Adiyaman Ve Kahramanmaras'in Dalgiçlari Antrenman Ve Tatbikatlarla Göreve Hazir Bekliyor

Kahramanmaras ve Adiyaman'da konuslu su alti kurtarma ekipleri, kendi illerinin yani sira Gaziantep, Kilis ve Malatya'daki olaylarda da görev yapiyor Zorlu antrenmanlarla zinde kalmaya çalisan ekipler, tatbikatlarla kendilerini gelistiriyor.

TUNAHAN AKGÜN - ORHAN PEHLÜL -Kahramanmaras ve Adiyaman'da konuslu dalgiç ekipleri, kendi il sinirlarinin yani sira Gaziantep, Kilis ve Malatya'da yasanan olaylarda da görev aliyor.

Adiyaman Emniyet Müdürlügü Koruma Sube Müdürlügü Su Alti Grup Amirliginde görevli kurbaga adamlar, akintinin fazla oldugu sulama kanallari basta olmak üzere birçok yerde hayat kurtarmaya çalisiyor.

Sorumluluk alanlari Gaziantep, Kahramanmaras, Kilis ve Malatya'da çogunlukla bulanik ve görüsün olmadigi sularda olay yeri inceleme ekibi titizligiyle çalisan 9 kisilik ekip, özellikle yaz aylarindaki bogulma vakalarinda arama kurtarma ile adli olaylarda suda suç aleti arama gibi görevler için hazir kita bekliyor.

Göreve hazir olabilmek için yil boyu her türlü iklim sartinda düzenli antrenman ve dalis yapan ekip, maksimum 42 metre olmak üzere çesitli derinliklerde olusabilecek tehlikelere ragmen özverili sekilde görev aliyor.

Kurbaga adam komiser yardimcisi Gökhan Özfindik, AA muhabirine, can kurtarma ve delil toplanmasinda görev aldiklarini anlatti.

Bogulma tehlikesi geçiren vatandaslarla ilgili arama ve tarama faaliyetlerine de katildiklarini dile getiren Özfindik, "Baraj göletleri dogal olusumlu yapilar olmadigi için aniden derinlesebiliyor. Dip yapisi balçik seklinde oldugu için tatli sularin kaldirma kuvvetinin de az olmasi dolayisiyla bogulma tehlikesi riskini arttirmaktadir. Vatandaslarimizin bu tarz yerlerde kesinlikle yüzmemeleri ve uzak durmalari gerekmektedir." dedi.

- Belediye ekipleri de göreve hazir

Kahramanmaras Büyüksehir Belediyesince 2008'de Itfaiye Daire Baskanligi çatisi altinda olusturulan Kahramanmaras Büyüksehir Belediyesi Su Alti Arama Kurtarma ekibi de komuta merkezine gelen ihbarlara kosuyor.

Saniyelerle yarisan, tatbikatlarla kendilerini olaylara karsi sürekli hazir tutan 12 kisilik ekip, kentte yasanan arama kurtarma ve bogulma vakalarinda aktif görev üstleniyor.

Ekip amiri Ali Gürbüz, AA muhabirine, su alti ve su üstü arama kurtarma ekibinin vatandaslara hizmet amaciyla kuruldugunu söyledi.

Ihbar gelir gelmez olay yerine hareket ettiklerini anlatan Gürbüz, "Bogulma vakalari genellikle tuzlu sularda degil tatli sularda oluyor. Çünkü tatli sularin sogukluk orani çok degiskenlik gösteriyor. Bogulma vakalarinda genellikle sicaklik degiskenlik gösterdiginden insanin vücuduna kramp girmesine ve bogulmasina neden oluyor. Kahramanmaras bölgemizde bizim herhangi bir denize komsulugumuz yok ama 40'in üzerinde göletimiz, barajimiz var. Bu bölgelerde de insanlarimiz suya giriyor, balikçilik yapiyor, kazalar oluyor." diye konustu.

Bogulma olaylarinin tatli sularda daha fazla görüldügünü aktaran Gürbüz, "Bir ilde 40 tane gölet olunca hayliyle bogulma vakalarinin istatistigi yüksek oluyor." ifadelerini kullandi.

Ekibin tatbikatlarla kendini sürekli olaylara karsi hazirladigini belirten Gürbüz, vatandaslara hizmet etmek için 7/24 görevlerinin basinda olduklarini söyledi.
Kaynak: AA