Gaziantep'te Sürdürülebilir Tarimin Ele Alinacagi Farm Network Basladi

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi ve Gaziantep’i Gelistirme Vakfi (GAGEV) isbirliginde sürdürülebilir tarim ve yeni teknolojilerin ele alinacagi Uluslararasi Sürdürülebilir Gida, Butik Tarim ve Bio Çesitlilik Kongresi ve Gezisi “Farm Network” basladi.

Gaziantep'te Sürdürülebilir Tarimin Ele Alinacagi Farm Network Basladi


UNESCO’nun gastronomi alaninda Yenilikçi Sehirler Aginda Türkiye’yi temsil eden ilk sehir olan Gaziantep’te sürdürülebilir gidanin gelecegi ele aliniyor. Gaziantep Büyüksehir Belediyesi, Gaziantep’i Gelistirme Vakfi (GAGEV) ve Sözen Group tarafindan tarim sektörü içerisinde yer alan 60’dan fazla butik üretici, uluslararasi gida firmalari ile marketler, e-ticaret sirketleri, sefler ve Gazi sehirde bulunan tarim paydaslari ile Uluslararasi Sürdürülebilir Gida, Butik Tarim ve Bio Çesitlilik Kongresi ve Gezisi “Farm Network” ile bir araya geldi. Batalhöyükte gerçeklesen açis konusmalariyla baslayan panellerde dogru gida, ev butik tarim uygulamalari, tüketiciye ulastirilmasi, yeni nesil sürdürülebilir butik tarim çiftlik modelleri, ticaret borsalarinin gida sürdürülebilirligine etkileri, kooperatiflerin tarim ekonomisine etkisi konulari uzman konuk ve konusmacilar esliginde islenecek, tecrübeler anlatilacak.

Açilis programinda Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin’in ev sahipliginde Gaziantep Valisi Davut Gül, ilçe belediye baskanlari ve sivil toplum kuruluslari ile gida ve tarim sektörü temsilcileri katildi.

Öte yandan panellerin açilis töreni öncesi katilimcilar baklava workshoplarina katildi.

Gastronomi ve Tarimsal Egitim Merkezi’nde yerel ürünler tanitilirken Büyüksehir Belediyesi tarafindan yürütülen ata tohumu çalismasi neticesinde Sahinbey ilçesine bagli Haciköprü’de katilimcilar düzenlenen bugday hasadina katilarak, proje hakkinda bilgi aldi.

“Saglikli lezzetin de baskentiyiz”

Batalhöyük’te düzenlenen açilista konusma yapan Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, Gaziantep’in saglikli lezzetin de baskenti oldugunu söyleyerek, “8 yilin sonunda gastronomide geçen yil baslattigimiz 41 dünya sefinin geldigi gastronomi festivalinde 3 sey çok önemliydi. Festivalde verdigimiz mesaj ise topraktan, günesten ve tarihten gelen lezzet. Her sey toprakla basliyor. O yüzden Rabbim bu cografyaya yapacagi her türlü nimeti vermis. Ama bir sey daha söylemis ‘Akil etmez misin ya kulum?’ demis. Aklini kullan, bunun geregini yap demis. Iste tamda bunun için bu alanlara çok ciddi gayretler gösterdik. Biz 2014 yilinda tarim daire baskanligini kurduk. Ikinci defa tekrar belediye baskani seçildigimizde bu baskanligi daha da güçlendirdik. Gastronomi kentinin baskentiyiz ama ayni zamanda saglikli lezzetin de baskentiyiz” dedi.



Gaziantep yemeklerini tadacaksin ve kendini korona virüsten koruyacaksin”

Gaziantep’e özgü yemeklerin sifa kaynagi oldugunu belirten Sahin, “Artik tükettigimiz her seyi organik bir sekilde üretmek ve bunun geregini yapmak durumundayiz. O yüzden gastronomi festivalinde baharat kütüphanesi açacagiz ve tohum bankasi kuracagiz dedik. Büyük bir ekolojik sistem var. Insanoglu kendi eliyle bu sistemi bozuyor. Dogaya karismasak, dogaya ve insana saygili bir bakis açisiyla bu isleri yönetsek zaten sistem kendi kendine çalisiyor. Neden kuslarin sesini daha çok duyar olduk? Neden çocuklugumuzdaki domatesin kokusunu alamiyoruz? Biz eskiden salça yapardik bir hafta kokusu evden çikmazdi. Daga, tasa o domatesin kokusu sinerdi. Kokular bile artik ayni degil. Ne gül, gül gibi kokuyor ne de sümbül, sümbül gibi kokuyor. Niye çünkü ata tohumu kaçirdik. Onun bugün buradayiz. Elimizde çok büyük bir nimet var. Oguzeli’nin nari derman, Yavuzeli’nin nanesi derman, Araban’in sarimsagi derman. Bütün bilim dünyasi korona virüsten korunmak için bagisiklik sisteminizi güçlendirin diyor. Vallahi ilaç almaya gerek yok. Gaziantep’e geleceksin, Gaziantep yemeklerini tadacaksin ve kendini bu konuda koruyacaksin. Simdi Gaziantep’e gelme zamani diyorum. Agzimizin tadi yeniden yerine geldi diyorum” ifadelerini kullandi.

“Yapilan çalismalarin her biri Gaziantep’e deger katiyor”

Gaziantep’te görev yaptigi süre boyunca sehrin büyük bir çalisma içinde oldugunu gördügünü söyleyen Gaziantep Valisi Davut Gül, “Gaziantep Büyüksehir olarak, Büyüksehir Belediyesi liderliginizde bütün çalisma arkadaslarimizla, ilçe belediyelerimizin destekleriyle çok güzel isler yapiliyor. Her bir etkinlikte bir önceki sene yapilan etkinliklerin sonucunu görüyoruz. Kurulan kooperatifler, ata tohumlari, baharat kütüphanesi, çiftçilerin organize edilmesi, üretici birliklerinin ihtiyaçlarinin karsilanmasi çalismalarinin her biri kalkinma modelinin bir parçasi. Her biri Gaziantep’e deger katiyor. Hiç süphesiz her söylediginizin bir karsiligi var, her söylediginizin karsiligi Gaziantep’te, Gaziantep modeliyle yerine getirilmeye çalisiliyor” diye konustu.

Kaynak: İHA