KTB'de Ziraat Odalarinin Baskanlariyla Istisare Toplantisi Düzenlendi

Kayseri Ticaret Borsasi'nda (KTB) ziraat odalarinin baskanlariyla istisare toplantisi düzenlendi.

KTB'den yapilan yazili açiklamaya göre, borsada düzenlenen toplantida konusan KTB Yönetim Kurulu Baskani Recep Baglamis, 2020-2021 üretim sezonunda kurakligin ciddi oranda çiftçileri etkilemesinden dolayi, üreticilere destek anlaminda neler yapabileceklerini, nasil bir farkindalik olusturabileceklerini istisare etmek üzere böyle bir toplanti yapmaya karar verdiklerini ifade etti.

Salginla mücadele ettikleri 2020-2021 yili üretim sezonunda bir de kurakligin yol açtigi kayiplarla karsi karsiya kaldiklarini anlatan Baglamis, bu dönemde çiftçilerin yogun emek vererek ürettikleri ürünlerin kurakliktan büyük zarar gördügünü ve kayiplarin etkisinin sürmeye devam ettigini ifade etti.

Kurakliktan etkilenen üreticilerin beklentilerini anlatan Baglamis, sunlari kaydetti:

"Kurakliktan zarar gören çiftçilere dekar basina 250 TL nakdi hibe kuraklik destegi verilmelidir. Üreticilerimizin Tarim Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankasi ve özel bankalara olan kredi borçlari uzun vadeli ve faizsiz ertelenmelidir. Kuraklik yasanan illerde üreticilerimizin elektrik ve sulama maliyetleri artmistir. Elektrikle sulama yapan çiftçilerimizin borçlarindan dolayi elektrikleri kesilmemeli ve sulama ücretleri ile elektrik fiyatlarinda indirime gidilmeli, tarimsal abone grubunda elektrikte uygulanmakta olan yüzde 18 KDV yüzde 1’e indirilmelidir. Kurakliktan zarar gören üreticilerden bu yil için sulama ücreti alinmamalidir. Elektrik ve sulama borçlari nedeniyle desteklere bloke konulmasina son verilmeli, borçlar uzun vadeli ve faizsiz ertelenmelidir. Yapilandirilan üretici borçlari faizsiz ertelemeye dahil edilmelidir. Kuraklik yasayan çiftçilere faizsiz kredi kullandirilmalidir. Gübre basta olmak üzere girdilere verilen destek artirilmalidir. 2021 yili destek ödemeleri bir an önce verilerek kurakliktan zarar gören üreticilere bunlarin can suyu olmasi saglanmalidir. Üreticilerimizin Bag-Kur prim borçlari uzun vadeyle faizsiz ertelenmeli ve yüksek olan Bag-Kur primleri düsürülmelidir. Yüksek olan TARSIM sigorta primleri düsürülmeli, devlet destegi artirilmalidir. Hazine arazilerini eken ve Çiftçi Kayit Sistemi’ne kayitli olmayan üreticilerin de desteklerden yararlanmasi saglanmalidir."

Kaynak: AA