Cumhurbaskani Erdogan, Güneydogu Avrupa Ülkeleri Zirvesi'nde Konustu Açiklamasi (2)

'Küresel ölçekte artan irkçilik, Islam düsmanligi ve göçmen karsitligi giderek bir milli güvenlik sorununa dönüsüyor' 'Farkli inançlari ve kültürleri asirlardir baris içinde yasatmis bir ülke olarak kültürel irkçilikla mücadele konusunda da sorumluluk üstlenmeye haziriz'.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Küresel ölçekte artan irkçilik, Islam düsmanligi ve göçmen karsitligi giderek bir milli güvenlik sorununa dönüsüyor." dedi.

Erdogan, Türkiye'nin Güneydogu Avrupa Isbirligi Süreci (GDAÜ) Dönem Baskanligi kapsaminda NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen GDAÜ Devlet ve Hükümet Baskanlari Zirvesi'nin açilisinda konustu.

Göç krizinin yansimalarindan birinin de nefret söylemlerinin tirmanmasi oldugunu dile getiren Erdogan, "Küresel ölçekte artan irkçilik, Islam düsmanligi ve göçmen karsitligi giderek bir milli güvenlik sorununa dönüsüyor. Güneydogu Avrupa da bu tehdit ve sinamalardan fazlasiyla nasibini aliyor. Vatandaslarimizin birbirlerini ve kültürlerini daha yakindan tanimalarini saglayacak projelere odaklanmamiz bu bakimdan büyük önem tasiyor. Farkli inançlari ve kültürleri asirlardir baris içinde yasatmis bir ülke olarak kültürel irkçilikla mücadele konusunda da sorumluluk üstlenmeye haziriz." degerlendirmesinde bulundu.

Kovid-19 salgini gibi küresel bir felaketin üstesinden ancak uluslararasi is birligi ve dayanismayla gelebileceklerine inandiklarini söyleyen Erdogan, tüm ülkeler salgindan kurtulmadan herhangi bir ülkenin tek basina kurtulmasinin mümkün olmadigini bildiklerini ifade etti.

"Insani yasat ki devlet yasasin inanci" ile ilk günden itibaren ellerindeki imkanlari paylastiklarini dile getiren Erdogan, simdiye kadar 158 ülke ve 12 uluslararasi örgütün salginla mücadelesine destek verdiklerini söyledi.

Cumhurbaskani Erdogan, söyle konustu:

"Güneydogu Avrupa'daki dostlarimiz için de tibbi ekipman ile gerekli diger kritik malzemeyi tedarik ettik. Kimi ülkelerde bizzat hastane insa ve tefris ederek ayrica egitim, tibbi personel desteginde bulunarak saglik sistemi altyapilarina katki sunduk. Salgina karsi en etkili silahimiz olan asilarin bütün insanligin ulasimina sunulmasi ve yeterli miktarlarda üretilmesi gerektigini en basindan beri savunuyoruz. Asi yardimimizdan Balkanlardaki kardeslerimiz de istifade etti."

- "Is birliginden memnuniyet duyacagiz"

Yerli asi kullanima sunuldugunda basta yakin cografyalardaki dost ve kardes ülkeler olmak üzere asi yardim agini genisletmeyi hedeflediklerine isaret eden Erdogan, "Yerli asimizin klinik deneylerine ev sahipligi konusunda gönüllü olan dost ülkeler var. Güneydogu Avrupa Isbirligi Sürecinde yer alan dostlarimizin da bu konuda sergileyecekleri is birliginden memnuniyet duyacagiz." diye konustu.

Cumhurbaskani Erdogan, "Üçüncü kez üstlendigimiz Güneydogu Avrupa Isbirligi Süreci Dönem Baskanligimiz sirasinda hepimizi dogrudan etkileyen tüm meselelere ortak çözümler üretmeye çalistik." dedi.

Bölgesel sahiplenme ve kapsayicilik ilkelerinin bu süreçte yol göstericileri oldugunu belirten Erdogan, sunlari kaydetti:

"Bölgenin ortak gündemi ve sorunlari dikkate alinarak belirledigimiz 7 öncelik alanimiz kapsaminda sayisiz etkinlik ve proje düzenledik. Sagliktan ticarete, beyin göçüyle mücadeleden göç yönetimi ve güvenlige, altyapinin güçlendirilmesinden kültürel ortakligin ilerletilmesine kadar çok genis bir yelpazede faaliyetlere ev sahipligi yaptik. Bu çalismalarimizin is birligi sürecinin etkinligini artirdigina, aramizdaki is birligi ortamini daha da güçlendirdigine sahit oluyoruz. Toplantilarda ele alinan hususlarin ve varilan sonuçlarin müteakip dönemlerdeki çalismalarimiza isik tutacagina inaniyoruz."

Güneydogu Avrupa Isbirligi Süreci'nin 25'inci kurulus yil dönümünü tebrik eden Erdogan, "1 Temmuz itibariyla dönem baskanligini devralacak Atina'ya simdiden basarilar diliyorum." dedi.

- Zirveden notlar

Zirve öncesi Cumhurbaskani Erdogan, katilimcilarla fotograf çektirdi.

Zirveye Türkiye tarafindan Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun ve Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin da katildi.

Toplanti, Cumhurbaskani Erdogan'in konusmasinin ardindan basina kapali devam ediyor.

???????(Bitti)
Kaynak: AA