Türk-Is Baskani Atalay 'Soma Davasi' Kararini Degerlendirdi Açiklamasi

'Verilen karar, toplum vicdanini rahatlatmamistir. Sehitlerimizin aileleri, bir kez daha magdur edilmistir. Maalesef 7 yildir sabirla beklenen adalet tecelli etmemistir. Bu karar, toplum vicdaninda karsiligini bulmamistir' 'Is kazalari sonucu yasanan is cinayetlerinin en agir müeyyide ile cezalandirilmasi için mevzuat degisikliginin takipçisi olacagiz'

Türk-Is Genel Baskani Ergün Atalay, Soma'daki maden faciasi davasinda yeniden yargilanan 4 sanik hakkinda verilen karara iliskin, "Verilen karar, toplum vicdanini rahatlatmamistir. Sehitlerimizin aileleri bir kez daha magdur edilmistir. Maalesef 7 yildir sabirla beklenen adalet tecelli etmemistir. Bu karar toplum vicdaninda karsiligini bulmamistir." ifadesini kullandi.

Atalay, yaptigi yazili açiklamada, 13 Mayis 2014'te Manisa'nin Soma ilçesinde yasanan faciada 301 maden isçisinin hayatini kaybettigini animsatti.

Aradan geçen sürede, acilarin hafiflemedigini aksine daha da arttigina isaret eden Atalay, bu aciyi sadece yakinlarini kaybedenlerin ailelerin degil, isçi sinifinin da unutmadigini ve hiçbir zaman unutturmayacagini vurguladi.

Türk-Is Baskani Atalay sunlari kaydetti:

"7 yil önce Manisa’nin Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasiyla ilgili olarak bugün Akhisar Agir Ceza Mahkemesi 4 sanik için kararini verdi. 'Bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma' suçlamasiyla yargilanan Soma Kömür Isletmeleri AS Yönetim Kurulu Baskanina 20 yil, mühendislerine 12 yil 6 ay hapis ceza verildi, bir Yönetim Kurulu üyesi ise beraat etti.

Verilen karar toplum vicdanini rahatlatmamistir. Sehitlerimizin aileleri bir kez daha magdur edilmistir. Maalesef 7 yildir sabirla beklenen adalet tecelli etmemistir. Bu karar toplum vicdaninda karsiligini bulmamistir. Ülkedeki isçi sagligi alaninda yasanan ihmalin müeyyidesi hukuk alaninda beklenen ölçüde olmamistir."

- "Mevzuat degisikliginin takipçisi olacagiz"

Çalisanlarin is ve yasama sartlarinin insana yakisir seviyede olmasina yönelik çalismalarin Türk-Is ve üye sendikalarinin öncelikleri olmaya devam edeceginin altini çizen Atalay, "Is kazalari sonucu yasanan is cinayetlerinin en agir müeyyide ile cezalandirilmasi için mevzuat degisikliginin takipçisi olacagiz. Isçinin alin teri ve cani üzerinden kar saglanmasi dönemi sona ermelidir. Isçi sagligi ve is güvenligi tedbirleri bir maliyet unsuru degildir. Insan hayati ve isçi emegi ihmal edilemeyecek en yüce degerdir." ifadesini kullandi.
Kaynak: AA