AB, Airbus-Boeing Ticari Anlasmazligini Çözmek Için 'Çok Iyimser'

DTÖ tarihinin en uzun ticari anlasmazliginin ABD Baskani Biden'in AB kurumlarinin baskanlariyla bugünkü görüsmesinde çözülmesi bekleniyor.

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, ABD ile AB arasinda 17 yildir süren Airbus-Boeing sübvansiyonlari konusundaki ticari anlasmazligi bugün ABD Baskani Joe Biden ile yapacaklari görüsmede çözmek için "çok iyimser" oldugunu söyledi.

Von der Leyen, Brüksel'de düzenlenen AB-Kanada Zirvesi çerçevesinde AB Konseyi Baskani Charles Michel ve Kanada Basbakani Justin Trudeau ile düzenlenen ortak basin toplantisinda konuyla ilgili soruyu yanitladi.

AB Komisyonu Baskani, "Airbus-Boeing konusunda Amerikali dostlarimizla yapacagimiz görüsmede bugün bir anlasmaya varacagimiz konusunda oldukça iyimserim." dedi.

Von der Leyen, subat ayinda ABD Baskani Joe Biden ile ABD baskanlik seçiminden sonra yaptigi ilk telefon görüsmesinde havacilik ve uçaklarla ilgili bu anlasmazliga bir çözüm bulunmasi gerekliliginde mutabakata vardiklarini belirtti.

O zaman olasiliklari ele aldiklarini kaydeden von der Leyen, "Sunu hafife almayalim. Bu, Dünya Ticaret Örgütü tarihinde en uzun süredir devam eden ticari anlasmazlik. Bunu çözülmesinde ortak çikarimiz bulunuyor. Bugün bu çözümü bulacagimiz konusunda çok iyimserim." diye konustu.

- DTÖ tarihinin en uzun ticari anlasmazligi

AB ve ABD arasinda havacilik konusu 16 yili askin süredir uzlasi saglanmayan bir mesele olarak ortada duruyor.

Dünyanin en büyük uçak üretici firmalari olan ABD merkezli Boeing ile Fransa, Almanya, Ingiltere, Ispanya ve Hollanda ortakligindaki Avrupa sirketi Airbus karsilikli olarak birbirlerini yasa disi kamu desteklemeleri almakla itham ediyor.

Bu firmalar, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) yapisi içinde sektörde haksiz rekabet edildigi gerekçesiyle birbirine karsi hukuki süreçler yürüttü.

ABD, Avrupa ülkelerinin Airbus firmasina sagladigi tesviklerin yasa disi oldugunu iddia ediyor. AB ise ABD'nin Boeing'e sagladigi vergi imtiyazlariyla sirketle yapilan askeri sözlesmelerin hukuki olmadigini öne sürüyor.

DTÖ, 2019’da ABD'nin Airbus'a saglanan yasa disi desteklemelerden ötürü AB ürünlerine yillik 7,5 milyar dolarlik ilave gümrük vergileri uygulamasina onay vermisti. Bu onayin ardindan ABD söz konusu vergileri uygulamaya baslamisti.

DTÖ ara buluculuk makami, 2020’de de Washington yönetiminin Boeing'e sagladigi yasa disi desteklemelerinden ötürü AB'nin ABD'ye yaklasik 4 milyar dolarlik ilave gümrük vergisi uygulamasina onay vermisti ve AB söz konusu vergileri yürürlüge almisti.
Kaynak: AA