Akbank'tan Ilk Sürdürülebilir Sermaye Benzeri Tahvil Ihraci

10 yil vadeli ve 5 yil sonunda erken itfa opsiyonuna sahip olan 500 milyon dolar tutarindaki islemin getirisi ve kupon orani yüzde 6,80 olarak gerçeklesti Akbank Genel Müdürü Hakan Binbasgil: 'Ihraç tamamlandiginda ise islemin, bankamizin zaten uluslararasi standartlarda oldukça yüksek olan sermaye yeterlilik rasyosuna 105 baz puan daha olumlu etki yapmasini beklemekteyiz'.

Akbank, Türk bankacilik sektörü mevduat bankalari arasindaki "ilk sürdürülebilir sermaye benzeri tahvil ihracini" gerçeklestirdi.

Akbank'tan yapilan açiklamaya göre, 10 yil vadeli ve 5 yil sonunda erken itfa opsiyonuna sahip olan 500 milyon dolar tutarindaki islemin getirisi ve kupon orani yüzde 6,80 olarak gerçeklesti.

Bankanin sermaye benzeri tahvil ihracina yurt disindan 150'nin üstünde yatirimcidan 1,4 milyar dolar civarinda, ihracin yaklasik 3 kati talep geldi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Akbank Genel Müdürü Hakan Binbasgil, mevcut sermaye yeterlilik oranlariyla Türkiye'nin en güçlü bankalarindan biri olduklarini belirterek, "Söz konusu ihraç tamamlandiginda ise islemin, bankamizin zaten uluslararasi standartlarda oldukça yüksek olan sermaye yeterlilik rasyosuna 105 baz puan daha olumlu etki yapmasini beklemekteyiz." ifadesini kullandi.

- Düsük karbon ekonomisine geçisi destekleyecek projelerin finansmaninda kullanilacak

Hakan Binbasgil, söz konusu isleme 150'den fazla yatirimcinin ilgi gösterdigini, piyasalarda volatilitenin yüksek oldugu bir dönemde gerçeklestirdikleri sermaye benzeri tahvil ihracina yaklasik 1,4 milyar dolar talep geldigini bildirdi.

500 milyon dolari Basel 3 uyumlu, sürdürülebilir sermaye benzeri tahvil ihracinin; yatirimcilarin yogun ilgisi sayesinde yüzde 6,80 kupon oraniyla sonuçlandigini aktaran Binbasgil, su degerlendirmelerde bulundu:

"500 milyon dolar ihracimizin yatirimcilarinin bölgesel dagilimina baktigimizda, sirasiyla yüzde 35'inin Birlesik Krallik'tan, yüzde 30'unun Amerika'dan, yüzde 30'unun Avrupa'dan ve kalan yaklasik yüzde 5'inin ise Orta Dogu ve Asya'dan geldigini görmekteyiz. Toplam yatirimcilarin yüzde 39'u da ESG (sürdürülebilir borçlanma araçlari odakli) yatirimcilardan olusmaktadir. Ihraçtan elde edecegimiz fonlari ülkemizin düsük karbon ekonomisine geçisini destekleyecek projelerin finansmaninda kullanacagiz. Böyle basarili bir isleme imza atmaktan gurur duyuyoruz"

- "Daha yasanilabilir bir dünya için sorumluluk ve aksiyon almayi sürdürecegiz"

Akbank Genel Müdürü Binbasgil, sürdürülebilirlik odakli yurt disi borçlanma islemlerini çok önemsediklerini vurgulayarak, Agustos 2020'de 50 milyon dolar büyüklügündeki ilk yesil tahvil islemini tamamladiklarini animsatti.

Nisanda ise bankanin ilk sürdürülebilirlik temali sendikasyon kredisiyle Türkiye ekonomisine 675 milyon dolarin üstünde destek sagladiklarini aktaran Binbasgil, "Bu son 500 milyon dolar tutarindaki ihracimizla da Türk bankacilik sektörü mevduat bankalari arasindaki ilk sürdürülebilir sermaye benzeri tahvil ihracini gerçeklestirdik. Sektörümüz için örnek teskil eden islemlerle bankamizin sürdürülebilirlik temali fonlamasini daha da yukari tasidik. Akbank olarak reel sektörümüze kaynak saglamaya devam ederken, daha yasanilabilir bir dünya için de sorumluluk ve aksiyon almayi sürdürecegiz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA