Otlu Peynirde Kullanilan Bitkiler Yok Olma Riski Altinda

Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (YYÜ ) Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Murat Tunçtürk, Van Gölü Havzasi’nda otlu peynirin yapiminda kullanilan bitkilerin bilinçsizce toplanmasi ve kuraklik nedeniyle yok olmayla karsi karsiya kaldigini söyledi.

Otlu Peynirde Kullanilan Bitkiler Yok Olma Riski Altinda
Van’in meshur otlu peynirinde kullanilan bitkiler; hayvanlarin erken dönemde otlatilmasi, bilinçsizce toplanmasi ve kurakligin da etkisiyle yok olmayla karsi karsiya kalmasi bilim insanlarini endiselendirmeye basladi.

Özellikle son birkaç yildir yapilan yogun toplanmalar ve otlatilmalar sonucunda Van Gölü Havzasi’nda 10 civarinda bitkinin nesli yok olma tehlikesi yasiyor. Otlu peynirde kullanilan bitkilerin Van Gölü Havzasi’nda popülasyonun azalmasi nedeniyle alternatif olarak Hakkari’nin yüksek kesimlerinde toplanilarak getirilmeye baslandi. Ancak bilim insanlari bunun devam etmesi durumunda Hakkari bölgesinde toplanilan bitki popülasyonundan da azalma olacagini belirtiyor.

“Bitkiler acimasizca ve bilinçsizce toplanmaktadir”

IHA muhabirine konusan VAN YYÜ Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Murat Tunçtürk, dogada kendiliginden yetisen faydali bitkilerin Anadolu insani için özel bir yere sahip oldugunu belirtti.

Bu bitkilerin taze olarak tüketilmesinin yaninda tibbi alanlarda da kullanildigini ifade eden Dekan Prof. Dr. Tunçtürk, bu bitkilerin son yillarda Van Gölü Havzasi’nda çok yogun olarak toplandiginin altini çizdi. Dekan Tunçtürk, “2021 yili diger yillara oranla çok kurak bir sezon olarak geçiyor. Yillik düsen yagis miktari, geçmis yillara göre düsen yagis miktarina göre yüzde 50-60 civarinda daha az oldu. Yagis miktarinin az olmasi dogada yetisen bitkilerin de büyümesini ve gelismesini olumsuz etkiledi. Hem kurakliktan kaynakli bitkilerin iyi gelisememesi hem de son yillarda bu otlarin ekonomik degeri iyi olmasindan kaynakli toplayici sayisi artti. Her köylü kendi etrafinda olan mera ve çayirlardaki bitkileri acimasizca ve bilinçsizce toplamaktadir” dedi.



Van Gölü Havzasi’nda 10 civarinda bitkinin nesli yok olmak üzeredir”

Hayvanlarin zamansiz ve gereginden fazla otlatilmalarindan dolayi bitkilerin zarar gördügüne isaret eden Tunçtürk, ertesi yil ise bu bitkilerin yetistigi alanlardaki popülasyonlarinin azaldiginin tespit edildigini söyledi.

Üniversite olarak bu bitkilerin kontrollü ve sürdürülebilir toplanmasiyla ilgili bilgilendirme toplantilari yaptiklarini ancak bu bilgilendirmelerin yeterli olmadigini dile getiren Tunçtürk, “Son birkaç yildir yapilan bu yogun toplanmalar ve otlatilmalar sonucunda Van Gölü Havzasi’nda 10 civarinda bitkinin nesli yok olmak üzeredir. Artik otlu peynirde kullanilan birçok bitki Van Gölü’nün etrafindaki daglardan degil, Hakkari ilçelerinin yüksek rakimli bölgelerinde toplanmaya baslandi. Bu böyle devam ederse bu bölgedeki bitki popülasyonun azaldigini ve yok olmayla karsi karsiya kaldigini görecegiz. Bu açidan ilgili kurumlarca bu bitkilerin toplanmasi ile ilgili toplama mevsiminde gerekli kontrol ve düzenlemelerin yapilmasi ve bitkiler için sürdürülebilir hasat yöntemlerinin uygulanmasi önem arz etmektedir" dedi.

Kaynak: İHA