Türkiye'de Yil Sonuna Kadar 20 Milyondan Fazla Turist Bekleniyor

Pandeminin etkisiyle geçen yil düsüs yasayan Türk turizminin, vakalarin düsmesi ve asilamanin etkisiyle bu sezon canlanacagini belirten Turist Rehberligi Programi Ögr. Üyesi Fatih Sarimese, “Türkiye’ye yil sonuna kadar 20 milyon turist bekliyoruz” dedi.

Türkiye'de Yil Sonuna Kadar 20 Milyondan Fazla Turist Bekleniyor
Yaz sezonunun baslamasiyla birlikte Türkiye’de turizm sektörünün geçen yila oranla bu sezon daha hareketli olmasini beklediklerini ifade eden Istanbul Esenyurt Üniversitesi Turist Rehberligi Programi Ögr. Üyesi Fatih Sarimese, “Türkiye son 10 yilina baktigimizda turist sayisi bakimindan yükselen bir ivmeye sahip. Ancak pandemi nedeniyle sadece Türkiye’de degil dünyanin birçok ülkesinde turist sayisi azaldi. Nitekim bu sene geçen seneye göre çok daha iyi olacaktir. Rusya, Almanya ve Ingiltere Türkiye’ye gelisleri geciktirse de çesitli Balkan ülkelerinden ve Orta Dogu ülkelerinden akin akin Türkiye’ye geldiklerini görüyoruz, Temmuz ayi ile birlikte Rus, Alman ve Ingiliz turistler de ülkemize gelecektir” dedi.

“20 milyonu rahat geçecegiz”

Ziyarete gelecek turist sayisinda tahminde bulunan Ögr. Üyesi Fatih Sarimese, “Geçen sene yaklasik 16 milyon turist Türkiye’ye geldi. 2019 yilinda bu rakam 50 milyondu. Geçen sene pandemi sebebiyle bir hayli düsüs yasadik. Ancak bu sene 20 milyonu rahat bir sekilde geçecegimizi düsünüyorum” seklinde konustu.

“Yapilan asilar turizmde faydasini veriyor”

Asilanmanin turizme olumlu etki ettigini söyleyen Sarimese, “Kültür ve Turizm Bakanligi turistlere yardim edecek sektör çalisanlarina asi konusunda öncelik verdi. Bununla birlikte güvenli bir turizm kampanyasi da yürütülüyor. Bu gelismelerin etkisiyle basta Istanbul olmak üzere Türkiye’nin güzel sehirlerinde turist sayisi artacaktir “ diye konustu.

“Otel yerine pansiyon ve müstakil evler tercih ediliyor”

Türkiye’ye gelen turistlerin son dönemlerde otellerden daha çok pansiyon ve müstakil evleri tercih ettigini dile getiren Sarimese, bu durumun turist sayisinda azalma olusturmayacagini ve ziyaretlerin devam edecegini söyledi.

Sarimese, genç yerli turistlerin ise daha çok karavan tatili tercih ettigini belirtti.

“Restorasyon çalismalari hiz kazandi”

Turistlerin Türkiye’de daha fazla zaman geçirebilmeleri için yapilan çalismalar arasinda tarihi mekan restorasyonlarinin arttigini söyleyen Sarimese, turizmin sadece kültür turizmi ya da yaz turizmi basligi altinda düsünülmemesi gerektigini, bunun yaninda Türkiye’nin çok güzel bir gastronomi ve saglik turizminin de oldugunu dile getirdi. Sarimese, kültür turizmi içerisinde Türkiye’de Istanbul basta olmak üzere restorasyon çalismalarinin hizlandigini ifade ederek, “Fatih ilçesinde bulunan Yedikule Hisari yakin bir zamanda kapilarini ziyaretçilerine açti. Bir turist geldiginde Yedikule Hisari’ni gezmek için bir gününü harcayacak. Bir günlük fazladan harcama yapacak, bir gün fazladan otelde kalacak, bir gün fazladan yemek yiyecek. Bu da ülke ekonomimize katki saglayacaktir.” dedi.

“Turist rehberligi egitimi çok önemli”

Turist rehberliginin önemine de vurgu yapan Sarimese, “Turist rehberligi sadece bölümden mezun olmakla bitmiyor. Mezun olduktan sonra da ögrenmeye, çalismaya devam edilmeli. Ögrendiklerini harmanlayarak hem yerli hem de yabanci turistlere aktarilmali ve onlarin Türkiye’de hos vakit geçirmeleri saglanmali. Turist rehberleri ne kadar iyi egitilirse, ne kadar fazla sey ögrenirse Türkiye’yi daha iyi tanitmis olur. Bu bakimindan yapilan egitim çalismalari var. Bu çalismalarin daha da yayginlik kazanmasi lazim. Biz de Istanbul Esenyurt Üniversitesi olarak Turist Rehberligi programini kurduk. 2021-2022 egitim ögretim yilinda ilk ögrencilerimizi alacagiz. Toplamda 40 ögrenci alacagiz. 6 ögrencimiz tam burslu geri kalan ögrencilerimiz ise yüzde 50 burslu olacak. Istanbul Rehberler Odasi Baskanligi ile de protokolümüz var” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA