Günes Kreminin Tam Koruma Saglamasi Için 2 Saatte Bir Vücuda Sürülmesi Önerildi

Günes isiginin ciltte olusturacagi olumsuzluklara karsi günes koruyucularin tam koruma saglamasi için 2 saatte bir vücuda sürülmesi gerektigi bildirildi.

AA muhabirine konusan Türk Dermatoloji Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sema Karaoglu, günesin deride D vitamini sentezini sagladigini, günlük D vitamini ihtiyaci için günesten yararlanmak gerektigini söyledi.

Güneste fazla kalmanin olumsuz etkilerine deginen Karaoglu, "Uzun süreli güneslenmelerde deride kuruluk, kirisma, lekelenme belirtileri ortaya çikiyor. Daha uzun günes mazuriyetlerinde ise ileri yaslarda cilt kanseri riski artiyor. Ultraviyole olusturan A,B ve C isinlarindan C isinlari yeryüzüne ulasmiyor, A ve B isinlarinin ise yüzde 5'i yeryüzüne ulasiyor. Deride kizariklik yapan daha çok B isinlari. Ultraviyole A isinlari deride daha derinlere ulastigi için kanserojen etkileri olan isinlar." diye konustu.

Güneslenmek için sabah saatleri ile ikindi vakitlerinin tercih edilmesi gerektigini aktaran Karaoglu, "Kisinin ailesinde cilt kanseri varsa, derisinde kanserlesme riski olan lezyonlar bulunuyorsa, iki kolunda 50'den fazla ben varsa, günese duyarli cilt hastaliklari varsa, denizciyse, çiftçilik yapiyorsa, disarida uzun süre güneste kalmasi gerekiyorsa, yol isçisiyle mutlaka koruyucu kullanmasinda fayda var." ifadesini kullandi.

Karaoglu, günes koruyucularin çogu zaman dogru sekilde kullanilmadigina dikkati çekerek, söyle konustu:

"Koruyucular dogru kullanilmadigi zaman hem sagligimiz tehdit altinda kaliyor hem de onlara harcanan paraya yazik oluyor. Günes koruyuculari genellikle sürüp hemen disariya çikiyoruz. Günes bize ilk 5-10 dakika içinde olumsuz etkilerini sunuyor. Oysa günes koruyucu kremler yarim saat sonra aktiflesiyor. Kremi sürüp hemen disari çiktigimizda koruyucu etkisi olmuyor. Günes koruyucuyu disari çikmadan 30 dakika önce kullanmamiz gerekiyor. Koruyucu miktari yüz için 1 gram yani kabuksuz findik kadar yeterli. Bunu yüzümüze iyice yedirmemiz lazim."

Koruyuculardan olumlu sonuç alinmasinin dogru kullanimina bagli oldugunu vurgulayan Karaoglu, sunlari kaydetti:

"Örnegin siz günese çiktiniz, 10 dakika yürüdünüz. 15 faktörlü ürün sizi 15 kat koruyor yani 150 dakika. Bu SPF 30 oldugunda süre daha da uzuyor. Kremi nasil sürdügümüz de önemli. Cilt nemliyse, çok ince sürüldüyse koruma süresini de etkiliyor. Yeterli miktarda sürmek ve 3 saatte bir tekrarlamak önemli. Günes etkisiyle artan bazi egzamalar, kolajen doku hastaligi olanlar, cilt kanseri riski olanlar, bunlar mutlaka 3 saatte bir tekrar sürmeli. Deniz kenarinda, denize sifir seviye olanlar ise 2 saatte bir koruyucuyu tekrarlamali. Çok riskli hastalar ise mineral filtreli koruyuculari kullanmali. Bu koruyucular günesi absorbe etmeden direkt günes isigini gönderiyor."

Karaoglu, ayrica günes koruyucularin yaninda sapka takarak, ultraviyole filtreli günes gözlügü kullanarak ve ince kumastan serin tutan uzun kollu kiyafetlerle de kisilerin kendilerini günesin zararli etkilerinden koruyabilecegini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA