Johnson & Johnson, AB'ye 55 Milyon Doz Covid-19 Asisini Yetistiremeyebilir

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Saglik, Gida Güvenligi ve Ulasim Sözcüsü Stefan de Keersmaecker, Johnson & Johnson (J&J) tarafindan korona virüse (Covid-19) karsi gelistirilen asilarin, yilin 2. çeyreginde teslim edilmesi planlanan 55 milyon dozunun gecikebilecegini belirtti. Keersmaecker, "Bu partilerin piyasaya sürülmemesinin ardindan sirketin, bu çeyregin sonuna kadar 55 milyon doz teslim edecek durumda olmasi beklenmiyor" dedi.

Johnson & Johnson, AB'ye 55 Milyon Doz Covid-19 Asisini Yetistiremeyebilir
Korona virüs (Covid-19) ile mücadele kapsaminda dünya genelende asilama kampanyalari hiz kesmeden devam ederken, asilara duyulan talebin her geçen gün giderek artmasi ve asilarda yasanan problemler ise asi üreticilerine zorlu günler yasatiyor. ABD merkezli ilaç sirketi Johnson & Johnson (J&J) tarafindan Covid-19’a karsi gelistirilen asinin 200 milyon dozu için siparis veren Avrupa Birligi’nden (AB), J&J’in Haziran ayi sonuna, yani yilin 2. çeyregine kadar teslim edilmesi gereken 55 milyon doz asi teslimatinda gecikme yasayabilecegi açiklamasi geldi. AB Komisyonu Saglik, Gida Güvenligi ve Ulasim Sözcüsü Stefan de Keersmaecker yaptigi basin açiklamasinda, J&J’in 55 milyon asi dozunu yilin 2. çeyregine kadar yetistiremeyebilecegini belirterek, "Bu partilerin piyasaya sürülmemesinin ardindan sirketin, bu çeyregin sonuna kadar 55 milyon doz teslim edecek durumda olmasi beklenmiyor" ifadelerini kullandi.

Haziran ayi sonuna kadar J&J’in kaç doz asi teslim etmesi beklendigine yönelik sorulari yanitsiz birakan Keersmaecker, AB’nin bu ve sonraki çeyreklerde genel olarak mutabik kalinan dozlarin teslimine yönelik J&J ile çalismaya devam ettigini kaydetti.

Sözcü Keersmaecker, "Üye devletler ve Komisyon, bu eksiklikle ilgili güçlü endiselerini dile getirdiler" dedi.

Ayrica Keersmaecker, bu durumun yol açabilecegi olasi gecikmelere ragmen AB’nin, bu yaz yetiskin nüfusunun yüzde 70’inin asilanma hedefine ulasma yolunda devam ettigini de sözlerine eklerken, J&J tarafindan yapilan açiklamada, "J&J, 200 milyon doz Covid-19 asisini AB, Norveç ve Izlanda’ya tedarik etme taahhüdünü sürdürüyor ve teslimat zaman çizelgelerini iyilestirdikçe AB Komisyonu ve üye ülkeleri zamaninda bilgilendirmeye devam edecek" ifadeleri yer aldi.

Öte yandan Avrupa Ilaç Ajansi (EMA) geçen hafta yaptigi açiklamalarda, Emergent BioSolutions’in (EBS.N) ABD’deki bir fabrikasindan Avrupa’ya gönderilen J&J asi dozlarinin, AstraZeneca tarafindan gelistirilen asi dozlarinda kullanilan maddelerle kontaminasyon durumuna karsi önlem olarak kullanilmayacagini duyurmustu. EMA, bu kararin ardindan AB’de 17 milyon doz J&J asi dozunun kullanilmasinin yasaklandigini belirtmisti.
Kaynak: İHA