Türkiye'de Benzeri Yok, Müze Olacak

Anadolu’nun ilk umumi helasi restorasyon çalismalarinin ardindan müze olarak turizme kazandirilacak.

Türkiye'de Benzeri Yok, Müze Olacak
Tokat Sulu Sokak Çarsisi’nda 15. yüzyilda yapildigi tahmin edilen tarihi ‘Sik Disini Helasi’nda restorasyon çalismalarinda sona gelindi. Tokat Belediyesi tarafindan yapilan restorasyon çalismalarinda tarihi yapinin saglamlastirma çalismalari tamamlandi. Zeminin korunarak insanlarin gezebilmesi için temperli cam kaplama isine baslanildi. Halk arasinda ’Sik disini helasi’ diye bilinen yapi, ’Su ve Temizlik Müzesi’ olarak turizme kazandirilacak. Restorasyon Uzmani Yüksek Mimar Seda Kavukcuoglu Yüzer, tarihi yapinin tuvalet taslarinin ve geleneksel islak hacim ünitelerinin sergilendigi bir müze olarak islev kazanacagini kaydetti.



Zemini temperli cam kaplama olacak

Yüzer, restorasyon çalismalari kapsaminda iç tefrisat ve düzenlemelerin devam etmekte oldugunu belirterek, “Sik disini helasinin zemininde pis ve temiz su hattinin görülebilmesi için seffaf bir uygulama yapildi. Zeminde temperli cam kaplama olacak. Suanda zemindeki kaplamanin metal konstrüksiyonlari yapilmis durumda. Onun disinda mevcut burada yapilan kazilar sonucu çikan helal taslarinin nereye gelecegi belirlendi. Ayni zamanda isiklandirma sistemiyle buranin müze olarak kullanilacagi halinin ilk adimlari atilmis oldu” dedi.

Anadolu’nun ilk umumi helasinin o dönemde hanlar, kervansaraylar ve hamamlarin yogun oldugu bir ticaret merkezine yapilmis olduguna dikkat çeken Yüzer, “Tarihi helanin isminin kullanim yogunlugundan dolayi ‘sik disini’ helasi olarak tabir edildigi biliniyor. Burasi 19. Yüzyilda depo olarak kullanilmis. O dönemde birçok tahribata da ugramis. Yine o dönemlerde de tuvalet olarak kullanilmis. Sonrasinda kullanimi sona ermis ve atil bir durumdaydi. Belediyenin yaptigi kazi çalismalariyla ve restorasyon çalismalariyla günümüzde müze olarak kullanilacak” diye konustu.

Yüzer, tarihi helanin müze olacagini belirterek, "O dönemlerdeki islak hacim, hela, tuvalet kültürünün günümüzdeki insanlara anlatildigi bir müze haline dönüstürülecek. O dönemde kullanilan hela taslari, masrapalar gibi küçük islak hacim elemanlariyla çevrili bir müze halini alacak” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA