Tedavileri Tamamlanan Caretta Carettalar Denize Birakildi

Mugla'da, DEKAMER görevlilerince birine uydu takip cihazi yerlestirilen 4 caretta caretta denizle bulusturuldu.

Mugla'nin Ortaca ilçesindeki Deniz Kaplumbagasi Arastirma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) görevlilerince birine uydu takip cihazi yerlestirilen 4 caretta caretta denize birakildi.

Çevre ve Sehircilik Bakanligi Tabiat Varliklarini Koruma Genel Müdürlügü bünyesindeki DEKAMER'de farkli nedenlerle yaralanan "Billy", "Cemre", "AKD" ve "Talay" isimleri verilen caretta carettalarin tedavileri tamamlandi.

DEKAMER görevlilerince kabugu temizlenen "Talay" adli kaplumbagaya uydu takip cihazi yerlestirildi. Daha sonra düzenlenen törenle 4 yetiskin caretta caretta denize birakildi.

DEKAMER Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptigi açiklamada, 4 deniz kaplumbagasini iyilestirerek dogal yasamina birakmanin mutlulugunu yasadiklarini söyledi.

Uydu takip cihazi yerlestirilen Talay'in yesil deniz kaplumbagasi oldugunu belirten Kaska, "Bu otçul bir birey. Denizdeki çayirlarimizi biçiveren bu kaplumbaganin nerelerde dolastiginin ve nerelere göç ettiginin bilinmesi hepimiz için bilinmeyen bir seyin aydinlatilmasi olacak." dedi.

DKAMER'in kurulusundan bugüne 13 yilda 437 yarali bireyin merkezlerine geldigini vurgulayan Kaska, 233 caretta carettanin iyileserek denize gönderildigini, 13 kaplumbaganin ise tedavilerinin devam ettigini dile getirdi.

Iztuzu sahilinde düzenlenen törende DEKAMER görevlileri tarafindan kumsala getirilen caretta carettalara yerli ve yabanci turistler ilgi gösterdi.

Törene, Ortaca Kaymakami Oktay Erdogan, Belediye Baskani Alim Uzundemir, Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr Ibrahim Kisaç, Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Süleyman Solmaz, Pamukkale Üniversitesi Ögretim Üyesi Stratonikeia ve Lagina Kazi Baskani Prof. Dr. Bilal Sögüt, DEKAMER Bilimsel Koordinatörü Dogan Sözbilen ile Iztuzu sahilinde bulunan yerli ve yabanci turistler katildi.

Kaynak: AA