Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykiriminin 26. Yili Anma Töreni Kovid-19 Tedbirlerine Uygun Yapilacak

Bosna Hersek'te 1992-1995'te yasanan savasta Srebrenitsa'da yasanan soykirimin 26. yili vesilesiyle 11 Temmuz'da düzenlenecek anma ve cenaze programinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle bu sene de belirli tedbirlerle yapilacagi belirtildi.



Avrupa'da 2. Dünya Savasi'nin ardindan yasanan en büyük insanlik trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykiriminin bu seneki anma törenlerinde katilimin sinirli tutulacagi aktarildi.

Organizasyon kurulundan yapilan yazili açiklamada, 2020'de dünya liderlerinin video konferans yoluyla anma törenine katildigi animsatilarak, "Bu seneki anma programi da geçen sene baz alinarak gerçeklesecek. Programa gelemeyen liderler, bu sene de video konferans yoluyla katilabilecek." ifadesine yer verildi.

Anma törenine katilmak üzere gönderilen davetiyelere cevaplarin 1 Temmuz'a kadar alinacagi bilgisi paylasilan açiklamada, "Anma töreni ve cenazelere katilacak kisilerin sagligi bizim için son derece önemli. Anma törenlerine iliskin tüm etkinlikler, Kovid-19 salgin tedbirleri çerçevesinde gerçeklesecek." ifadesi kullanildi.

Açiklamada, bu seneki anma törenine de Bosna Hersek genelinden ulasim organizasyonunun yapilmayacagi kaydedildi.

- Srebrenitsa'da ne oldu?

Bosna Hersek'in dogusundaki Srebrenitsa'nin 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasindaki Sirp birliklerince isgal edilmesinin ardindan Birlesmis Milletler (BM) bünyesindeki Hollandali askerlere siginan sivil Bosnaklar, daha sonra Sirplara teslim edildi.

Kadin ve çocuklarin Bosnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulasmasina izin veren Sirplar, en az 8 bin 372 Bosnak erkegi ormanlik alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Bosnaklar, toplu mezarlara gömüldü.

Savasin ardindan kayiplari bulmak için baslatilan çalismalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulasilan kurbanlar, kimlik tespitinin ardindan her sene 11 Temmuz'da Potoçari Anit Mezarligi'nda düzenlenen törenle topraga veriliyor.

2020'de soykirimin 25. yilinda düzenlenen anma töreni, salgin nedeniyle sinirli katilimla gerçeklesmis; Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve çok sayida lider törene video konferans yoluyla katilmisti.

Kaynak: AA