Ekonomistler, Merkez Bankasi'nin Faiz Kararini Degerlendirdi Açiklamasi

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi: 'PPK metnine 'siki' vurgusunun eklenmesi, faiz artirimina kapinin kapali oldugunu, buna karsilik piyasada halen korunan yakin vadede faiz indirimi yapilacagi beklentisini ötelemenin banka açisindan öncelik oldugunu yansitiyor Albaraka Türk Basekonomisti ve Stratejik Planlama Müdürü Dr. Ömer Emeç: 'Mevcut konjonktür, TCMB'nin karar metninde yaptigi vurgular ve Fed'in dünkü kararinda gösterdigi kayda deger ton degisikligini göz önünde bulundurarak, yil sonu politika faizi beklentimizi yüzde 15,50'den yüzde 16,25'e yükselttik' Bahçesehir Üniversitesi Ögretim Görevlisi ve Pariterium Danismanlik Kurucusu Dr. Ismet Demirkol: 'Fed'den muhtemelen 2022'de 2 faiz artisinin olma ihtimalinin güçlü kaldigi bir ortamda, TCMB'nin eylülekim aylarina kadar siki para politikasina devam edecegini öngörmekteyim'

MURAT ASLAN - Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi'nin (TCMB) politika faizini sabit tuttugu karar metninde, para politikasi durusuna iliskin mesaja "siki" ve "kararlikla" ifadelerinin eklendigine isaret ederek, faiz indirimlerine en erken 3. çeyrekte baslanabilecegine iliskin beklentilerin ötelendigini kaydetti.

TCMB Para Politikasi Kurulu (PPK), piyasa beklentileri dogrultusunda politika faizini degistirmeyerek yüzde 19 düzeyinde birakti.

Karar metninde, söz konusu karara gerekçe olarak, "Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler" gösterilirken, para politikasi durusuna iliskin "Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasindaki belirgin düsüs saglanana kadar para politikasindaki mevcut siki durus kararlilikla sürdürülecektir." mesaji verildi.

Para politikasi durusuna iliskin geçen ay kullanilan "mevcut durus sürdürülecektir" ifadelerine "siki" ve "kararlilikla" ibarelerinin eklenmesi ise karar metninde en öne çikan noktalar oldu.

Öte yandan parasal sikilastirmanin krediler ve iç talep üzerindeki yavaslatici etkilerinin gözlenmeye basladigi belirtilen karar metninde, "Enflasyonda kalici düsüse isaret eden güçlü göstergeler olusana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulasincaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek sekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde olusturulmaya devam edilecektir." yönlendirmesi korundu.

Ekonomistler, karar metninde yapilan degisiklikler sonucu piyasada "faiz indirimlerine en erken 3. çeyrekte baslanabilecegine" iliskin beklentilerin ötelendigini söyledi.

- "TCMB parasal durusu siki görüyor, faiz indirimi beklentilerini ötelemeye çalisiyor"

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, karara iliskin degerlendirmesinde, TCMB'nin piyasa öngörüleri dogrultusunda gerçeklesen faiz kararinin Türk Lirasina etkisinin nötr oldugunu ifade etti.

Karar metninde para politikasina iliskin ana mesaj cümlesinin "Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alinarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasindaki belirgin düsüs saglanana kadar para politikasindaki mevcut siki durus sürdürülecektir." oldugunu belirten Bürümcekçi, "PPK metnine 'siki' vurgusunun eklenmesi, faiz artirimina kapinin kapali oldugunu, buna karsilik piyasada halen korunan yakin vadede faiz indirimi yapilacagi beklentisini ötelemenin banka açisindan öncelik oldugunu yansitiyor. Ancak kosullarda en ufak bir gevseme oldugunda bankanin parasal gevsemeye yönelecegi beklentisini ortadan kaldirmak kolay olmayacaktir. Nitekim, TCMB'nin son Piyasa Katilimcilari Anketi'nde üç ay içinde 0,5 puan, alti ay içinde 2,5 puan ve on iki ay içinde 5,0 puan düzeyinde faiz indirimi beklendigi yansimistir." degerlendirmelerinde bulundu.

Bürümcekçi, TCMB'nin karar metninde yer alan ekonomiye iliskin degerlendirmelerine deginerek, iktisadi faaliyetin güçlü seyrettigi, hizmetler ve turizm sektörlerinin asilamadaki hizlanmaya bagli olarak canlanmasinin beklendigi, enflasyon açisindan da krediler ve iç talep yavaslamasinin önemine dikkati çekildigini bildirdi.

Merkez Bankasinin parasal durusu siki gördügünü, faiz indirimi beklentilerini ötelemeye çalistigini aktaran Bürümcekçi, sunlari kaydetti:

"Mevcut faiz orani ile gerçeklesen enflasyona göre hesaplanan politika reel faizi yüzde 2,1'e yükselmisken, beklenen enflasyona göre hesaplanan reel faiz yüzde 6,1 seviyesine gerilemis bulunuyor. Bu ise benzer gelismekte olan ülkelerden yine de çok daha yüksek reel faiz seviyelerine isaret etse de Türkiye'nin risk primi göstergesi CDS'in gerilemesine ragmen son günlerde 385 baz puan civarinda seyretmesi, bu cazibeyi azaltmakta ve yabanci yatirimci ilgisinin düsük kalmasina neden olmaktadir. Ayrica, büyük olasilikla agustos sonuna kadar enflasyonun mevcut yüksek seviyelerini koruyacak olmasi reel faizi daha da azaltacak hamlelerin TL açisindan olumsuz yansimalari olabilecegini düsündürüyor."

- "Turizmdeki olumlu gelismeler TCMB'nin elini rahatlatabilir"

Albaraka Türk Basekonomisti ve Stratejik Planlama Müdürü Dr. Ömer Emeç de, "Metnin ayrintilarina baktigimiz zaman biz bilhassa yapilan 'siki durusun kararlilikla sürdürülecegi' vurgusunu ve Nisan ayi Enflasyon Raporu'ndan tahmin patikasinda öngörülen düsüs saglanana kadar bu durusun korunacagi yönlendirmesini önemli buluyoruz." ifadelerini kullandi.

TCMB'nin de kendi beklenti ve analizlerine benzer sekilde iktisadi faaliyetin kuvvetli seyrini sürdürdügüne dikkati çektigini aktaran Emeç, turizm gibi sektörlere yönelik iyimser tahminlerin, ilerleyen dönemde söz konusu durusun korunmasi konusunda TCMB'nin elini rahatlatacagini düsündüklerini söyledi.

Emeç, mevcut konjonktür, TCMB'nin karar metninde yaptigi vurgular ve Fed'in dünkü kararinda gösterdigi kayda deger ton degisikligini göz önünde bulundurarak, yil sonu politika faizi beklentilerini yüzde 15,50'den yüzde 16,25'e yükselttiklerini dile getirdi.

- "Ekimde 200 baz puanlik faiz indirimi ihtimalini dikkate aliyorum"

Bahçesehir Üniversitesi Ögretim Görevlisi ve Pariterium Danismanlik Kurucusu Dr. Ismet Demirkol, de TCMB'nin karar metninde "siki durusa kararlilikla devam edecegi" mesaji verdigini ifade etti.

Ayrica, metinde küresel emtia fiyatlarinin artmaya devam edecegi ve Fed'in tahvil alimlarini azaltma ve sonlandirma politikasina deginildigine dikkati çeken Demirkol, "Fed'den muhtemelen 2022'de 2 faiz artisinin olma ihtimalinin güçlü kaldigi bir ortamda, TCMB'nin eylül-ekim aylarina kadar siki para politikasina devam edecegini öngörmekteyim." dedi.

Demirkol, ekimde mevcut kosullar göz önünde bulundurularak 200 baz puanlik faiz indirimi ihtimalini dikkate aldigini kaydetti.
Kaynak: AA