Akkaya Baraji Gölündeki 224 Kus Türüne Nefes Aldiracak Aritma Tesisinde Sona Gelindi

Nigde Belediye Baskani Emrah Özdemir: 'Tesisin belediyemize toplam maliyeti 180 milyon lirayi buldu. Ayni alan içine yaklasik 3 megavatlik günes enerji sistemi kuruluyor. Bu tesis, ihtiyaci olan bütün elektrigi kendisi günesten karsilayacak' 'Akkaya Baraji gölü, 224 kus türünü barindiriyor. Maalesef son dönemlerde yasanan kirlilikten dolayi bu çesitlilik çok azalmisti. Aritmamizin hizmete girmesiyle yine minimum 224 çesit kusumuzu Akkaya Baraji'mizda misafir edecegiz'

ABDULLAH ÖZKUL - Nigde Belediyesince yaptirilan Akkaya Baraj gölünü eski günlerine kavusturacak biyolojik aritma tesisinde bakteri üretmek için su alimina baslandi.

Nigde Belediyesince yaptirilan ve belediye tarihinde tek kalemdeki en büyük yatirim olma özelligini tasiyan tesiste sona gelindi.

Belediye Baskani Emrah Özdemir, AA muhabirine, ileri biyolojik aritma tesisinin insaat çalismalarinin tamamlandigini ve bakteri üretmek için su alimlarina baslandigini söyledi.

Tesisin, bir aya kadar tam kapasite çalismaya baslayacagini belirten Özdemir, "Nigde için çok önemli bir proje. Nigde Belediyesinin tarihinde yaptigi en büyük yatirim. Tesisin belediyemize toplam maliyeti 180 milyon lirayi buldu. Ayni alan içine yaklasik 3 megavatlik günes enerji sistemi kuruluyor. Bu tesis, ihtiyaci olan bütün elektrigi günesten karsilayacak." ifadelerini kullandi.

Özdemir, aritma tesislerinin en büyük probleminin enerji oldugunu vurgulayarak, tesisin elektrigini kendisi üretmesiyle kente uzun yillar hizmet edecegine dikkati çekti.

Tesisin, hemen yaninda bulunan Akkaya Baraji gölünün temizlenmesine büyük katki saglayacagina isaret eden Özdemir, sunlari kaydetti:

"Tesisin hemen arkasinda Nigde Ömer Halisdemir Üniversitesi kampüsü, onun kiyisinda da Akkaya Baraji var. Akkaya Baraji gölü, 224 kus türünü barindiriyor. Maalesef son dönemlerde yasanan kirlilikten dolayi bu çesitlilik çok azalmisti. Aritmamizin hizmete girmesiyle yine minimum 224 çesit kusumuzu Akkaya Baraji'mizda misafir edecegiz. Proje bittikten ve baraj tamamen temizlendikten sonra çevresine yürüyüs yollari, mesire alanlari tarzinda çalismalarimiz olacak. Burayi, üniversite ögrencilerinin su sporlari yapacagi bir baraj haline getirmeyi istiyoruz. Tesisimiz tam kapasite çalismaya basladigi ve barajimizi tam anlamiyla temizledigimiz zaman bu hayallerimizin hepsine kavusacagiz."

Özdemir, 400 dönüm arazi üzerine kurulu tesisin günlük 44 bin metreküp suyu aritma kapasitesine sahip oldugunu bildirdi.

Tesisin 2040 yilina kadar ve 400 bin nüfusa yetecek sekilde planlandigini anlatan Özdemir, "Bu tesisi büyütmeye müsait bir araziye yaptik. O zamanki ihtiyaca binaen de ayni büyüklükte bir tesisi daha yan tarafindaki bos araziye yapabiliriz. Böyle 2040 yilindan sonra günlük 88 bin metre küp suyu aratabilecek bir tesis haline getirilebilecek imkan var. Belediye aslinda tarihinin en büyük yatirimini yapti. Gerçekten çok yüksek bir maliyetle yapildi ama bu, dogaya yaptigimiz bir yatirim, saglik için yaptigimi bir yatirim." ifadelerini kullandi.

Özdemir, içme kalitesinde aritilan suyu, tarimsal sulamada kullanilmasi için Akkaya Baraji'na vereceklerini aktararak, aritmadan çikan atiklari da enerji üretiminde veya gübre olarak degerlendireceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA