GRAFIKLI- Mahkeme Salonunda Vefatinin 2. Yilinda Muhammed Mursi

1975 yilinda Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesine girdi, 1978'de lisans diplomasini aldi1977 yilinda Müslüman Kardesler Teskilatina (Ihvan) katilan Mursi, 1979'da hareketin içerisinde aktif rol almaya basladi Misir'da 2011 yilindaki 25 Ocak Devrimi'nin ardindan Haziran 2012'de yapilan Cumhurbaskanligi seçimlerinin 2. turunda oylarin yüzde 51,73'ünü alarak Cumhurbaskani oldu 17 Haziran 2019'da 'Hamas adina casusluk' davasinin görüldügü durusma esnasinda hayatini kaybetti

EBU BEKIR ASKIN - Misir'in demokratik yollarla seçilen ilk Cumhurbaskani Muhammed Mursi'nin mahkeme salonundaki vefatinin üzerinden 2 sene geçti.

Mursi, 17 Haziran 2019'da "Hamas adina casusluk" davasinin görüldügü durusma esnasinda mahkeme salonunda hayatini kaybetti.

Vefat haberi, Misir devlet televizyonu tarafindan ayni günün aksaminda duyuruldu. Haberde, "67 yasindaki Mursi'nin casusluk suçlamasiyla yargilandigi davanin durusmasinda önce bayildigi sonra da yasamini yitirdigi" ifade edildi.

Bir sonraki gün sabahin erken saatlerinde alelacele topraga verilen Mursi'nin cenazesine birinci derece yakinlari disinda hiç kimsenin katilmasina izin verilmedi. Defin islemi esnasinda mezarlik ve etrafinda yogun güvenlik önlemleri alindi.

- Mursi'nin basarilarla dolu egitim hayati

Bes kardesin en büyügü olan Mursi, ilk egitimini dogdugu köy olan Adve'de tamamladi. 1975 yilinda Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesine girdi, 1978'de lisans diplomasini aldi.

Yüksek lisansini metalürji üzerine yapan Mursi, ABD'deki Güney Kaliforniya Üniversitesinden basari bursu kazandi ve doktora egitimini orada tamamladi.

1982-1985 yillarinda Güney Kaliforniya Üniversitesinde Yardimci Profesör görevini üstlendi. 1985'te ülkesine kesin dönüs karari alan Mursi, 2010 yilina kadar Zagazig Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekani olarak görev yapti.

- Aile hayati

Misir'in Sarkiyye kentine bagli Adve köyünde 8 Agustos 1951'de dünyaya gelen Mursi'nin babasi çiftçilik yaparak ailesinin geçimini saglarken annesi de ev hanimiydi.

1979 yilinda amcasinin kizi Necla Mahmud ile evlendi. Çiftin Ahmed, Seyma, Usame ve Ömer isimlerinde 4 çocugu oldu. Küçük oglu Abdullah babasinin ölümünden 3 ay sonra kalp krizi geçirerek hayatini kaybetti. Babasina yakinligi ile bilinen Abdullah'in kahrindan öldügü konusuldu.

- Siyasi hayati

1977 yilinda Müslüman Kardesler Teskilatina (Ihvan) katilan Mursi, 1979'da hareketin içerisinde aktif roller almaya basladi.

1982 yilindan itibaren Ihvan'in siyasi kanadinda varlik göstermeye baslayan Mursi, 1995'te hareketin Gençlik Konseyinde yer aldi.

Misir'da 2000 yilinda yapilan parlamento seçimlerde, Misir Arap Cumhuriyeti Temsilciler Meclisine Ihvan'in bagimsiz milletvekili olarak girmeyi basaran Mursi, 2005 yilina kadar hareketin resmi sözcülügünü de üstlendi.

Ülkede 2005 yilinda yapilan milletvekili seçimlerinde aday olan Mursi, seçim sonrasi ilk oy sayiminda rakiplerine fark atmis olmasina ragmen oylarin yeniden sayilmasi üzerine Meclise giremedi. Mursi, daha sonraki açiklamalarinda tekrar sayimlarda hile yapildigini söyledi.

Misir'da Hüsnü Mübarek dönemine son veren 25 Ocak Devrimi'nin ardindan Mursi, 6 Haziran 2011'de kurulan Ihvan'in siyasi kanadi Hürriyet ve Adalet Partisi'nin baskanligi görevine getirildi.

- Cumhurbaskani seçilmesi ve mahkeme salonundaki vefati

Mursi, Haziran 2012'de yapilan Cumhurbaskanligi seçimlerinde Mübarek döneminin son Basbakani Ahmed Sefik ile ikinci tura kaldi.

Ikinci turda oylarin yüzde 51,73'ünü alan Mursi, Misir Cumhurbaskani oldu. O dönemde Mursi'ye verilen oylarin Sefik'in tekrar yönetime gelmesi endisesine karsi tepki oylari oldugunu söyleyenler oldu.

24 Temmuz 2012'de Mursi'nin Cumhurbaskanligi seçimlerini kazandigi resmen açiklandi ve 30 Temmuz 2012'de yemin ederek görevine basladi.

3 Temmuz 2013'teki askeri müdahalenin ardindan hakkinda açilan "Hapishaneler baskini" davasinda, Haziran 2015'te idama mahkum edildi. Ancak bir buçuk yil sonra Yüksek Mahkeme karari bozarak Mursi'nin yeniden yargilanmasina karar verdi.

Mursi hakkinda görevden uzaklastirildiktan sonra 6 ayri dava açildi. 17 Haziran 2019'da hayatini kaybettiginde 4 dava karara baglanmis, 2 davada ise yargilama süreci devam ediyordu.???????

Kaynak: AA