(ÖZEL) Mahmudiyeli Yetistiriciler Hipodrom Ve At Hastanesi Istiyor

Eskisehir’in Mahmudiye ilçesinde bulunan at yetistiricileri, uzun yillar önce yapilan idman merkezinin hipodroma dönüstürülmesi ve ihtiyaçlari olan at hastanesinin kurulmasini istiyor.

(ÖZEL) Mahmudiyeli Yetistiriciler Hipodrom Ve At Hastanesi Istiyor
Mahmudiye ilçesi ülke genelinde at yetistiriciligi yönünden taninan merkezlerden biri. Ilçede yaklasik 70 at yetistiricisi bulunuyor. At yetistiriciliginde Osmanli zamanina dayanan geçmisi olan ilçede yetisen birçok at yarislara katiliyor. At yetistiricisi olan Yenel Kaya Mahmudiyenin at yetistiriciligi geçmisinden bahsetti. Yenel Kaya, “Mahmudiye’de at yetistiriciligiyle ugrasan 70 tane isletmeden biriyiz. Mahmudiye Osmanli’ya kadar dayan bir at geçmisi vardir. Ilçede Tarim Isletmeleri Genel Müdürlügü (TIGEM) arti Türkiye Jokey Kulübü(TJK) ve 70 bireysel isletme mevcut. Ilçeden yilda onlarca at sahaya çikmak üzere yetistiriliyor. Atalarimizdan kalma bir is. Mahmudiye Türkiye’nin üç büyük isletmesinde var; Tarim Isletmeleri Genel Müdürlügü (TIGEM) arti Türkiye Jokey Kulübü(TJK) ve bunlarin yaninda 70 tane isletme olarak biz variz. En iyi aygitlar burada TIGEM, TJK ve bizde var. Atlar ne kadar çok basari elde ederse o kadar çok babalari kiymetleniyor. Hatta son dönemde de Ingiliz atlari da burada yetistirilmeye baslandi” diye konusarak Mahmudiye ilçesindeki atla alakali isletmelerden ve atin ilçedeki geçmisine degindi.

Türkiye ekonomisine büyük katkilar saglar”

Geçmiste idman merkezi olarak yapilan yerin hipodroma dönüstürülerek ilçeye kazandirilmasini isteyen ve at hastanesinin hizmete girmesine ihtiyaçlarinin oldugunun anlatan Kaya, “Mahmudiye’ye bir hipodrom yapildi, rahmetli Kemal Unakitan zamaninda, kum ve çim pist olarak yapildi. Amaci da idman merkezi diye yapildi. Zaten bizim ahali yarislarimiz olur sezonda. Hakikaten de ihtiyacimiz vardi. At hastanesi de yapildi, ama nedense açilisi olmadi. Atil bekliyor, insallah devlet büyükleri bunu görürde aktif hale getirilirse Türkiye ekonomisine büyük katkilar saglar. Bir at 50 bin liradan 700 bin liraya kadar fiyati çikar. Ihalelerde nasip olursa TIGEM iki kere at satar. Ihale yapilir, kadro fazlasi ve Elit Tay diye geçen sene biz 800 bin liraya kadar tay sattik. Idman merkezi eger açilirsa Mahmudiye 2-3 seneye saha kalkar” diye konustu.

Kaynak: İHA