Kronik Hastaligi Olanlara Sabah Sporu Uyarisi

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Cengiz Köksal: 'Kalp, seker ve tansiyon hastalari için spor, uyanir uyanmaz yapilacak ilk is olmamali. Günü degerlendirmek, sabahin ilk saatlerini spora ayirmak ve kalabaliklara karismamak isteyenler, uyandiktan sonraki ilk 3 saatin risk tasidigini bilmeli ve spor zamanlamasini bunu dikkate alarak yapmali'

Bezmialem Vakif Üniversitesi Tip Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Cengiz Köksal, kalp, seker ve tansiyon hastalarinin uyanir uyanmaz spor yapmamasini önerdi.

Prof. Dr. Cengiz Köksal yazili açiklamasinda, 45 dakikadan az, düzenli, düsük tempolu kosu veya tempolu yürüyüsün kalp dostu oldugunu belirtti.

Tansiyon, seker gibi kronik hastaliklarla beraber kalp-damar hastalarinin spor yaparken vücudunu dinlemesi ve ona göre hareket etmesi gerektigine isaret eden Köksal, "Kalp, seker ve tansiyon hastaligindan muzdarip olanlar için spor, uyanir uyanmaz yapilacak ilk is olmamali. Günü degerlendirmek, sabahin ilk saatlerini spora ayirmak ve kalabaliklara karismamak isteyenler, uyandiktan sonraki ilk 3 saatin risk tasidigini bilmeli ve spor zamanlamasini bunu dikkate alarak yapmali." degerlendirmesini yapti.

Prof. Dr. Köksal, özellikle seker hastalarinin sabah kahvalti öncesi spor yapmalarinin hipoglisemiye (düsük kan sekeri) neden olabilecegini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Ayrica yüksek tansiyon, çarpinti veya kalp rahatsizligi olanlar için spor yapilacak dogru zaman, sabah saatleri olmayabilir. Sabah uyandiktan sonraki ilk 3 saat içerisinde vücut için önemli olan adrenalin en yüksek seviyededir. Bu yükseklik kalp ritmini artirir ve kan basincini yükseltir. Bunun yaninda erken saatlerde kan damarlarinda daha fazla pihti olusma riski söz konusudur. Bunun da nedeni vücutta fibrinolitik sistem dedigimiz, pihtiyi parçalayan sistemin aktivasyonunun sabah en düsük seviyede olmasidir. Bu bilgiler isiginda sabah uyandiktan sonraki ilk 3 saatte spor yapmanin, kalp krizi riskini artirdigini söylemek mümkün. Risk grubunda olanlara sabah sporu yerine 1-2 saat kaliteli uyku ve gün içerisinde kendilerini iyi hissettikleri bir zaman diliminde sporu önerebilirim."
Kaynak: AA