ve ücret ödenmesi konusunda kavramsallastirmadan kaynakli sorunlar ortadan kaldirildi. Bu kapsamda ögrencilere hak ettikleri ücretlerin ödenmesi saglanacak, ögrenciler is kazasi ve meslek hastaliklarina karsi sigortalanacak

Yüksekögretim Kurulunca (YÖK) üniversite mezunlarinin istihdam edilebilirligine katki saglamak üzere yüksekögretimde ögrenim gören ögrencilerin uygulama egitimlerine iliskin mevzuatta düzenleme yapildi.

Yüksekögretim Kurulunca, Yüksekögretimde Uygulamali Egitimler Çerçeve Yönetmeligi Resmi Gazete'nin bugünkü sayisinda yayimlandi.

YÖK'ten yönetmelik degisikligiyle ilgili yapilan açiklamada, söz konusu mevzuat düzenlemesinin üniversite mezunlarinin istihdam edilebilirligine katki saglayacagi ifade edildi.

OECD'nin 2019 yili verilerine göre 25-64 yas araligindaki üniversite mezunlarinin istihdam oraninin OECD ortalamasi yüzde 85,6 iken, Türkiye için bu oranin yüzde 73,6'da kaldigi ifade edilen açiklamada, söz konusu düzenlemenin bu orani artirmak amaciyla yapildigi aktarildi.

Üniversite ögrencilerinin kazandirilmasi öngörülen mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranislari gelistirmeleri, sektörü tanimalari, is hayatina uyum saglamalari için hazirlanan Yüksekögretimde Uygulamali Egitimler Çerçeve Yönetmeligi'nin, yüksekögretim mezunlarinin istihdam oranlarini artirmak için de hazirlandigi anlatilan açiklamada, ayrica egitim-sanayi is birligini güçlendirmesinin beklendigi ifade edildi.

- Yönetmelik katilimci bir anlayisla hazirlandi

Yönetmeligin üniversiteler basta olmak üzere ilgili birçok paydasin katkisiyla hazirlandigi anlatilan açiklamada, üniversiteler, bakanliklar basta olmak üzere ilgili kamu kurumlari ile TESK, TOBB, TÜSIAD, MÜSIAD gibi özel sektör temsilcilerinin görüslerinin alindigina isaret edildi.

11. Kalkinma Plani basta olmak üzere birçok üst politika belgesinde uygulamali egitimlerin öneminin vurgulandigi, yüksekögretimdeki uygulamali egitimlerin agirliginin artirilmasi için amaç, hedef, strateji veya göstergeler yayimlandigi hatirlatilan açiklamada, uygulamali egitimlerin niteliginin artirilmasiyla ileri becerilere dayali yüksek teknolojili imalat sanayi ürünlerinin ihracattaki payinin yükseltilmesinin hedeflendigi kaydedildi.

- Üniversiteler en kisa zamanda alt mevzuatlarini düzenleyecek

Açiklamaya göre, yönetmelikle yüksekögretim kurumlarindaki mühendislik, saglik, egitim bilimleri, fen, sanat, spor ve sosyal bilimler alanindaki ön lisans ve lisans düzeyindeki örgün mesleki egitim programlarinda yaptirilan uygulamali egitimlere iliskin genel usul ve esaslar belirlendi. Yüksekögretim kurumlari, çerçeve yönetmeligi temel alarak kendi alt mevzuatlarini en kisa zamanda hazirlayacak ve diger mevzuatlarinda gerekli düzenlemeleri yapacak.

Yönetmelikle uygulamali egitim türleri tanimlandi ve sinirlari belirlendi. Yüksekögretimde uygulamali egitim türleri, isletmede mesleki egitim, staj ve uygulamali ders olmak üzere 3 sekilde tanimlandi.

Yeni düzenlemeyle sigorta ve ücret ödenmesi konusunda kavramsallastirmadan kaynakli sorunlar ortadan kaldirildi. Bu kapsamda ögrencilere hak ettikleri ücretlerin ödenmesi saglanacak, ögrenciler is kazasi ve meslek hastaliklarina karsi sigortalanacak.

Sektör temsilcilerinin hangi uygulamali egitim kapsaminda ücret ödemeleri gerektigini açik bir sekilde görebilmeleri için de gerekli düzenleme yapildi.

Uygulamali egitimler kapsaminda ögretim elemanlarina yüklenecek ders yüklerinin belirlenmesiyle yüksekögretim kurumlari arasindaki uygulama farkliligi da ortadan kaldirildi.

Kaynak: AA