Erciyes Üniversitesinin Sütleri, Kayseri Üniversitesinde Katma Degerli Ürünlere Dönüsüyor

KAYÜ Safiye Çikrikçioglu Gida Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezinde ögrencilerin de katkisiyla üretilen dogal yogurt, tereyagi, dondurma, peynir gibi 30 çesit süt ürünü vatandaslardan ilgi görüyor Merkez Müdürü Doç. Dr. Hasan Cankurt: 'Sucuk baharatli kasar ürettik, çig ürün koymadan, ürünün raf ömrünü etkilemeden sucukta kullanilan baharatlari kasar peynirinde kullandik. Çok begenildi. Çemenli kasar ürettik. Ayrica patentini aldigimiz peynir dönerini ürettik'

Erciyes Üniversitesinin Sütleri, Kayseri Üniversitesinde Katma Degerli Ürünlere Dönüsüyor
ESMA KÜÇÜKSAHIN - Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) Safiye Çikrikçioglu Gida Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezinde, ögrencilerin de üretime katilmasiyla günlük 2 bin 500 ton süt islenerek katma degerli ürünlere dönüstürülüyor.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tarimsal Uygulama ve Arastirma Merkezi çiftliginde beslenen büyükbas hayvanlarin sütleri, KAYÜ'nün 15 Temmuz Yerleskesindeki merkezinde modern yöntemlerle isleniyor.

Merkezde ögrencilerin de katkisiyla pastörize süt basta olmak üzere tereyagi, dondurma, yogurt, kaymak, kasar peyniri, mozzarella gibi süt ürünleri elde ediliyor.

Önceleri üniversite kampüsünde satilan ürünler, talebin artmasi üzerine 4 satis noktasinda vatandaslarin begenisine sunuldu.

Merkez Müdürü Doç. Dr. Hasan Cankurt, AA muhabirine, günlük 2 bin 500 litre sütü isleyerek, 30 çesit ürün elde ettiklerini belirtti.

Merkezin daha önceleri Safiye Çikrikçioglu Meslek Yüksekokulundaki atölyede faaliyetlerini sürdürdügünü animsatan Cankurt, söyle devam etti:

"Su anda merkez çatisi altinda hizmet veriyoruz. Burada tamamen hijyenik ortamlarda, gida katki maddeleri kullanilmadan süt ürünleri üretiliyor. Ürünlerimiz yarim yagli bile degil, tüm ürünler tam yagli. Kivam artirici ve kimyasal ürün kullanmiyoruz. Burasi ayni zamanda bir arastirma merkezi. Ögrencilerimizle çesitli arastirmalar yürütüyoruz, lisansüstü çalismalari ve Ar-Ge faaliyetlerini de burada yürütüyoruz. 2019 yilinda 10 ürünün patenti için basvurduk. Verimli ve aktif bir merkeziz. Kendi ögrencilerimizin disinda baska üniversitelerden ögrenciler de hem ders uygulamalari hem staj için buraya geliyor. Bölgeye hitap ediyoruz ve bölge insaninin dogal gidaya ulasmasina yardimci olmaya çalisiyoruz. Toplumsal faydayi göz önünde bulunduruyoruz."

- "Peynir döneri disindaki ürünlerin patent süreci devam ediyor"

Farkli ürünler de gelistirdiklerini anlatan Cankurt, "Sucuk baharatli kasar ürettik, çig ürün koymadan, ürünün raf ömrünü etkilemeden sucukta kullanilan baharatlari kasar peynirinde kullandik. Çok begenildi. Çemenli kasar ürettik. Ayrica patentini aldigimiz peynir dönerini ürettik. Ancak ham madde ve personel yetersizliginden dolayi simdilik bunlarin üretimine ara verdik. Rutin ürünlerimizi yetistirmeye çalisiyoruz. Peynir döneri disindaki ürünlerin patent süreci de devam ediyor." diye konustu.

Cankurt, ürettikleri dogal ürünlere ilginin çok iyi oldugunu, ikisi yerleske içinde 4 satis noktasinda ürünleri satisa sunduklarini ifade etti.

Rektör Prof. Dr. Kurtulus Karamustafa da KAYÜ'nün uygulama ve proje odakli çalisan, is dünyasiyla bütünlesen, toplumsal fayda gösteren, bölgesel kalkinmaya fayda saglayan ve nitelikli insan yetistiren bir üniversite oldugunu söyledi.

Safiye Çikrikçioglu Gida Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezinin de bu kapsamda faaliyet gösterdigini aktaran Karamustafa, "Burasi is dünyasiyla hareket edebilecek kabiliyete sahip. Kayseri Üniversitesinin is dünyasiyla entegrasyonunu bu merkezde görüyoruz. Vatandaslarimiz saglikli, hijyenik ürünlerle bulusuyor. Yerel yönetimlerin ve is dünyasindaki paydaslarin birlikte olusturdugu projelerle burada vizyon olusturuluyor." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA