Güney Afrika'da Gençlik Günü Kapsaminda '1976 Soweto Katliami'nin Kurbanlari Anildi

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 16 Haziran Gençlik Günü kapsaminda, ülkeyi 1948-1994 yillari arasinda yöneten beyaz irkçi apartheid rejimi tarafindan gerçeklestirilen "1976 Soweto Katliami"nin kurbanlari anildi.

Ülke genelinde düzenlenen etkinliklerde, 16 Haziran 1976'da apartheid rejimi tarafindan katledilen ögrencilerin mücadelesinin ülke tarihi açisindan önemi vurgulandi.

Cumhurbaskani Cyril Ramaphosa da Gençlik Günü dolayisiyla yaptigi açiklamada, günün anlam ve önemine dikkati çekerek, "Kirk bes yil önce bugün, Soweto'da ve ülkemizin diger bölgelerinde cesur genç kadinlar ve erkekler adaletsizlige karsi ayaklandi." ifadesini kullandi.

Katliamda çok sayida genç insanin hayatini kaybettigini hatirlatan Ramaphosa, "Hector Pieterson, Tsietsi Mashinini, Mbuyisa Makhubo, Sibongile Mthembu Mkhabela, Murphy Morobe, Zweli Sizane, Seth Mazibuko ve 1976 ayaklanmasinin diger birçok kahramanini saygiyla aniyoruz." ifadelerini kullandi.

- Güney Afrika'da yüzde 64 genç issizlik

Güney Afrika'nin 1976 yilina göre çok daha iyi bir nokta oldugunu belirten Ramaphosa, bugün ise issizligin gençligin en büyük problemlerinden biri olduguna degindi.

Ramaphosa, "Güney Afrika'daki gençlerin yaklasik yüzde 64'ü issiz. Bu hiçbir ülkenin karsilayamayacagi bir sey." dedi.

Genç istihdami artirmak için gelecek 5 yilda bir dizi eylem planladiklarini kaydeden Ramaphosa, ülkedeki her genç için bir firsat yaratmayi hedeflediklerini belirtti.

- Soweto Katliami

Güney Afrika'da irkçi apartheid rejimi tarafindan gerçeklestirilen Soweto Katliami, ülke tarihinin en kanli olaylarindan biri olma özelligi tasiyor.

Apartheid rejimi tarafindan 1974 yilinda Avrupa kökenli Afrikaans dilinin zorunlu egitim dili haline getirilmesi, bu dili konusmayan Güney Afrikali ögrenciler tarafindan tepkiyle karsilandi.

Bu duruma karsi 16 Haziran 1976 tarihinde Johannesburg kentinin Soweto bölgesinde bir araya gelen binlerce lise ögrencisinin düzenledigi barisçil gösterilere, apartheid güçlerinin silahli müdahalesi sonucu en az 176 kisi hayatini kaybetti.

Yaklasik 4 bin ögrencinin de yaralandigi katliamda hayatini kaybeden Hector Pieterson'in fotografçi Sam Nzima tarafindan çekilen ünlü fotografi ise Soweto Katliami'nin sembolü oldu.

Kaynak: AA