ABD, Afganistan'a Verecegi Mali Destegin Nereye Kullanilacagini Bilmek Istiyor

ABD'ye bagli Afganistan'in Yeniden Insasi Özel Basmüfettisligi (SIGAR) Baskani John Sopko, ABD'nin Afganistan'a saglayacagi mali destegin, nerede kullanilacagini bilmek istedigini söyledi.

Sopko, ABD Ulusal Halk Radyosundan (NPR) Audie Cornish'e, Afganistan'dan birliklerini geri çekmeye baslayan ABD'nin, ülkedeki ekonomik varligini nasil kontrol edecegine iliskin açiklamalarda bulundu.

ABD'nin yaklasik 10,5 milyar dolar ile Afganistan'daki mali varligini sürdürecegini animsatan Cornish'in, ABD vergi mükelleflerinin bu paranin uzaktan nasil kontrol edilecegiyle ilgili süphelere dair sorusuna Sopko, "Bu paranin büyük çogunlugu, Afganistan askerini ve polisini desteklemek için kullanilacak. Afganistan bütçesinin yüzde 80’inden fazlasinin uluslararasi donörler tarafindan karsilandigini unutmamalisiniz, bunun büyük kismi ABD’den geliyor. Biz olmasaydik Afgan hükümeti ekonomik olarak çökerdi." yanitini verdi.

Sopko, Cornish'in Kabil yönetiminin, ABD'nin saglayacagi mali yardimda, paranin nerede kullanilacagini bilmek gibi kati sartlar öne sürmesini kabul edip etmeyecegine iliskin sorusuna ise Afgan hükümetinin mali yardim için umutsuz ve geçmiste oldugundan daha büyük baski altinda oldugunu ifade etti.

- Güvenlik durumu sartlar konusunda "avantaj" olusturuyor

Geçmiste güvenlik durumunun umutsuz oldugunu ancak ABD'nin geri çekilme anlasmasi yapmasindan bu yana güvenligin ironik bir sekilde daha da kötüye gittigine dikkati çeken Sopko, bunun mali destekle ilgili sartlar konusunda kendileri için "avantaj" oldugunu belirtti.

Sopko, Afganistan'a yardim edeceklerse söz konusu paranin nereye harcanacagini bilmeleri gerektigini vurgulayarak kendilerine iç hesaplara ve kayitlara erisim izni verilmesi gerektigini söyledi.

Cornish'in Afgan Tehdit Finans Birimini (ATFC) animsatmasi üzerine de Sopko, ATFC'nin yolsuzlugu takip ve bununla mücadele konusunda basarili oldugunu ancak 2014'te faaliyetlerine son verildigini kaydetti.

- "Dersimizi aldik"

Sopko, yeni dönemde Afganistan'da Taliban'in söz sahibi olabilecegi ve ABD'nin mali desteginin, Taliban yönetimindeki Afganistan'a verilecegine dair bir senaryonun animsatilmasi üzerine, baris görüsmesi sebebiyle Taliban'in ABD dolarina erisimleri olup olmadigi konusunda herhangi bir kontrollerinin olmayabilecegini ifade etti.

Taliban'in sorumlu olmak istemesi, yeniden yapilandirma yardimi ve uluslararasi oyuncular olarak taninmak istemesini söylemesine ragmen ABD'nin onlarla finansal düzeyde ilgilenmedigini animsatan Sopko, "Fakat kesin olan bir sey var. Para akmaya devam ederse, bu konuda dersimizi aldik. Afganistan’da bu paranin nasil harcandigini siki bir sekilde izlememiz, degerlendirmemiz ve denetlememiz gerektigini umuyorum." degerlendirmesini yapti.

Kaynak: AA