Mardin-Midyat Karayolunun Temeli Atildi
Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu’nun katilimiyla Mardin-Midyat karayolunun temel atma töreni gerçeklestirildi. Törende Bakan Karaismailoglu, Kiziltepe çevre yolunun da müjdesini verdi.
Mardin-Midyat karayolunun temel atma törenine Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Mardin Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mahmut Demirtas, AK Parti milletvekilleri Cengiz Demirkiran ve Seyhmus Dinçel ile Ceyda Bölünmez Çankiri, AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroglu, Kara Yollari Genel Müdürü Abdülkadir Uraloglu ve davetliler katildi.
Temel atma töreni gerçeklesen Mardin-Midyat karayolu bölünmüs yola dönüstürülecek. 23 kavsaga toplam 660 bin ton asfalt malzemesi dökülecek. Yolun 2024 yili basinda bitmesi hedefleniyor.
“19 yilda 1 trilyon 96 milyar liralik binlerce projeyi ülkenin ulasim ve iletisim altyapisina kazandirdik”
Son 19 yilda, yatirim degeri 1 trilyon 96 milyar lirayi asan binlerce projeyi ülkenin ulasim ve iletisim altyapisina kazandirdiklarini belirten Bakan Karaismailoglu, "Ulastirma ve Altyapi Bakanligi olarak ülkemizin dört bir kösesinde, daha güçlü bir gelecege sahip olmak, gençlerimize is sahalari açmak için projelerimizi milletimizin hizmetine sunuyor, yeni projelerimizin ilk adimlarini atiyoruz. Hafta sonu Mus ve Bitlis illerimiz arasinda bulunan, Ahlat - Karahasan - Malazgirt yolunun açilisini gerçeklestirdik. Bugün ise kadim tarihi ile sadece ülkemiz için degil, bölgemiz için de önemli bir kiymet olan Mardin’deki yatirimlarimiza bir yenisini daha eklemek adina sizlerle bir aradayiz. Turizm ve tarim basta olmak üzere, hedefimizdeki ‘bütünsel kalkinma’ faaliyetlerini destekleyecek ve ulasimi daha güvenli kilacak Mardin-Midyat yolu temel atma töreni vesilesiyle sizlerle bir araya gelmekten duydugum memnuniyeti ifade ediyorum" dedi.
Tüm bu yatirimlari Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in destek ve vizyonu ile Bakanligin bütün personelinin gece-gündüz demeden çalismasiyla hayata geçirdiklerini kaydeden Bakan Karaismailoglu, "Somut projeler ile milletimizin hayatini mi kolaylastirdik, insanimiza yeni is ve as alanlari açtik. Milletimiz, kimin çalisip, kimin çalismadigini 19 yildir çok iyi biliyor. AK Parti hükümetleri döneminde yapilan binlerce yatirimdan, hayata geçirilen on binlerce projeden verecegim bazi rakamlar ile ülkemizi nereden nereye getirdigimizi, ekonomimizi nasil güçlendirdigimizi sizlere kisaca anlatmak istiyorum. 2003 yili öncesinde 6 bin 101 kilometre uzunlugunda olan mevcut bölünmüs yol agimizi,28 bin 219 kilometreye ulastirdik. 19 yilda 4,5 kati asan bir gelisme kaydettik. Bakanligimizin, stratejik hedeflerinden olan yük ve insan tasimaciligini daha modern, daha konforlu ve daha güvenli bir hale getirmenin hakli gururunu yasiyoruz. Ülkemizi dünyada 8’inci, Avrupa’da 6’nci yüksek hizli tren isletmecisi ülke konumuna getirdik. Yetmedi, Bakü - Tiflis - Kars Demiryolu Hatti Projesi ile dünya demiryolu tasimaciliginda kisa zamanda söz sahibi olduk. Kitalar arasinda, ayni ulasim moduyla insan ve yük tasimaciligina imkan veren Marmaray ile destekledigimiz bu hattimiz sayesinde, ülkemizi, Pekin’den Londra’ya uzanan Orta Koridorun ve Demir Ipek Yolunun en güçlü ve stratejik baglanti noktasina dönüstürdük. Böylece, küresel ticaret koridorlari için çok önemli bir alternatifi ortaya koyduk" diye konustu.
“Havalimani sayisini 56’ya yükselttik”
Karayolu, demiryolu ve denizyolunun yani sira Türk sivil havaciliginda da 2003 yilindan bu yana tarihi basarilara imza attiklarini ifade eden Bakan Karaismailoglu, "Yeni havalimanlari yaptik, atil olanlari sivil havacilik sektörüne kazandirdik, yüksek kapasiteli modern terminaller insa ettik. 2003 yilinda 26 olan havalimanimizi sayimizi 56’ye yükselttik. Dis hat uçuslarimizi ise 127 ülkede 329 noktaya yükselttik. Türkiye’nin havacilik sektörüne liderlik etmesini saglayan, tüm dünyanin takdirini kazanmis Istanbul Havalimani ile hem havacilikta uluslararasi bir merkez olma iddiamizi güçlendirdik hem de göz bebegimiz Türk Hava Yollarinin liderligini perçinlemesi için güçlü bir altyapi imkani sunduk. 150 havayolu sirketine ve 350’nin üzerinde destinasyona uçus imkani saglayan Istanbul Havalimani ile ülkemizi dünyadaki en önemli havayolu transfer merkezlerinden biri konumuna getirdik. Kisacasi ulastirma alaninda Türkiye’nin yillardir süren altyapi problemini büyük ölçüde çözdük ve ülkemizi Asya, Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadogu ve Kafkaslar ve Kuzey Karadeniz ülkeleri arasinda ulasimin her modunda uluslararasi bir koridora dönüstürdük" seklinde konustu.
“2003’te Mardin’de 28 kilometre olan bölünmüs yol bugün 263 kilometreye ulasti”
Türkiye’nin gücüne güç katacak yatirimlarin yani sira, milli bagimsizlik ve milli ekonomi yaklasimini destekleyen ‘bütünsel kalkinma’ hamlesinde sehirlerin gelisiminin kendileri için hayati degerde oldugunu dile getiren Bakan Karaismailoglu, "Türkiye’mizin her ilinde oldugu gibi Mardin’in de ulasim ve iletisim altyapisinin gelismesi için çok önemli yatirimlari hayata geçirdik. Bagrinda sakladigi kültürel miraslariyla, tarihiyle ve güzel insanlariyla Mardin bizim en kiymetlilerimiz arasinda yer aliyor. Hosgörünün ve emegini tasa isleyen insanlarin sehri Mardin, Mezopotamya’dan Anadolu’ya, Akdeniz ve Ortadogu arasinda farkli kültürlerin kucaklastigi, dünyaya örnek teskil eden bir güzelliktir. Tarihi tas konaklari, camileri, kiliseleri ve essiz mimarisi ile dün oldugu gibi bugün de baris ve hosgörünün merkezidir Mardin. Özgün tarihi dokusu ve kültürel çesitliligi ile büyük turizm potansiyeline sahip, Ipek Yolu üzerindeki sehrimiz, geçmiste oldugu gibi, günümüzde de çok önemli bir konuma sahiptir. Dogu-Bati ve Kuzey-Güney yönlü ulasim koridorlarinin kavsaginda yer alan, böylesine tarihi, stratejik ve jeopolitik öneme sahip olan Mardin’in ve halkinin tarim, sanayi, ticaret ve turizm faaliyetlerinin gelismesi için de güçlü ulasim agina sahip olmasi gerekiyor. O nedenle, 2003 yilindan bu yana hiç hiz kesmeden Mardin’in ulasim ve iletisim altyapisina yaklasik 4 milyar lira yatirim yaptik. 2003’te sadece 28 kilometre bölünmüs yolu olan Mardin’in bugün, toplamda 263 kilometrelik yolu bulunuyor” dedi.
“Mardin’in diger illerle ticaretine deger katip kalkinmasini hizlandirdik”
Bakan Karaismailoglu, sehri, Sanliurfa’ya, Diyarbakir’a, Sirnak’a ve Batman’a bölünmüs yollar ile bagladiklarini, böylece Mardin’in diger iller ile olan ticaretine deger katarak kalkinmasini hizlandirdiklarini söyledi.
.Mardin’i daha güvenli ve konforlu yollarla tanistirdiklarini anlatan Bakan Karaismailoglu, “Ilk olarak 9 Ekim 2020’de Mardin’de sizlerle birlikte olmustuk. Sizleri dinledik Mardinlilerin taleplerini ihtiyaçlarini ögrendik. Çalismalarimizi yaptik ve 26 Martta Mardin’e tekrar gelerek Mardinlilerin sabirsizlikla bekledigi Ceylanpinar-Kiziltepe yolunun temelini attik. Simdi de Mardin’in önemine ve gelisimine ivme kazandiracak yeni ulastirma yatirimlari kapsaminda mevcut haliyle 17,7 kilometresi bölünmüs yol, 41,1 kilometrelik kesimi tek yol standardinda hizmet veren Mardin-Midyat yolunu tamamen bölünmüs yol hâline getirmek için çalismalara basliyoruz. Üzerinde 23 kavsak bulunan 58,8 kilometre uzunlugunda BSK kaplamali yeni bir yol insa edecegiz. Mevcut yolun fiziksel ve geometrik standartlarini yükselterek, Mardin ile Midyat arasinda çok daha güvenli ve konforlu bir ulasim imkâni tesis edecegiz. Kesintisiz ve daha hizli bir trafik akisi saglayacagiz. Projenin tamamlanmasiyla, zamandan 23,7 milyon lira, akaryakittan 10 milyon lira olmak üzere yillik toplam 33,7 milyon lira tasarruf saglayacagiz. Araçlarin çevreye biraktigi egzoz emisyonunu da 4 bin 13 ton azaltarak çevre kirliliginin önlenmesine katkida bulunacagiz. Sizlere bugün bir müjde daha veriyoruz” diye konustu.
“Kiziltepe çevre yoluna da önümüzdeki günlerde basliyoruz”
Kiziltepe’nin Ceylanpinar yolu ve çevre yolu ile konforlu güvenli yollara sahip olacagini ifade eden Bakan Karaismailoglu, “Yapilan her yeni yol, akarsular gibidir, geçtikleri yerlerin istihdamina, üretimine, ticaretine, kültürüne ve sanatina can katmaktadir. Güvenli, hizli ve kolay ulasim, ticaretin, üretimin ve ihracatin en önemli bilesenidir. Çünkü dogru zamanda, dogru yerde, dogru miktarla bulunmak ticaretin altin kuralidir. Mardin Midyat yolumuz, Kiziltepe Ceylanpinar yolumuz ve Kiziltepe çevre yolumuz ile ticari faaliyetleri artan bölgemizde üretilen tarim ve sanayi ürünlerinin ülke içerisinde ve sinir kapilari üzerinden dis pazarlara ulasimini kolaylastirarak bölgedeki ekonomik hacmin büyümesine önemli katkilar saglayacagiz. Bu düsüncelerle temelini atacagimiz Mardin Midyat yolunun basta Mardin olmak üzere Türkiye’mize hayirli ugurlu olmasini temenni ediyor, projede emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” seklinde konustu.
“Çalismalar tamamlandiginda Mardin bambaska bir görünüme kavusacaktir”
Vali Demirtas, tarihi Ipek Yolu üzerinde yer alan Mardin’in kadim bir kültürü, köklü bir mirasini günümüze tasiyan Mezopotamya’nin, önemli kavsak noktalarindan oldugunu belirtti.
Vali Demirtas, Midyat ilçesinin milattan önce 13. yüzyila uzanan tarihi, engin kültürel birikimi, turizm, tarim ve el sanatlari üzerine yogunlasan ekonomisiyle kentimizin önemli ilçelerinden birisi oldugunu ve kente tarihi, kültürü, turizmi ve ekonomisi için birbirine siki sikiya baglanan, Midyat’la birlikte Ömerli ve Yesilli ilçelerinin de bugün atacaklari temelle daha güvenli ve konforlu bir yola, bölünmüs karayoluna kavusturuldugunu söyledi.
Bu yolun Mardin’le Midyat’i, Ömerli’yi ve Yesilli’yi birbirine daha da yaklastiracak, kent merkezi ile bu ilçelerimizin baglarini daha da güçlendirecegini ifade eden Vali Demirtas, "Ilimize gelen turistlerin, Midyat’imizin turizm varligina erisimini daha da kolaylastiracak olan bu yol sayesinde, ilimizin ve ilçelerimizin lojistik faaliyetleri ve transit ticareti artacak, bu vesileyle de ekonomiye ciddi katkilar saglayacaktir. Cumhurbaskanimizin liderliginde, son 19 yilda ulasim ve altyapi alanlarinda, ülkemizin esi benzeri görülmemis bir gelisim sagladigi, hepimizin malumudur. Ulastirma Bakanligimizin verilerine göre, kentimizde 2003 öncesi 28 kilometre bölünmüs yol varken, 2003-2020 yillari arasinda toplam 235 kilometre bölünmüs yol yapilarak bölünmüs yol uzunlugu 263 kilometreye çikarilmistir. Malumunuz yol, kalkinmanin göstergesidir. Ilimiz genelinde yürütülen tüm yol çalismalari tamamlandiginda, Mardin’imiz bambaska bir görünüm kazanip, kalkinmada da önemli bir seviyeye ulasacaktir. Bildiginiz üzere, yakin zamanda yaklasik 62 kilometrelik Kiziltepe-Ceylanpinar karayolunun temel atma törenini gerçeklestirdik. Bugün de tarihi bir ana, Mardin-Midyat karayolunun temel atma törenine hep birlikte sahit oluyoruz. Bu çalismalarimiz tüm hiziyla devam ederken, gerçeklestirilmesi planlanan tüm bu ulasim yatirimlariyla Mardin’imiz turizm, ticaret, tarim ve sanayide yeni bir döneme geçecek, ülkemizin ve bölgemizin önemli bir çekim noktasina dönüsecektir. Bizler, ‘insani yasat ki devlet yasasin’ düsturuyla, vatandaslarimiza hizmet etmekten asla vazgeçmeyecek ve mesai mefhumu gözetmeden çalismaya devam edecegiz. Insa ettigimiz her yolu; medeniyetimizin, birligimizin, beraberligimizin ve kardesligimizin vesilesi kilacagiz. Projelerimize sagladiklari desteklerden ötürü basta Cumhurbaskanimiz olmak üzere sizlere sükranlarimi arz ediyorum” ifadelerini kullandi.
Konusmalarin ardindan Mardin-Midyat karayolunun temeli atildi.
Kaynak: İHA
Temel atma töreni gerçeklesen Mardin-Midyat karayolu bölünmüs yola dönüstürülecek. 23 kavsaga toplam 660 bin ton asfalt malzemesi dökülecek. Yolun 2024 yili basinda bitmesi hedefleniyor.
“19 yilda 1 trilyon 96 milyar liralik binlerce projeyi ülkenin ulasim ve iletisim altyapisina kazandirdik”
Son 19 yilda, yatirim degeri 1 trilyon 96 milyar lirayi asan binlerce projeyi ülkenin ulasim ve iletisim altyapisina kazandirdiklarini belirten Bakan Karaismailoglu, "Ulastirma ve Altyapi Bakanligi olarak ülkemizin dört bir kösesinde, daha güçlü bir gelecege sahip olmak, gençlerimize is sahalari açmak için projelerimizi milletimizin hizmetine sunuyor, yeni projelerimizin ilk adimlarini atiyoruz. Hafta sonu Mus ve Bitlis illerimiz arasinda bulunan, Ahlat - Karahasan - Malazgirt yolunun açilisini gerçeklestirdik. Bugün ise kadim tarihi ile sadece ülkemiz için degil, bölgemiz için de önemli bir kiymet olan Mardin’deki yatirimlarimiza bir yenisini daha eklemek adina sizlerle bir aradayiz. Turizm ve tarim basta olmak üzere, hedefimizdeki ‘bütünsel kalkinma’ faaliyetlerini destekleyecek ve ulasimi daha güvenli kilacak Mardin-Midyat yolu temel atma töreni vesilesiyle sizlerle bir araya gelmekten duydugum memnuniyeti ifade ediyorum" dedi.
Tüm bu yatirimlari Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in destek ve vizyonu ile Bakanligin bütün personelinin gece-gündüz demeden çalismasiyla hayata geçirdiklerini kaydeden Bakan Karaismailoglu, "Somut projeler ile milletimizin hayatini mi kolaylastirdik, insanimiza yeni is ve as alanlari açtik. Milletimiz, kimin çalisip, kimin çalismadigini 19 yildir çok iyi biliyor. AK Parti hükümetleri döneminde yapilan binlerce yatirimdan, hayata geçirilen on binlerce projeden verecegim bazi rakamlar ile ülkemizi nereden nereye getirdigimizi, ekonomimizi nasil güçlendirdigimizi sizlere kisaca anlatmak istiyorum. 2003 yili öncesinde 6 bin 101 kilometre uzunlugunda olan mevcut bölünmüs yol agimizi,28 bin 219 kilometreye ulastirdik. 19 yilda 4,5 kati asan bir gelisme kaydettik. Bakanligimizin, stratejik hedeflerinden olan yük ve insan tasimaciligini daha modern, daha konforlu ve daha güvenli bir hale getirmenin hakli gururunu yasiyoruz. Ülkemizi dünyada 8’inci, Avrupa’da 6’nci yüksek hizli tren isletmecisi ülke konumuna getirdik. Yetmedi, Bakü - Tiflis - Kars Demiryolu Hatti Projesi ile dünya demiryolu tasimaciliginda kisa zamanda söz sahibi olduk. Kitalar arasinda, ayni ulasim moduyla insan ve yük tasimaciligina imkan veren Marmaray ile destekledigimiz bu hattimiz sayesinde, ülkemizi, Pekin’den Londra’ya uzanan Orta Koridorun ve Demir Ipek Yolunun en güçlü ve stratejik baglanti noktasina dönüstürdük. Böylece, küresel ticaret koridorlari için çok önemli bir alternatifi ortaya koyduk" diye konustu.
“Havalimani sayisini 56’ya yükselttik”
Karayolu, demiryolu ve denizyolunun yani sira Türk sivil havaciliginda da 2003 yilindan bu yana tarihi basarilara imza attiklarini ifade eden Bakan Karaismailoglu, "Yeni havalimanlari yaptik, atil olanlari sivil havacilik sektörüne kazandirdik, yüksek kapasiteli modern terminaller insa ettik. 2003 yilinda 26 olan havalimanimizi sayimizi 56’ye yükselttik. Dis hat uçuslarimizi ise 127 ülkede 329 noktaya yükselttik. Türkiye’nin havacilik sektörüne liderlik etmesini saglayan, tüm dünyanin takdirini kazanmis Istanbul Havalimani ile hem havacilikta uluslararasi bir merkez olma iddiamizi güçlendirdik hem de göz bebegimiz Türk Hava Yollarinin liderligini perçinlemesi için güçlü bir altyapi imkani sunduk. 150 havayolu sirketine ve 350’nin üzerinde destinasyona uçus imkani saglayan Istanbul Havalimani ile ülkemizi dünyadaki en önemli havayolu transfer merkezlerinden biri konumuna getirdik. Kisacasi ulastirma alaninda Türkiye’nin yillardir süren altyapi problemini büyük ölçüde çözdük ve ülkemizi Asya, Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadogu ve Kafkaslar ve Kuzey Karadeniz ülkeleri arasinda ulasimin her modunda uluslararasi bir koridora dönüstürdük" seklinde konustu.
“2003’te Mardin’de 28 kilometre olan bölünmüs yol bugün 263 kilometreye ulasti”
Türkiye’nin gücüne güç katacak yatirimlarin yani sira, milli bagimsizlik ve milli ekonomi yaklasimini destekleyen ‘bütünsel kalkinma’ hamlesinde sehirlerin gelisiminin kendileri için hayati degerde oldugunu dile getiren Bakan Karaismailoglu, "Türkiye’mizin her ilinde oldugu gibi Mardin’in de ulasim ve iletisim altyapisinin gelismesi için çok önemli yatirimlari hayata geçirdik. Bagrinda sakladigi kültürel miraslariyla, tarihiyle ve güzel insanlariyla Mardin bizim en kiymetlilerimiz arasinda yer aliyor. Hosgörünün ve emegini tasa isleyen insanlarin sehri Mardin, Mezopotamya’dan Anadolu’ya, Akdeniz ve Ortadogu arasinda farkli kültürlerin kucaklastigi, dünyaya örnek teskil eden bir güzelliktir. Tarihi tas konaklari, camileri, kiliseleri ve essiz mimarisi ile dün oldugu gibi bugün de baris ve hosgörünün merkezidir Mardin. Özgün tarihi dokusu ve kültürel çesitliligi ile büyük turizm potansiyeline sahip, Ipek Yolu üzerindeki sehrimiz, geçmiste oldugu gibi, günümüzde de çok önemli bir konuma sahiptir. Dogu-Bati ve Kuzey-Güney yönlü ulasim koridorlarinin kavsaginda yer alan, böylesine tarihi, stratejik ve jeopolitik öneme sahip olan Mardin’in ve halkinin tarim, sanayi, ticaret ve turizm faaliyetlerinin gelismesi için de güçlü ulasim agina sahip olmasi gerekiyor. O nedenle, 2003 yilindan bu yana hiç hiz kesmeden Mardin’in ulasim ve iletisim altyapisina yaklasik 4 milyar lira yatirim yaptik. 2003’te sadece 28 kilometre bölünmüs yolu olan Mardin’in bugün, toplamda 263 kilometrelik yolu bulunuyor” dedi.
“Mardin’in diger illerle ticaretine deger katip kalkinmasini hizlandirdik”
Bakan Karaismailoglu, sehri, Sanliurfa’ya, Diyarbakir’a, Sirnak’a ve Batman’a bölünmüs yollar ile bagladiklarini, böylece Mardin’in diger iller ile olan ticaretine deger katarak kalkinmasini hizlandirdiklarini söyledi.
.Mardin’i daha güvenli ve konforlu yollarla tanistirdiklarini anlatan Bakan Karaismailoglu, “Ilk olarak 9 Ekim 2020’de Mardin’de sizlerle birlikte olmustuk. Sizleri dinledik Mardinlilerin taleplerini ihtiyaçlarini ögrendik. Çalismalarimizi yaptik ve 26 Martta Mardin’e tekrar gelerek Mardinlilerin sabirsizlikla bekledigi Ceylanpinar-Kiziltepe yolunun temelini attik. Simdi de Mardin’in önemine ve gelisimine ivme kazandiracak yeni ulastirma yatirimlari kapsaminda mevcut haliyle 17,7 kilometresi bölünmüs yol, 41,1 kilometrelik kesimi tek yol standardinda hizmet veren Mardin-Midyat yolunu tamamen bölünmüs yol hâline getirmek için çalismalara basliyoruz. Üzerinde 23 kavsak bulunan 58,8 kilometre uzunlugunda BSK kaplamali yeni bir yol insa edecegiz. Mevcut yolun fiziksel ve geometrik standartlarini yükselterek, Mardin ile Midyat arasinda çok daha güvenli ve konforlu bir ulasim imkâni tesis edecegiz. Kesintisiz ve daha hizli bir trafik akisi saglayacagiz. Projenin tamamlanmasiyla, zamandan 23,7 milyon lira, akaryakittan 10 milyon lira olmak üzere yillik toplam 33,7 milyon lira tasarruf saglayacagiz. Araçlarin çevreye biraktigi egzoz emisyonunu da 4 bin 13 ton azaltarak çevre kirliliginin önlenmesine katkida bulunacagiz. Sizlere bugün bir müjde daha veriyoruz” diye konustu.
“Kiziltepe çevre yoluna da önümüzdeki günlerde basliyoruz”
Kiziltepe’nin Ceylanpinar yolu ve çevre yolu ile konforlu güvenli yollara sahip olacagini ifade eden Bakan Karaismailoglu, “Yapilan her yeni yol, akarsular gibidir, geçtikleri yerlerin istihdamina, üretimine, ticaretine, kültürüne ve sanatina can katmaktadir. Güvenli, hizli ve kolay ulasim, ticaretin, üretimin ve ihracatin en önemli bilesenidir. Çünkü dogru zamanda, dogru yerde, dogru miktarla bulunmak ticaretin altin kuralidir. Mardin Midyat yolumuz, Kiziltepe Ceylanpinar yolumuz ve Kiziltepe çevre yolumuz ile ticari faaliyetleri artan bölgemizde üretilen tarim ve sanayi ürünlerinin ülke içerisinde ve sinir kapilari üzerinden dis pazarlara ulasimini kolaylastirarak bölgedeki ekonomik hacmin büyümesine önemli katkilar saglayacagiz. Bu düsüncelerle temelini atacagimiz Mardin Midyat yolunun basta Mardin olmak üzere Türkiye’mize hayirli ugurlu olmasini temenni ediyor, projede emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” seklinde konustu.
“Çalismalar tamamlandiginda Mardin bambaska bir görünüme kavusacaktir”
Vali Demirtas, tarihi Ipek Yolu üzerinde yer alan Mardin’in kadim bir kültürü, köklü bir mirasini günümüze tasiyan Mezopotamya’nin, önemli kavsak noktalarindan oldugunu belirtti.
Vali Demirtas, Midyat ilçesinin milattan önce 13. yüzyila uzanan tarihi, engin kültürel birikimi, turizm, tarim ve el sanatlari üzerine yogunlasan ekonomisiyle kentimizin önemli ilçelerinden birisi oldugunu ve kente tarihi, kültürü, turizmi ve ekonomisi için birbirine siki sikiya baglanan, Midyat’la birlikte Ömerli ve Yesilli ilçelerinin de bugün atacaklari temelle daha güvenli ve konforlu bir yola, bölünmüs karayoluna kavusturuldugunu söyledi.
Bu yolun Mardin’le Midyat’i, Ömerli’yi ve Yesilli’yi birbirine daha da yaklastiracak, kent merkezi ile bu ilçelerimizin baglarini daha da güçlendirecegini ifade eden Vali Demirtas, "Ilimize gelen turistlerin, Midyat’imizin turizm varligina erisimini daha da kolaylastiracak olan bu yol sayesinde, ilimizin ve ilçelerimizin lojistik faaliyetleri ve transit ticareti artacak, bu vesileyle de ekonomiye ciddi katkilar saglayacaktir. Cumhurbaskanimizin liderliginde, son 19 yilda ulasim ve altyapi alanlarinda, ülkemizin esi benzeri görülmemis bir gelisim sagladigi, hepimizin malumudur. Ulastirma Bakanligimizin verilerine göre, kentimizde 2003 öncesi 28 kilometre bölünmüs yol varken, 2003-2020 yillari arasinda toplam 235 kilometre bölünmüs yol yapilarak bölünmüs yol uzunlugu 263 kilometreye çikarilmistir. Malumunuz yol, kalkinmanin göstergesidir. Ilimiz genelinde yürütülen tüm yol çalismalari tamamlandiginda, Mardin’imiz bambaska bir görünüm kazanip, kalkinmada da önemli bir seviyeye ulasacaktir. Bildiginiz üzere, yakin zamanda yaklasik 62 kilometrelik Kiziltepe-Ceylanpinar karayolunun temel atma törenini gerçeklestirdik. Bugün de tarihi bir ana, Mardin-Midyat karayolunun temel atma törenine hep birlikte sahit oluyoruz. Bu çalismalarimiz tüm hiziyla devam ederken, gerçeklestirilmesi planlanan tüm bu ulasim yatirimlariyla Mardin’imiz turizm, ticaret, tarim ve sanayide yeni bir döneme geçecek, ülkemizin ve bölgemizin önemli bir çekim noktasina dönüsecektir. Bizler, ‘insani yasat ki devlet yasasin’ düsturuyla, vatandaslarimiza hizmet etmekten asla vazgeçmeyecek ve mesai mefhumu gözetmeden çalismaya devam edecegiz. Insa ettigimiz her yolu; medeniyetimizin, birligimizin, beraberligimizin ve kardesligimizin vesilesi kilacagiz. Projelerimize sagladiklari desteklerden ötürü basta Cumhurbaskanimiz olmak üzere sizlere sükranlarimi arz ediyorum” ifadelerini kullandi.
Konusmalarin ardindan Mardin-Midyat karayolunun temeli atildi.