'Kanal Istanbul Ile Orta Koridor Hedefimiz Daha Da Güçlenecek'

Bir dizi ziyaret ve açilisa katilmak üzere Mardin’e gelen Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Kanal Istanbul ile orta koridor hedeflerinin daha da güçlenecegini söyledi.

'Kanal Istanbul Ile Orta Koridor Hedefimiz Daha Da Güçlenecek'
Mardin’e gelen Bakan Karaismailoglu’nun ilk duragi Mardin Valiligi oldu. Valilik Seref Defterinin imzalanmasinin ardindan Mardin Valisi ve Belediye Baskan Vekili Mahmut Demirtas, Bakan Karaismailoglu’na plaket takdim etti. Valilik ziyaretinin ardindan AK Parti Il Baskanligina geçen Bakan Karaismailoglu, burada açiklamalarda bulundu. Mardin-Midyat yolunun temel atma töreni vesilesiyle burada olduklarini kaydeden Bakan Karaismailoglu, “Bugün, dogunun incisi, kadim geçmisi ile tüm dünyanin göz bebegi olan Mardin ilimizde bir dizi ziyaret gerçeklestirmek ve bölgenin daha hizli kalkinmasini katki sunacak, sürücülerimizin seyir güvenligini artiracak, çevre iller ile bölge halkimizin ticaretine deger katacak Mardin - Midyat yolunun temel atma töreni vesilesiyle bir aradayiz.

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi olarak Türkiye’nin dört bir yaninda ulasim ve haberlesme alaninda önemli yatirimlar ve altyapi projelerini hayata geçirip, temellerini attik” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in önderliginde, Bakanligin bütün personelinin güçlü azim ve motivasyonu ile milli bagimsizlik ve milli ekonomi hedeflerini destekleyen bütünsel kalkinmayi saglamak için durmaksizin çalistiklarini vurgulayan Bakan Karaismailoglu, “AK Parti hükümetleri döneminde Bakanligimiz tarafindan gerçeklestirilen yatirimlarimiz sonucunda ülkemizin kat ettigi gelismeyi görmek bizleri mutlu ediyor, daha fazlasini yapmak için cesaretlendiriyor. Milletimizin bize verdigi yetki ile bugün Türkiye’yi dünyanin lider lojistik güçlerinden biri haline getirmek için kara yollari ve hava yollarinda kat ettigimiz gelismeyi, demir yollari ve deniz yollarinda da sagliyoruz” diye konustu.



“MARDIN, HER DAIM BARIS VE HOSGÖRÜNÜN ILIM VE HIKMETIN ANA VATANI OLMUSTUR”

Küresel bir vizyonla attiklari bu adimlarin olmazsa olmazinin her ilde gerçeklestirdikleri yatirimlarla bütünsel kalkinmanin hayata geçirmek oldugunu vurgulayan Bakan Karaismailoglu, “Açilisini gerçeklestirdigimiz Filyos Limani ve çalismalarin sürdügü Rize Iyidere Lojistik Limani ile, Dogu - Bati ve Kuzey - Güney ekseninde olusturacagimiz orta koridor ile Türkiye yeni, küresel bir lojistik üs haline dönüsecek. Kanal Istanbul ile birlikte, orta koridor hedefimiz daha da güçlenecek. Mardin’e gerçeklestirdigimiz ve gerçeklestirmeyi planladigimiz her yatirim da gerek bölge gerekse ülkemiz önem arz ediyor. Engin bir denizi andiran Mezopotamya Ovasinin kiyisinda, dag yamacina yerlesmis bir mücevher gibi duran bu essiz sehir. Birbiri ile iç içe geçmis camileri, kiliseleri, medreseleri ve manastirlari ile Mardin, her daim baris ve hosgörünün ilim ve hikmetin ana vatani olmustur. Farkli dillerden, dinlerden ve mezheplerden insanlarin bulustugu, kültürlerin kaynastigi, maneviyati gelismis bambaska bir cografyadir. Telkari ustalari, bakir ustalari, tas ustalari adeta nakis nakis islemisler bu kenti. Ancak, ne yazik ki çok kültürlü yasami ve maneviyatiyla yalnizca bizlerin degil, dünyanin göz bebegi kadim Mardin, 2003 yilina kadar hak ettigi hizmetlerden uzak birakilmistir” seklinde konustu.



“ULASTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIGI OLARAK BUGÜNE KADAR MARDIN’E 4 MILYAR LIRA YATIRIM GERÇEKLESTIRDIK”

Bugüne kadar sadece Ulastirma ve Altyapi Bakanligi olarak Mardin’in ulasim ve iletisim altyapisi için yaklasik 4 milyar lira yatirim gerçeklestirdiklerini kaydeden Bakan Karaismailoglu, “Mardinlilerin son 19 yila kadar, yani AK Partinin hizmet siyaseti ile tanisana kadar bu zenginliklerinden faydalanamadigini görüyoruz. Mardin’e tarihi varliklari nedeniyle zamanin durdugu sehir diyorlar, dogru. Ancak maalesef AK Parti öncesinde duranin sadece zaman olmadigini da anliyoruz. AK Parti hükümetleri yönetime gelene kadar yatirim namina tek bir çivi dahi çakilmamis. Biz de Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan liderliginde tüm Türkiye’yi oldugu gibi Mardin’i de bayindir kilmanin, gelecege tasimanin derdine düstük. Son 19 yilda Mardin fersah fersah yol aldi. Mardin bizim için çok önemli. Mardin hazir bir yay gibi. Harekete geçmesi için bir dokun yeter. 2003’te sadece 28 kilometre bölünmüs yolu var iken 235 kilometre daha insa ederek toplamda 263 kilometreye ulastik. Sehrimizi, Sanliurfa’ya, Diyarbakir’a, Sirnak’a ve Batman’a bölünmüs yollar ile bagladik. Sadece 20 kilometre BSK’li yolu var iken 363 kilometre daha bitümlü sicak kaplama yaparak toplamda 383 kilometreye çikardik” dedi.



“PROJENIN TAMAMLANMASI ILE YILLIK 3,7 MILYON LIRA TASARRUF SAGLANACAK”

26 Martta Kiziltepe Ceylanpinar yolunu temelini sizlerle birlikte attiklarini söyleyen Bakan Karaismailoglu, “Bugün de yeni bir yolumuzun temelini atmak için buraya geldik. Mardin - Midyat yolunun yapimina basliyoruz. Fiziksel ve geometrik standartlari yükselterek, Mardin ile Midyat arasinda çok daha güvenli ve konforlu bir ulasim imkani tesis edecegiz. Kesintisiz ve daha hizli bir trafik akisi saglayacagiz. Projenin tamamlanmasiyla, zamandan 23,7 milyon lira, akaryakittan 10 milyon lira olmak üzere yillik toplam 33,7 milyon lira tasarruf saglayacagiz. Mardin’in sadece kara yollarini degil, diger tüm modlardaki ulasim aglarini da güçlendiriyoruz. Mardin Havalimaninin pistini ve terminal binasini büyüttük. 2003 yilinda 19 bin olan yolcu sayisini, 2020 yilinda 398 bine çikardik. Bizim Mardin’e verilmis bir sözümüz var. Yola, ‘En büyük sevincimiz vatandasimizin duyacagi mutluluktur’ diye çiktik. Mardin ve ilçelerinin gelecegi için yaptigimiz ve yapacagimiz hizmetlerde bizim için yorgunluk yok. Bugüne kadar Mardin için hiç durmadik bundan sonra da durmayacagiz. Mardin ve ilçeleri için AK kadrolar olarak birlikte harcayacak daha çok mesaimiz var. Biz, hizmet için siyaset yapiyoruz ki, sehirlerimiz gelissin, ülkemiz gelissin, vatandaslarimiz gelecege güvenle bakabilsin. Ancak, siyaseti millet için yapmiyorsaniz, ülkenizin, milletinizin gelecegini degil, kendi menfaatinizi düsünüyorsaniz, AK Partinin yakaladigi basariyi gerçeklestiremezsiniz. Ülkesine hizmet etme askiyla yanip tutusmayan, milletin derdi ile dertlenmeyen bu yolda yürüyemez. Biliyorum ki partimizin temelini hizmet için çalisan arkadaslarimiz, kardeslerimiz yani sizler olusturuyorsunuz. Sizlere Türkiye’nin aydinlik gelecegini insa etmek için büyük görevler düsüyor, Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan liderliginde toplumun tüm kesimlerinde olusan birlik, beraberlik ve baris ortamini her daim diri tutmaliyiz. Ülkemizin bugüne kadar kazandiklarini, ülkemizin yükseldigi konumu en dogru ve etkili sekilde korumali. Görmeyen gözlere göstermeli, duymayan kulaklara duyurmaliyiz. Ekim ayindaki Mardin ziyaretimizde tarihi Gelüske Handa hep beraber baris güvercinleri uçurmustuk. Biz alin teri dökmekten yorulmuyor, gece gündüz daha iyisi için çalisiyorsak, iste o güvercinlerin, milletimizin, gelecegimiz olan gençlerimizin hatirinadir” ifadelerini kullandi.

(Kübra Nur Atik - Murat Basal/IHA)
Kaynak: İHA