Disisleri Bakani Çavusoglu, GDAÜ Ve Antalya Diplomasi Forumu Öncesi Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi (1)

'Antalya Diplomasi Forumu ile diplomaside sahada ve masadaki nüfuzumuzun düsünce alaninda güçlendirilmesini de hedefliyoruz. Cuma gününden itibaren liderlerin katilacagi 2 oturuma ilaveten, bölgesel, küresel ve tematik konu basliklarinda 15 oturum ile çok sayida ikili mülakat, yuvarlak masa toplantilari ve yan etkinlik gerçeklestirilecek' 'Foruma, üst düzey devlet, hükümet ve uluslararasi kurulus yetkilileri, kanaat önderleri, akademisyenler, parlamenterler ile medya ve özel sektör temsilcileri katilacak. Simdiye kadar, 12 devlet ve hükümet baskani, 43 disisleri bakani, 4 eski devlet ve hükümet baskani ile yaklasik 50 uluslararasi örgüt temsilcisi veya eski hükümet yetkilisi katilimini teyit etti' 'Forumun, kisa sürede, uluslararasi alanda önemli bir sayginlik ve görünürlük kazanacagina inaniyoruz'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, "Antalya Diplomasi Forumu ile diplomaside sahada ve masadaki nüfuzumuzun düsünce alaninda güçlendirilmesini de hedefliyoruz. Cuma gününden itibaren liderlerin katilacagi 2 oturuma ilaveten, bölgesel, küresel ve tematik konu basliklarinda 15 oturum ile çok sayida ikili mülakat, yuvarlak masa toplantilari ve yan etkinlik gerçeklestirilecek." dedi.

Çavusoglu, Antalya'da Belek Turizm Merkezi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen basin toplantisinda, yarin yapilacak Güneydogu Avrupa Isbirligi Süreci Zirvesi (GDAÜ) ve Disisleri Bakanlari Toplantisi ile 18-20 Haziran tarihlerinde gerçeklestirilecek Antalya Diplomasi Forumu hakkinda bilgi verdi.

Yarin ögleden önce GDAÜ Disisleri Bakanlari Toplantisi, ögleden sonra da Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in ev sahipliginde zirvenin gerçeklestirilecegini anlatan Çavusoglu, 1996 yilinda kurulan GDAÜ'nün 13 ülkenin tamamini ayni masa etrafina toplayan tek olusum oldugunu söyledi.

GDAÜ'nün dönem baskanligini 1 Temmuz 2020'de Kosova'dan devralan Türkiye'nin süreci üçüncü kez üstlendigini dile getiren Çavusoglu, Türkiye'nin de dönem baskanligini 1 Temmuz 2021 itibariyla Yunanistan'a devredecegini kaydetti.

Dönem baskanligi boyunca enerji, kadin, organize suçla mücadele, tarim, göç yönetimi ve istihdam gibi konularda 40'tan fazla faaliyet düzenlediklerini aktaran Çavusoglu, sunlari söyledi:

"Yarin düzenleyecegimiz toplantilara katilimin özellikle çok yüksek oldugunu söylemeliyim. Bu aslinda salgina ragmen ülkemize duyulan güvenin de bir göstergesidir. 8 ülkenin devlet veya hükümet baskani zirveye, 9 ülkenin disisleri bakanlari da bakanlar toplantisina katilacak. Diger ülkeler de farkli seviyelerde temsil edilecekler. Toplantilara, AB'den de, 'ev sahibi ülke konugu' olarak Yüksek Temsilci Borrell katilacak. Toplantilarda, bölgedeki genel durumu ve son gelismeleri ele alacagiz. Bölgenin önümüzdeki 10 yillik ekonomi ve kalkinma hedeflerini ortaya koyan Güneydogu Avrupa 2030 Strateji Belgesi de Zirve'de kabul edilecek."

Çavusoglu, zirve sonrasinda ortak bildiri yayinlanacagini bildirdi.

Ayrica GDAÜ'nün operasyonel kolu olan Bölgesel Isbirligi Konseyinin de yillik toplantisinin da Antalya'da gerçeklestirilecegini dile getiren Çavusoglu, TBMM'nin de bir yildir GDAÜ'nün Parlamenter Asamblesinin dönem baskanligini yürüttügünü, 8. Genel Kurulu toplantisinin da 21-21 Haziran'da Antalya'da yapilacagini belirtti.

- Diplomasi Türkiye'de, Antalya'da konusulacak

Bakan Çavusoglu, Antalya Diplomasi Forumu'nun da Cumhurbaskani Erdogan'in hitabiyla 18 Haziran'da baslayacagini ve 20 Haziran'a kadar devam edecegini söyledi.

Bakanlik olarak dünyadaki gelisime ayak uydurmak için yenilikler ve açilimlar yaptiklarini anlatan Çavusoglu, "Bu nedenle diplomasi alaninda tüm konular Türkiye'de konusulsun istedik. Bu konuda Sayin Cumhurbaskanimizdan büyük destek gördük." dedi.

Çavusoglu, Antalya Diplomasi Forumu'nun geçen sene salgin nedeniyle yüz yüze yapilamadigini, dijital ortamda gerçeklestirildigini animsatti.

Forumun ana temasinin "Yenilikçi Diplomasi: Yeni Dönem, Yeni Yaklasimlar" oldugunu belirten Çavusoglu, forumun Dünya Ekonomik Forumu ve Münih Güvenlik Konferansi gibi benzerlerinden ayri kilan unsurun diplomasi alanina odaklanmis olmasi oldugunu aktardi.

Forumda diplomasiyi ilgilendiren her konunun yaratici, vizyoner, özgür ve yenilikçi bir sekilde görüsülmesini istediklerini dile getiren Çavusoglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu nedenle, katilimcilarin agirligini resmi görevliler olustursa da katilimcilardan resmi beyan yapmalarini beklemiyoruz. Forumun farkli bakis açilarini yansitan liberal bir tartisma platformu olmasina önem veriyoruz. Antalya Diplomasi Forumu'yla diplomaside sahada ve masadaki nüfuzumuzun düsünce alaninda güçlendirilmesini de hedefliyoruz. Cuma gününden itibaren liderlerin katilacagi 2 oturuma ilaveten, bölgesel, küresel ve tematik konu basliklarinda 15 oturum ile çok sayida ikili mülakat, yuvarlak masa toplantilari ve yan etkinlik gerçeklestirilecek. Antalya Diplomasi Forumu'nun bu ilk toplantisi, salgin döneminde fiziki katilimla ve tüm saglik tedbirlerine riayet edilerek düzenlenecek en büyük uluslararasi etkinliklerden biri olacak. Foruma, üst düzey devlet, hükümet ve uluslararasi kurulus yetkilileri, kanaat önderleri, akademisyenler, parlamenterler ile medya ve özel sektör temsilcileri katilacak. Simdiye kadar, 12 devlet ve hükümet baskani, 43 disisleri bakani, 4 eski devlet ve hükümet baskani ile yaklasik 50 uluslararasi örgüt temsilcisi veya eski hükümet yetkilisi katilimini teyit etti. Forumun, kisa sürede, uluslararasi alanda önemli bir sayginlik ve görünürlük kazanacagina inaniyoruz."

Çavusoglu, Antalya Diplomasi Forumu'nun, Dünya Ekonomik Forumu ve Münih Güvenlik Konferansi gibi vakiflasmasi için çalismalari sürdürdüklerini, Forumu daha profesyonel bir düsünce kurulusu ve tartisma platformu haline getirmek istediklerini kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA