GAHIB'den Hali Sektörünün Gelecegine Büyük Yatirim

Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birligi (GAHIB), makine halisinda dünyanin önde gelen üretim merkezleri arasinda yer alan Gaziantep’in sektördeki agirligini korumasi ve sektörün kentte kalici hale gelmesinin saglamasi amaciyla egitime yönelik yatirimlarini hizlandirdi.

GAHIB'den Hali Sektörünün Gelecegine Büyük Yatirim
Üniversite-sanayi isbirliginin yaninda, lise-sanayi isbirligi alaninda da önemli projelere imza atan GAHIB, meslek edindirme kurslari ile de sektörün ihtiyaç duydugu kalifiye eleman sorununun çözümüne katki sunuyor. Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birligi Baskani Ahmet Kaplan, Gaziantep ekonomisinin lokomotifleri arasinda yer alan hali sektöründe yaklasik 40 bin kisinin istihdam edildigini belirterek, "Hali, Gaziantep ve ülkemiz için önemli bir sektör. Yogun istihdam kaynagi olan hali sektörü yillik 3 milyar dolara yaklasan ihracati ile ekonomimiz açisindan büyük önem tasiyor. Gaziantep’in sektördeki yerini korumasinin ancak egitim altyapisinin güçlendirilmesi ile mümkün olacagini düsündügümüz için egitim çalismalarini çok önemsiyoruz" dedi.



GAÜN ile hali tasarim bölümü protokülü

Kaplan, hali sektörünün her anlamda güçlendirilmesi ve sektörün gelecegine yönelik yapilan egitim yatirimi ve çalismalari hakkinda sunlari söyledi, “Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birligi (GAHIB) ve Gaziantep Üniversitesi isbirligi ile Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk Sanatlari Bölümü altinda Hali Tasarimi Anasanat Dali açildi. Üniversite-Sanayi Is Birligi çerçevesinde yapilacak altyapi gelistirme, burs, staj ve is güvencesi konularina iliskin usul ve esaslarini belirlemek amaciyla 21 Nisan 2021 tarihinde GAÜN ile protokol imzaladik. Bu protokol ile üniversite bünyesinde yürütülecek çesitli çalismalarla sektörün ihtiyacina yönelik tasarimcilarin yetistirilmesi, halicilik sektörü kapsaminda okutulacak derslerin müfredatinin güncellenmesi, bu vesileyle üretimin, ihracatin ve istihdamin sürekliliginin saglanmasi da hedeflenmektedir” ifadelerini kullandi.

Hali teknolojisi ve tasarimi yüksek lisans programi

Kaplan, “Hali Tasarim Bölümü açilmasinin ardindan Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri (GAIB) olarak sanayi ürünlerinde katma degeri artirmak amaci ile Gaziantep Üniversitesi ile isbirligi içinde olmanin öneminin farkindayiz. Sanayi çalisanlarinin yetkinliklerinin artmasi ve isbirliklerinin saglanmasi amaci ile sanayiye yönelik lisansüstü programlarin önemli kaynaklar oldugunu düsünmekteyiz. Gaziantep Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde ise açilmasi planlanan ‘Hali Teknolojisi ve Tasarimi Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programi’ basvuru asamasindadir. Hali sanayisi çalisanlarinin üretim, teknoloji, tasarim, kalite vb. gibi alanlardaki problemlerinin çözümüne yönelik çalismalar yürütmesine imkân saglayacaktir. Ayrica, açilacak programin Türkçe ve 2. Ögretim seklinde planlanmasinin sanayi insan kaynaginin katilimini artiracagini düsünmekteyiz” ifadelerine yer verdi.

Lise-sanayi isbirligi projeleri

Lise sanayi is birligi projelerine de deginen Kaplan, “Lise-Sanayi Isbirligi Komisyonumuz, sektördeki personel ihtiyacini karsilamak, sektöre kalifiye eleman yetistirerek üretim ve istihdam devamliligini saglamak ve sektörü daha da ileriye götürmek amaciyla Gaziantep Valiligi ve Gaziantep Il Milli Egitim Müdürlügü ile 2020 yili içerisinde ortak çalismalara baslamistir. Bu çalismalar kapsaminda ilk olarak Gaziantep’te yapilmakta olan ‘Beykent Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ Gaziantep Valiligi, Gaziantep Il Milli Egitim Müdürlügü ve Hali birligimiz tarafindan protokol imzalanarak okula ‘GAHIB Halicilik ve Dis ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ ismi verilmistir. Okulun 2021-2022 Egitim-Ögretim yilinda açilmasi öngörülmekte olup, bu kapsamda hali sektörü ile ilgili bölümlerin müfredatinin ve okul tefrisatinin tamamlanmasi planlanmaktadir. Milli Egitim Bakanligi ve Ticaret Bakanligi arasinda imzalanan Dis Ticareti Gelistirmeye Iliskin Egitim Is Birligi Protokolü kapsaminda GAHIB Halicilik ve Dis Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki Dis Ticaret Ögrencilerine burs verilmesi planlanmaktadir. Ayrica Gaziantep’te bulunan ‘Haci Muzaffer Bakbak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne tam donanimli bir ‘Bilgisayar Destekli Hali Tasarim Sinifi’ yaptirilarak Haziran 2020 tarihinde teslim edilmistir” seklinde konustu.



Güzel Sanatlar Lisesi ile isbirligi çalismalari

Güzel Sanatlar Lisesi ile is birligi çalismalarini da açiklayan Kaplan, “Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birligi olarak mesleki egitime yönelik çalismalarimiza bir yenisini daha eklemek istiyoruz. Bu kapsamda Birlik yönetim kurulundan olusan bir heyet, Gaziantep Ticaret Odasi Güzel Sanatlar Lisesi’ne olasi lise-sanayi is birligi imkanlarinin gözden geçirilmesi amaciyla bir ziyaret gerçeklestirdi. Milli Egitim Il Müdür Yardimcisi Ibrahim Necip Kafadar, Gaziantep Ticaret Odasi Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Mehmet Ali Dagdeviren, müdür yardimcilari ve ilgili brans ögretmenleri hazir bulundugu ziyaret sirasinda okulun teknik altyapisi ve ögrenci profili hakkinda bilgi alindi. Birlik olarak özellikle ara elaman ve mavi yakali isgücü yetistirilmesi amaciyla Milli Egitim Bakanligi ile olasi isbirlikleri için farkli çalismalar yürütmekteyiz. Bu ziyaretimiz de bu amaçla gerçeklesti. Ziyaret sirasinda yapilan görüsmelerde okulda belirlenecek kabiliyetli ögrencilere burs verilmesi, bir adet tam donanimli bilgisayarli tasarim sinifi yaptirilmasi ve okulda hali tasarimina destek verecek bir bölümün açilmasi ile ilgili projeler gelistirilmesi konusunda fikir birligine varildi” dedi.



Dis ticaret uzmanligi egitim programi

Kaplan, dis ticaret uzmanligi egitim programina da deginerek, “2019 yilinda Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birligimiz ve sektör temsilcilerimiz ile sektördeki mevcut personellerin bilgi birikimlerinin artirilmasi ve sektöre yeni personel kazandirilmasi amaciyla Egitim Komisyonu olusturulmustur. Bu komisyon çalismalari sonucunda, yilda 2 defa Dis Ticaret Uzmanligi Egitim Programi ve yilda bir defa Bilgisayar Destekli Hali Tasarim Kursu’nun düzenlenmesi kararlastirildi. Bu amaçla 16 Temmuz-3 Eylül 2019 tarihleri arasinda Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birligi ve ISKUR is birligiyle üniversite mezunu gençlere yönelik olarak kurs gerçeklestirilmistir. 20 ögrenci 250 saat süren egitimlerini tamamladiktan sonra özel sektör temsilcileri ile bir araya getirildi.

Kursa katilanlarin yüzde 60’i Gaziantep’te faaliyet gösteren hali firmalarinda ise basladi.

2020 yilinda ise Birligimiz tarafindan Covid-19 pandemisi sebebiyle 14 Eylül-30 Ekim 2020 tarihlerinde 150 saatlik Dis Ticaret Uzmani Yetistirme Egitimi online ortamda gerçeklestirilmistir. 15 kursiyerimiz bu egitimi tamamlayarak sertifikalarini almaya hak kazanmistir” ifadelerini kullandi.

Bilgisayar desekli hali tasarim egitimi

Hali tasarim egitimlerinden de bahseden Kaplan, “Egitim Komisyonumuzun diger bir faaliyeti olarak, sektörde uzman egitmenler tarafindan üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi mezunlarina yönelik 19 Agustos - 13 Eylül 2019 tarihleri arasinda 133 saatlik bir egitim verilmistir. Egitim kapsaminda gerçeklestirilen fabrika ziyaretleri, firma tasarimcilari ile gerçeklestirilen çalistaylar sayesinde kursiyerler, sektör hakkinda detayli bilgi sahibi olmustur. Egitim, tamamen makine halisi imal eden firmalarimizin pratik ihtiyaçlari gözetilerek tasarlanmistir. Egitimlerini basariyla tamamlayan kursiyerler is görüsmeleri yapmak için sektör temsilcileriyle bir araya getirilmistir. Kursiyerlerin yüzde 50’si hali firmalarinda ise baslamistir. Bu egitim, 2020 yilinda pandemiden dolayi gerçeklestirilememistir. Pandemiden sonra yeniden düzenlenmesi planlanmaktadir” ifadelerine yer verdi.

Müfredat güncelleme çalismalari

Kaplan, sözlerinin devaminda, “Hali sektörüne yönelik egitim veren okullarin müfredatlarinin güncellenmesi büyük önem tasiyor. Bu amaçla 9 Mart 2021 tarihinde Milli Egitim Bakanligini ziyaret ederek Meslekî ve Teknik Egitim Genel Müdürü Sayin Prof. Dr. Kemal Varin Numanoglu ve Programlar ve Ögretim Materyalleri Daire Baskani Mehmet Sayin Salih Canbal ile bir araya geldik. Verimli ve faydali bir görüsme oldu” seklinde konustu.



Hali desinatörlük kursu

Kaplan, son olarak hali desinatörlük kursu ile ilgili de bilgiler vererek, “2019 yilinda Hali desen tasarimi ve uygulamasi alaninda insan kaynagi kapasitesini yükseltmek ve istihdam edilecek tasarimcilarin yetistirilmesini saglamak amaciyla meslek lisesi son sinif ögrencilerine yönelik olarak gerçeklestirilen desinatörlük kursu toplamda 9 ay sürmüstür. Kursiyerlere egitimleri süresince is hayatinda ihtiyaç duyabilecekleri tüm bilgiler uzman egitmenler tarafindan uygulamali olarak verilmistir. Ayrica sektöre yeni tasarimcilar kazandirabilmek amaciyla, bir sosyal sorumluluk projesi olarak isitme engellilerden olusan bir gruba yönelik yine 9 ay boyunca uzman egitmenler tarafindan hali desinatörlük kursu verilmistir” diye konustu.

Kaynak: İHA