RTÜK Baskani Sahin, 'Kadina Yönelik Siddet Içerikleriyle Mücadelede RTÜK'ün Rolü'nü Anlatti Açiklamasi

'Kamuoyunun hassasiyetleriyle ilgili olarak yayincilarimizin ihlal yapmalarini önlemek amaciyla zaman zaman kamuya açik sekilde uyarilarimiz ve içten dileklerimiz bulunmustur' 'Üst Kurul tarafindan 2011 yilindan itibaren uygulanan toplam müeyyide sayisi bin 842'dir' 'Toplumsal siddet, kadina yönelik siddet, çocuk istismari konulariyla mücadele için topyekun bir çalisma gerekir'.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Baskani Ebubekir Sahin, "Aile içi ve kadina yönelik siddetle mücadele edilmesi, kadin istismarinin önlenmesi, küçük yaslardan itibaren çocuk ve gençlerde farkindalik saglanmasi, cinsiyet temelli ayrimcilikla ve kadinlara yönelik baskilarla mücadele edilmesi kapsaminda Üst Kurul tarafindan 2011 yilindan itibaren bin 842 müeyyide uygulanmistir." dedi.

Kadina Yönelik Siddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Arastirilarak Alinmasi Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amaciyla Kurulan Meclis Arastirmasi Komisyonu, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalik baskanliginda toplandi.

RTÜK Baskani Sahin, "Medyada Yer Alan Aile Içi ve Kadina Yönelik Siddet Içerikleriyle Mücadelede RTÜK'ün Rolü" baslikli sunum yapti.

RTÜK'ün yapisi ve faaliyetlerine iliskin komisyona bilgi veren Sahin, RTÜK'ün, Radyo ve Televizyonlarin Kurulus ve Yayin Hizmetleri Hakkinda Kanun çerçevesinde, radyo ve televizyon yayinlarinin düzenlenmesi ve denetlenmesi görevinin bulundugunu belirtti.

RTÜK'ün, programlari, yayimlandiktan sonra ilgili kanun hükümlerine uygunluk açisindan denetledigini animsatan Sahin, "Kamuoyunun hassasiyetleriyle ilgili olarak yayincilarimizin ihlal yapmalarini önlemek amaciyla zaman zaman kamuya açik sekilde uyarilarimiz ve içten dileklerimiz bulunmustur. Bunlar zaman zaman elestirilmistir; bu, benden önce de olmustur. Bu uyarilari asla ve asla bir sopa göstererek degil her daim onlari dogru yönlendirme amaçli uyari olarak gördük ve görmeye devam edecegiz." diye konustu.

Denetim faaliyetleri kapsaminda, topluma yönelik zararli yayinlar için Radyo ve Televizyonlarin Kurulus ve Yayin Hizmetleri Hakkinda Kanun'daki yayin hizmeti ilkelerinin ihlali nedeniyle müeyyide uygulandigini aktaran Sahin, "Aile içi ve kadina yönelik siddetle mücadele edilmesi, kadin istismarinin önlenmesi, küçük yaslardan itibaren çocuk ve gençlerde farkindalik saglanmasi, cinsiyet temelli ayrimcilikla ve kadinlara yönelik baskilarla mücadele edilmesi kapsaminda Üst Kurul tarafindan 2011 yilindan itibaren bin 842 müeyyide uygulanmistir." açiklamasinda bulundu.

Sahin, 18 Nisan 2018 tarihinde, medya hizmet saglayicilarinin üst düzey yetkilileriyle yapilan toplantida, yayinlarda "Kadini istismar eden içeriklere yer vermeme" ibaresinin de yer aldigi etik ilkelere hassasiyet gösterilmesi hususunda mutabakata varildigini animsatarak, 20 maddeden olusan medya etik ilkelerini, yayin kuruluslari ile bu konudaki dernek ve meslek birliklerinin imzaladigini bildirdi.

Ebubekir Sahin, toplumsal siddet, kadina yönelik siddet, çocuk istismari konulariyla mücadele için topyekun bir çalisma gerektigini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA