Hint Basininda, Hükümetin Afgan Talibani Ile 'Iletisime Geçmeye Çalistigi' Iddia Edildi

Hindistan'in, ABD öncülügündeki NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmesinin ardindan Taliban örgütü ile "iletisim kurmak üzere girisimde bulundugu" öne sürüldü.

Hindustan Times gazetesinin haberine göre, Hint yetkililer, Afganistan'da, aralarinda Molla Abdülgani Baradar gibi Taliban'a bagli bazi grup ve hiziplerin liderlerinin oldugu kisilerle iletisim kurmak üzere girisimde bulundu.

Disisleri Bakanligi Sözcüsü Arindam Bagçi, iddiayla ilgili soruya verdigi yanitta "Afganistan'in kalkinmasi ve yeniden insasina yönelik uzun dönemli bagliligimiz dogrultusunda ülkedeki çesitli paydaslarla temas halindeyiz." ifadelerini kullandi.

Afganistan'daki farkli etnik gruplarla temasta olduklarini vurgulayan Sözcü Bagçi, "Dost komsu ülke olarak Afganistan'da ve bölgede baris ve güvenligin saglanmasi konusunda endiselerimiz var. Bu yüzden ülkedeki tüm baris girisimlerini destekliyor ve bölge ülkeleri dahil farkli paydaslarla temaslarimizi sürdürüyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Iddianin, ABD öncülügündeki NATO güçlerinin Afganistan'da çekildigi bir döneme denk gelmesi dikkat çekti.

Iddia, gerçek olmasi halinde, Hindistan'in uzun yillardir sürdürdügü "Taliban ile temas kurmama" politikasinda bir degisime isaret ediyor.

Hindistan'in Pakistan, Afganistan ve Iran ile iliskilerden sorumlu Disisleri Bakan Yardimcisi JP Singh, Afgan liderleriyle görüsmek üzere geçen ay baskent Kabil'i ziyaret etmisti.

Ulusal Güvenlik Danismani Acit Doval de ocakta Afganistan'a iki günlük ziyarette bulunmustu. Doval, 2020'de baris sürecinin basladigindan beri ülkeyi ziyaret eden en üst düzey Hint yetkili olmustu.

Kaynak: AA